Ha Lukasenka ma az EU tagja lenne, nem kellene aggódnia a hatalmáért

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2020.09.17. 14:15

Ma az európai kontinensen az Európai Unión belül érdemes autoriter rendszert csinálni. Egyrészről az EU-nak semmi eszköze nincs ezellen. Másrészről ha kezdeményez is eljárásokat, azok legfeljebb csak az EU impotenciáját bizonyítják újra. Harmadsorban pedig az autoriter rezsim az EU-pénzekből tarthatja fenn és legitimálhatja magát. Lukasenka igazán sajnálhatja, hogy az oroszokkal van közös konföderációban.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az Európai Unió kapcsán a legpontosabb elemzéseket régóta Martin Sonneborn, a német Die Partei viccpárt elnöke és európai parlamenti képviselője szolgáltatja. Mivel őt nem köti se frakciófegyelem, se az európai parlamenti világ bikkfanyelve, őszintén tudja megfogalmazni a dolgokat.

Például, hogy az Európai Unió egy olyan politikai közösség, amely a tagjaitól már nem várja el mindazt, amit a tagjelölteken még a belépés percéig számon kér. Ez kicsit olyan, mintha a vendégektől, akiket vacsorára hívunk, elvárnánk, hogy vegyék le a cipőt az ajtó előtt, de semmit nem szólnánk, ha aztán a nappali kellős közepén sáros gumicsizmába bújnának. Ennek kapcsán Sonneborn csütörtökön azt írta ki, hogy

„ha Belarusz ma az EU-ban lenne, az EU Lukasenka oldalán lenne”.

Ha valakinek nem lenne egyértelmű, mire is célzott, még odatette, hogy „hashtag Magyarország, hashtag Bulgária, hashtag Lengyelország”.

Igen, miközben az EU tétlenül nézi, hogy Lengyelország és Magyarország elhagyta a liberális demokráciát (másfajta demokrácia pedig nincsen), és hogy Magyarországon és Bulgáriában az állami maffia hízik az EU-pénzekből, Lukasenkának nem hetes cikkelyes eljárásokkal, hanem igazi tüntetőkkel, valamint az EU-nál az erő nyelvét kicsit jobban beszélő Vlagyimir Putyinnal kell szembenéznie. Ha az EU tagja lenne, politikai szankcióktól egyáltalán nem kéne tartania, annál inkább állandó anyagi támogatással számolhatna.

Az Európai Uniónak gyakorlatilag semmiféle eszköze nincs egy olyan tagállammal szemben, amely ha még csak tagjelölt lenne, nem nyerne bebocsátást. Vannak eljárások, de ezek elsősorban jogi eljárások, amelyek az érintett tagállamok politikai akaratán elbicsaklanak – már csak azért is, mert számos kérdésben az EU egyhangúságot vár el. Mindehhez jön, hogy az esetleges szankciók – amelyekhez se Lengyelország, se Magyarország kapcsán Brüsszel még soha el nem jutott – többségükben nem anyagi természetűek.

Azaz ha egy állam, miután felvették az EU-ba, hirtelen autoriter fordulatot vesz, nemcsak ellenállással nem találkozik, de rendszerét az EU anyagilag továbbra is támogatni fogja – ami azt is jelenti: egy autoriter rendszer az EU pénzével tud a lakosságon belül legitimitást vásárolni magának. Nem véletlen, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök annyira törekszik az EU-ba, elvégre jól látja, ha körbenéz a térségben:

ma egy autoriter vezető az EU-ban nagyobb biztonságban van, mint azon kívül.

Miközben Észak-Macedónia meg tudott szabadulni Nikola Gruevszkitől (aki aztán az Európai Unió területén kapott menekültjogot, ez is jól mutatja, hol jó autoriter politkusnak lenni), Magyarország és Lengyelország példája pontosan mutatja, hogy az EU az autoriter, a liberális demokráciát leépítő tendenciákkal semmit nem tud (mert nem is akar) tenni, amint Magyarország és Bulgária példája meg azt bizonyítja kiválóan, hogy az EU-t még az se érdekli, ha az általa adott pénzügyi támogatásokat a helyi állami maffia ellopja.

Ma Aljekszander Lukasenka csalással megválasztott belarusz államfőnek Moszkvánál kell kunyorognia segítségért. Ám ha Belarusz tagja lenne az EU-nak, akkor választási csalás ide, választási csalás oda, Minszknek legfeljebb egy hetes cikkelyes eljárásra kéne számítania, aminek a végén Budapest úgyis vétózna minden szankciót. De

ha Lukasenka még előrelátóbb lenne, akkor már rég nem traktorokat gyártana, hanem Audikat és BMW-ket hatalmas adókedvezményekkel,

és már épülne egy új szép vityebszki Mercedes-gyár is. És akkor tényleg nem lenne az a tömeg, amely Lukasenkát bármikor is elmozdíthatná elnöki székéből. Elvégre az Európai Unió tagjának lenni a keleti végeken annyit tesz, hogy a német gazdasági érdekeket kell szótlanul kiszolgálni.

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek