+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 15. kedd, 20:25
734 haszid zsidó próbált eljutni Ukrajnába, hogy a zsidó újévet zarándoklattal ünnepeljék, azonban az ukrán határőrök a koronavírus-járvány miatt nem engedték be őket az országba.

Több száz haszid zsidó vesztegel a belarusz-ukrán határ között, miután kedden a belarusz határőrök átengedték őket, azonban az ukrán kollégáik már nem engedik, hogy folytassák az Ukrajnába tartó zarándokutukat, tudósít a Reuters.

 

A haszid zsidók a közép-ukrajnai Uman városába szeretnének eljutni, hogy a szeptember 18. és 20. közötti zsidó újévkor tiszteletüket tegyék Breslov Nachman rabbi sírjánál, aki nagyban hozzájárult a mozgalom térnyerésében és felvirágoztatásában. Nachman rabbit ezért nagy tisztelet övezi az ultraortodox zsidó közösségben: évről évre több ezer haszid zsidó kel útnak, hogy elzarándokoljon a rabbi sírjához, aki 1810-ben vesztette életét Uman városában.

 

A vírus nem tiszteli a vallást

 

A koronavírus-járvány miatt idén jóval kevesebben vágtak neki a zarándoklatnak: jelenleg a belarusz-ukrán határon mindössze pár száz ember várakozik, hogy az ukrán határőrök átengedjék őket, azonban a koronavírus miatt Ukrajna teljesen megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását.

 

Ukrajnában ugyanis az elmúlt hetekben egyre több új pozitív esetet regisztráltak, ezért augusztus 26. és szeptember 28. között teljesen lezárták a határokat, külföldiek szinte egyáltalán nem léphetnek az ország területére.

 

A Reuters tudósítása szerint a zarándoklókat meglepetésül érte, hogy nem engedik be Ukrajnába, annak ellenére, hogy az augusztus végén bejelentett határzár kivételei között nem szerepel semmilyen vallásos tevékenység, így hivatalosan nem léphetnek be Ukrajnába. A zarándokok azzal érvelnek, hogy megígérték nekik: háromezer fő áthaladhat Umanba, azonban az ukrajnai határszolgálat vezetője, Szerhij Deijenko azt mondta a csoportnak, hogy ő nem hallott ilyenről, és bizonyára átverték őket.

 

A Nachman rabbi Alapítvány ezért közleményben fordult az ukrán államhoz, amiben azt kérik, hogy tegyenek kivételt, és engedjék a zarándoklat folytatását.

 

A belarusz határőrség szerint összesen 734 ember tartózkodik a csoportban, akik közül negyvenen tizenkét év alattiak.

 

Jól öltözött, szakállas fiatalok

 

Azonban jelenleg nem látni, hogy mi is lesz a történet vége: Ukrajna arra kérte Belaruszt, hogy ne regisztrálják az átengedett embereket, mivel nem fogják őket beengedni Ukrajna területére, ezért engedjék őket vissza Belaruszba.

 

A Reutersnek megszólalt egy zarándoklatra érkező, aki elmondta, hogy az éjszakát egy buszon töltötte, viszont sok társa nem volt ilyen szerencsés:

 

voltak, akik az út mellett, mások pedig az erdőben leltek menedékre, ahol tüzet gyújtottak, hogy átvészeljék a hideg estét.

 

Kedd délutánra ezért több tucat busz érkezett a határra, hogy a zarándokok ne fagyjanak halálra, míg az ukrán határőrök katonai sátrakat állítottak fel a két határátkelő között, azonban továbbra sem hajlandóak átengedni őket Ukrajnába.

 

A haszidizmus egyébként a zsidó vallás egyik ultraortodox mozgalma, amely később egyes rabbik körül további irányzatokra szakadt. Egy ilyen haszidista ultraortodox közösségből szökött meg Deborah Feldman is Brooklynban, aki tapasztalatairól könyvet is írt. A könyvéről és a tapasztaltairól  interjút is készítettünk a szerzővel. Techet Péter pedig fotóriportban mutatta be, hogy miként élnek az ultaortodox zsidók Brooklyn egyik legszegényebb negyedében, Williamsburgban, és hogy milyen törésvonalak vannak köztük és a világi zsidók között.

 

 

NYITÓKÉP: Breslov Nachman rabbi sírja Umanban. Forrás: Sasha India / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás