Litvánia az első állam, ahol hivatalosan is Tihanovszkaját fogadják el Belarusz elnökének

2020.09.10. 20:48

A litván parlament határozatban szólította fel a többi országot, hogy ők is álljanak ki Tihanovszkaja és a belarusz ellenzéki koordinációs tanács mellett. Litvánia ezenkívül attól tart, hogy Putyin egyesíteni akarja Belaruszt Oroszországgal.

Litvánia az első állam, ahol hivatalosan is Tihanovszkaját fogadják el Belarusz elnökének

Ugyan a legtöbb ország illegitimnek tartja az augusztus 9-i, hivatalosan Aljakszandr Lukasenka diktátor győzelmével zárult, ám valójában elcsalt belarusz elnökválasztás eredményét, azonban hivatalosan még senki sem ismerte el a belarusz ellenzéki elnökjelöltet, Szvjatlana Tihanovszkaját az ország elnökének. Azonban a litván parlament most így tett:

szeptember 10-én ugyanis a litván parlament elfogadott egy olyan határozatot, amiben Tihanovszkajára „a belarusz nép által megválasztott vezetőre” hivatkozik.

A nyilatkozatban felszólítják a többi országot, hogy ők is álljanak ki Tihanovszkaja és az ellenzéket összefogó, a hatalom békés átmenetének előkészítését célzó Koordinációs Tanács mellett, mivel ők „az egyetlen legitim képviselői a belarusz népnek, akik egy valódi új, transzparens és demokratikus elnök- és parlamenti választást” tudnának kiírni.

Ezzel Litvánia lett az első olyan állam, ami de jure is illegitimnek tartja Lukasenka hatalmát, és mellette az ellenzék jelöltjét, Tihanovszkaját tartja a választás győztesének.

A parlament által elfogadott határozat, amit többek között a litván külügyminiszter, Lukas Linkevicius adott be, emellett arra is felszólítja a többi országot, hogy minden olyan egyezményt, amit Lukasenka kötött augusztus 9-e után, tartsák illegitimnek, főleg az oroszokkal kötött megállapodásait. A litván parlament ugyanis úgy véli, hogy minden olyan egyezmény, amit az oroszokkal köt Lukasenka, az illegitim, és mivel a belarusz nép szuverenitását csorbítja, ezért bűncselekmény is.

Ezen kívül követelik Oroszországtól, hogy ne avatkozzon be a belarusz politikába, illetve ne támogassák „az illegitim belarusz vezető” tevékenységét, főleg ne abban az esetben, ha Lukasenka olyan egyezményt kötne Oroszországgal, amivel sérülhetne a belarusz nép szuverenitása.

A litván határozat szerint Belarusz annektálásának számítana, ha Oroszország beavatkozna az ország bel- és külügyeibe.

A litvánok sürgetik a legjobban az EU-t

A határozat elfogadásával egy napon a litván elnök, Gitanas Nausėda is felszólalt a belarusz helyzettel kapcsolatosan: a BBC-nek adott interjújában arra kérte az EU-t, az Egyesült Államokat, Kanadát és az Egyesült Királyságot, hogy fokozottan figyeljenek a belarusz eseményekre, és vessenek ki szankciókat azon belarusz politiksuokra, akik „felelősek az emberi jogok megsértéséért”.

Nausėda az interjúban arról is beszélt, hogy ugyan elégedett azzal, hogy az EU foglalkozik a belarusz helyzettel, azonban szerinte az közel sem elegendő: Litvánia egy közel harminc főt tartalmazó listát adott át az EU-nak, hogy szerintük mely belarusz politikusokkal szemben kellene szankciókat kivetni. A lista tartalmazza az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszander Lukasenkát is.

A litván elnök ezenkívül úgy látja, hogy Belarusz teljesen függő helyzetbe került Oroszországtól, mivel Belarusz államadósságának közel fele Oroszország felé irányul.

Nausėda úgy véli, hogy Lukasenka hatalma napról napra fogy, és szerinte teljesen Putyin akaratától függ a belarusz diktátor.

Emellett megjegyezte, hogy Putyin céljai egyértelműek: Belarusz és Oroszország egyesítése.

Belaruszban azután indultak el tüntetések, hogy a bizonyítottan elcsalt augusztus 9-i elnökválasztáson a „hivatalos” eredmények szerint Lukasenka újrázott. Azóta hatalmas tüntetések indultak el országszerte, ahol a tüntetők azt követelik, hogy Lukasenka mondjon le, sőt, visszatérő elem, hogy a demonstrálók a „Lukasenkát a rendőrkocsiba” mondatot skandálják. A tüntetéseken az OMAN rohamrendőrség nagyon erőszakosan lép fel a tüntetőkkel szemben, akik közül több mint hétezer embert őrizetbe is vettek.

BORÍTÓKÉP: Sztrana dlja zsiznyi / YouTube

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek