+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. augusztus 3. hétfő, 08:36
A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a jövőben a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Negatív koronavírus-teszttel rendelkező 18 és 50 év közöttieket keresnek német kutatók, akik augusztus 22-én részt vennének egy négyezer fős kísérleti popkoncerten, ahol lemodelleznék a koronavírus terjedését a tömegrendezvényeken.

 

A zenét az énekes Tim Bendzko biztosítja a lipcsei arénában, miközben

 

a kutatók megfigyelik a hallgatóság viselkedését a rendezvényen.

 

A fertőzésveszély csökkentésére minden résztvevő FFP2-es maszkot kap, illetve fluoreszkáló kézfertőtlenítőt, hogy kiderítsék, melyik felületeket érintik meg a legtöbben. Emellett kapnak egy olyan eszközt is, ami folyamatosan követi a mozgásukat és a távolságukat a hallgatóság többi tagjától.

 

Stefan Moritz, a projekt vezetője szerint a legnagyobb kihívást az adatok kiértékelése fogja jelenteni, az eszköz ugyanis öt másodpercenként küld jelet, így az egész nap során nagy mennyiségű adat keletkezik a kontaktusokról.

 

A szervezők három különböző szituációt akarnak végigjátszani a közönséggel:

 

az első esetben senki nem tartana távolságot, a második esetben szigorúbb higiéniai előírások betartásával közelednének csak egymáshoz, a harmadik esetben pedig mindenki a javasolt másfél méteres távolságra ülne egymástól.

 

A kutatók remélik, hogy a kísérlet segít nekik kidolgozni egy olyan matematikai modellt, amivel megakadályozható lenne, hogy a nagyobb rendezvények a koronavírus gócpontjaivá váljanak.

 

NYITÓKÉP: Tim Bendzko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás