Négyezer koncertre járót keresnek a németek egy koronavírus-kísérlethez

Szerző: Varsányi Bence
2020.08.03. 08:36

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a jövőben a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Négyezer koncertre járót keresnek a németek egy koronavírus-kísérlethez

Negatív koronavírus-teszttel rendelkező 18 és 50 év közöttieket keresnek német kutatók, akik augusztus 22-én részt vennének egy négyezer fős kísérleti popkoncerten, ahol lemodelleznék a koronavírus terjedését a tömegrendezvényeken.

A zenét az énekes Tim Bendzko biztosítja a lipcsei arénában, miközben

a kutatók megfigyelik a hallgatóság viselkedését a rendezvényen.

A fertőzésveszély csökkentésére minden résztvevő FFP2-es maszkot kap, illetve fluoreszkáló kézfertőtlenítőt, hogy kiderítsék, melyik felületeket érintik meg a legtöbben. Emellett kapnak egy olyan eszközt is, ami folyamatosan követi a mozgásukat és a távolságukat a hallgatóság többi tagjától.

Stefan Moritz, a projekt vezetője szerint a legnagyobb kihívást az adatok kiértékelése fogja jelenteni, az eszköz ugyanis öt másodpercenként küld jelet, így az egész nap során nagy mennyiségű adat keletkezik a kontaktusokról.

A szervezők három különböző szituációt akarnak végigjátszani a közönséggel:

az első esetben senki nem tartana távolságot, a második esetben szigorúbb higiéniai előírások betartásával közelednének csak egymáshoz, a harmadik esetben pedig mindenki a javasolt másfél méteres távolságra ülne egymástól.

A kutatók remélik, hogy a kísérlet segít nekik kidolgozni egy olyan matematikai modellt, amivel megakadályozható lenne, hogy a nagyobb rendezvények a koronavírus gócpontjaivá váljanak.

NYITÓKÉP: Tim Bendzko / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek