Német kutatás: Enyhe tünetekkel és hosszú távú védettséget szerezve vészelik át a gyerekek a covidot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.28. 16:50

Ha volt a környezetükben fertőzött, az új fertőzésekkel szemben akkor is védettek lehetnek a gyerekek, ha náluk nem volt látható jele, hogy megbetegedtek volna.

Német kutatás: Enyhe tünetekkel és hosszú távú védettséget szerezve vészelik át a gyerekek a covidot

A gyerekek kisebb arányban fertőződtek meg, illetve sokkal enyhébb tünetekkel vészelik át a covidfertőzést

– derül ki egy a gyerekek covidfertőzésével foglalkozó tanulmányból, amit négy német egyetemi kórház, a freiburgi, a heidelbergi, a tübingeni és az ulmi kutatói készítettek, és a Berliner Zeitung ismertetett.

A kutatók összesen 328 olyan családot vizsgáltak meg, amelynek legalább az egyik tagja megfertőződött a coviddal; ezekben a családokban összesen 548 hat és tizennégy év közötti gyerek, illetve 717 felnőtt volt.

A kutatás eredményei szerint a vizsgált családokban

  • a gyerekek 34 százaléka fertőződött meg, míg a felnőttek 58 százaléka;
  • a megfertőződött gyerekek 45 százaléka, míg a felnőtteknek csak a 9 százaléka vészelte át tünetmentesen a betegséget.

A kutatók megvizsgálták a fertőzésen átesettek antitestszintjét is, és azt tapasztalták, hogy még a fertőzés után 11-12 hónappal is a gyerekeknél jóval magasabb volt a covidspecifikus antitestszint, mint a felnőtteknél,

emiatt a tanulmány szerint a gyerekeknél tartósabb védettség alakult ki a covid ellen.

A betegség lefolyása is lényegesen különbözött a vizsgált felnőttek és a gyerekek között. Míg a felnőtteknél a láz, a köhögés, a hasmenés és az ízérzés zavara voltak a leggyakoribb tünetek, addig a megfertőződött gyerekek többségénél – 87 százalékuknál – csak az ízérzés hiánya jelezte a betegséget; köhögés és láz csak a 12 évnél idősebbeknél jelentkezett.

A kutatók emellett úgy gondolják, hogy a gyerekeknék hosszú távon is jelen lévő antitestek

hatékonyak a különböző vírusvariánsokkal szemben is, és azon gyerekek is védettek lehetnek, akiknél nem volt látható jele a betegségnek.

Bebizonyosodott – vélik a kutatók –, hogy a covidfertőzésből felépült gyermekeknél, még ha nagyon enyhe vagy akár tünetmentes is volt a betegség lefolyása, nagyon hatékony és tartós immunvédelem alakul ki az új covidfertőzésekkel szemben. A kutatók szerint az eredményeik arra utalnak, hogy a gyermekek immunvédelme felülmúlja a felnőttekét.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Nagy-Britanniában a kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága azért nem javasolja a 12-17 éves gyerekek oltását, mert nagyon alacsony kockázatnak vannak kitéve a covid miatt, és ha meg is betegszenek, azt úgy vészelik át, mint a szezonális influenzát. A német kutatás gyakorlatilag ezt erősíti meg.

NYITÓKÉP: Matthias Berg / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek