Szlovákiában nem lesz több iskolabezárás akkor sem, ha jön a következő hullám

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.18. 10:40

Az oktatásügyi minisztérium arra számít, hogy a delta variáns lavinaszerűen gázol majd át az iskolákon, de csak azoknak az osztályoknak kell majd távoktatásra áttérniük, amelyekben valaki megfertőződik.

Szlovákiában nem lesz több iskolabezárás akkor sem, ha jön a következő hullám

Csütörtök délután sajtótájékoztatón ismertette a szlovák oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling az őszi tanévre vonatkozó covidszabályokat – számol be róla az Új Szó.

Eszerint szeptembertől az iskolabezárást sem a miniszter, sem iskolaigazgatók nem fognak már elredelni.

Az óvodák, általános és középiskolák akkor is nyitva maradnak, ha a covid elleni intézkedéseket regionálisan szabályozó, ötfokozatú covid-automata szerint az adott régió a legsúlyosabb, „fekete” kategóriába esik majd, a következő szabályok szerint:

  • Nem lesz kötelező teszt sem a gyerekek, sem a szülők számára, azonban a minisztérium biztosít otthon elvégezhető antigéntesztet az iskoláknak; amelyik szülő szeretné teszteltetni a gyermekét, igényelhet tesztet az iskolától.
  • Ha egy gyereknél beigazolódik a fertőzés, 14 napos karanténba kell menniük azoknak, akik közvetlen kapcsolatba kerültek vele a pozitív teszteredményt megelőző két napban – ez azt is jelenti, hogy az érintett osztálynak át kell térnie a távoktatásra. Ez alól kivételt képeznek azok a diákok, akik korábban már átestek a fertőzésen, illetve akiket már beoltottak.
  • A szülőknek lehetőségük lesz a gyerekük kezelőorvosánál ingyenes ellenanyagtesztet igényelni. A gyerekek ugyanis sok esetben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Ha az ellenanyagteszt ezt igazolja, ők is ugyanúgy a betegségen igazoltan átesettek közé tartoznak majd, mint azok, akiknek volt korábban pozitív tesztjük, így nekik sem kell karanténba vonulniuk, ha az osztályukban lesz fertőzött.
  • Az iskolákban kötelepő lesz a maszkviselés, de elég lesz a sima maszk is, nem lesz szükség FFP-2 típusú arcmaszkra. Az iskoláknak arra is ügyelniük kell majd, hogy az egyes osztályok ne érintkezzenek egymással, a gyerekek egész nap ugyanazokkal legyenek kapcsolatban.
  • A szalagavatók, természetiskolák, sítanfolyamok szervezését nem javasolja a tárca, de nem is tiltja. Ha az iskola mégis szervez ilyesmit, számolnia kell azzal, hogy ha romlik a járványhelyzet, akkor a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályoknak megfelelőne le kell mondani a tervezett eseményt.

A tanévkezdés előtt a minisztérium szervez egy egyalkamlas, nagyszabású tesztelést, azonban ez sem lesz kötelező. Az első napon a szülőknek egy erre a célra rendszeresített dokumentum aláírásával kell igazolniuk a gyerekük tünetmentességét. A miniszter egyébként arra számít, hogy a delta variáns lavinaként gázol majd át az iskolákon.

Bár iskolák bezárását elrendelni már nem fogják, az előfordulhat, hogy – mivel a gyerekek között alacsony az átoltottság aránya – mindegyik osztályban lesz fertőzött, és az egész iskolának át kell térnie a távoktatásra. Az is előfordulhat, hogy bár az oltott és a betegségen átesett gyerekek kivételt képeznek a karantén alól, ha az iskola nem tudja megoldani a jelenléti oktatásukat – mert az adott pedagógus épp távoktatni fog – akkor ők is kénytelenek lesznek a távoktatásban részt venni.

Szlovákiában a gyerekek 12 éves kortól kaphatnak védőoltást, a 12-17 év közötti korosztályt a Pfizer/BioNTech vakcináját javasolják.

Nagy-Britannia állami oltási bizottságának korábbi jelentése szerint azonban még erre sem lenne szükség, ők úgy látják, a 18 éven aluliak között az oltás esetleges előnyeinél magasabbak a kockázatok.

NYITÓKÉP: Egy Pozsony megyei iskola érettségizői 2019-ben. ŽupaBA VUCBA / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek