+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 30. csütörtök, 10:03
Szerinte mindez meglehetősen ironikus. Három vele érintkező kongresszusi képviselő önkéntes karanténba vonul.

Louie Gohmert, amerikai republikánus kongresszusi képviselő szerdán jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ami azért meglepő, mert Gohmert sokáig arról volt híres, hogy szkeptikus volt a maszkhordást illetően, azonban az utóbbi időben – miután Donald Trump is elkezdett maszkot hordani – már ő is eltakarta az arcát a maszkkal, mégis ezután kapta el a koronavírust. 

 

„Ez elég ironikus, mert sokan nagy ügyet csináltak belőle, hogy nem hordok túl gyakran maszkot. Erre az utóbbi egy-két hétben többször volt rajtam, mint az azt megelőző négy hónapban, mégis elkaptam a vírust”

 

– mondta Gohmert egy texasi televíziónak, aki emellett azt is bejelentette, hogy tíz napra önkéntes karanténba vonul.

 

Gohmerthez hasonlóan két republikánus kollégája, Mike Johnson és Kay Granger mellett egy demokrata, Raúl Grijava is szintén karanténba vonul, miután az utóbbi napokban közvetlenül érintkeztek vele. Utóbbi már kevésbé viccesen fogja fel a történteket.

 

„Önkéntes karanténba megyek, amíg két tesztet is elvégeznek rajtam és megérkeznek az eredmények. Addig is a munkám és a munkatársaim élete is megakad. Mindez Gohmert önzősége miatt, aki csak egy a kongresszusi képviselők közül” – fogalmazott Grijalva az eset után kiadott állásfoglalásában.

 

Azonban voltak, akik szerencsésebben jártak. Ugyanis William Barr, az USA igazságügyi miniszterét is letesztelték, miután érintkezett Gohmerttel egy bizottsági meghallgatáson, azonban az ő tesztje negatív lett

 

A történtek után újabb viták kezdődtek a koronavírus elleni védekezés lépéseiről. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata házelnöke kötelezővé tette az épületen belüli maszkhordást. Korábban ez csak ajánlás volt, de azt a képviselők jelentős része – főleg a republikánusok – nem fogadták meg. A képviselőház demokrata vezetője, Steny Hoyer pedig arról beszélt újságíróknak, hogy ideje lenne letesztelni az összes képviselőt, mivel véleménye szerint Gohmerthez hasonlóan sok republikánus képviselő felelőtlenül viselkedik.

 

Átpolitizálódott kérdés lett a maszkhordás

 

Azonban az összes képviselőnek a letesztelése már májusban is felmerült, azonban az akkor elmaradt, mivel akkor országos hiány volt a tesztfelszerléseket illetően. A maszkhordás kapcsán pedig továbbra is megosztott a társadalom: ugyan a demokrata politikusok mellett hiába kezdtek el immáron a republikánusok is hordani a maszkot, a társadalomban még továbbra is van egy hatalmas csoport, akik nem hajlandóak felvenni maszkot, bár ez egy júniusi közvélemény-kutatás szerint már csökkenőben a számuk.

 

Ugyanakkor még továbbra is átpolitzálódott a maszkhordás:

 

míg a demokrata szavazók 76 százaléka hord általában maszkot, addig ez a szám a republikánusoknál már csak 53.

 

A republikánus szavazók emiatt többször is tüntettek a kijárási korlátozások feloldása mellett még áprilisban, azok részleges feloldása óta pedig a maszkhordás ellen demonstráltak. Arizonában egy helyi republikánus például azért került országosan a hírekbe, mert egy ilyen tüntetésen azt mondta, hogy nem kap levegőt, ami pont egy időben volt a George Floyd halála miatt elinduló tüntetésekkel, aminek a jelszava szintén a nem kapok levegőt volt, mivel az afroamerikai férfinek ezek voltak az utolsó szavai, miután rendőri intézkedés során egy rendőr térdelt a nyakán, amiatt később életét is vesztette a férfi.

 

Trump továbbra is szkeptikus a maszkhordást illetően

 

Közben Donald Trump elnök azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy olyan „orvosi csapat” videóját osztotta meg Twitterén, amelynek tagjai a maszkhordás ellen állnak ki, illetve azt is állítják, hogy a koronavírusra már van gyógymód. Ugyanenek a szervezetnek az egyik tagja olyan összeesküvés-elméleteket gyárt, miszerint sok betegség – így a nők cisztás megbetegedései vagy férfiak erekciós zavarai – azért keletkeznek, mert az illetők álmukban démonokkal vagy boszorkányokkal szexelnek.

 

A Twitter és más közösségi médiumok eltávolították a videót, de az Trump megosztásának köszönhetően így is sokakhoz eljutott. A fia hozzáférését a Twitter-fiókjához azonban 12 órára még korlátozták is, miután ő maga is megosztotta a videót.

 

Az USA-ban eddig 4,5 milliónál is több koronavírus-fertőzést regisztráltak és 150 ezren haltak bele a betegségbe. Az aktív esetek száma is emelkedik: jelenleg 2,1 milliót tartanak nyilván. Azonban ennek területi elosztása nem egyenlő:

 

például Floridában júliusban volt olyan nap, hogy több új beteget regisztráltak, mint egész Európában.

 

A koronavírus terjedése leginkább annak köszönhető, hogy sok állam júliusban feloldotta a kijárási korlátozásokat, amik már március óta érvényben voltak, és nagyon sok helyen nem tartották be az amerikai közegészségügyi szerv, a CDC ajánlásait. Ezenkívül sokan nem is tartják veszélyesnek a járványt, sőt, akár azt mesterséges krízisnek vagy hoaxnak nevezik és koronavírus-partykat rendeznek, ahol a koronavírus-szkeptikusok a társadalmi távolságtartást hátrahagyva gyakran megfertőzik egymást véletlenül.

 

 

NYITÓKÉP: Louie Gohmert egy 2016-os kampányrendezvényen mond beszédet. Gage Skidmore / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás