+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 30. csütörtök, 10:03
Szerinte mindez meglehetősen ironikus. Három vele érintkező kongresszusi képviselő önkéntes karanténba vonul.

Louie Gohmert, amerikai republikánus kongresszusi képviselő szerdán jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ami azért meglepő, mert Gohmert sokáig arról volt híres, hogy szkeptikus volt a maszkhordást illetően, azonban az utóbbi időben – miután Donald Trump is elkezdett maszkot hordani – már ő is eltakarta az arcát a maszkkal, mégis ezután kapta el a koronavírust. 

 

„Ez elég ironikus, mert sokan nagy ügyet csináltak belőle, hogy nem hordok túl gyakran maszkot. Erre az utóbbi egy-két hétben többször volt rajtam, mint az azt megelőző négy hónapban, mégis elkaptam a vírust”

 

– mondta Gohmert egy texasi televíziónak, aki emellett azt is bejelentette, hogy tíz napra önkéntes karanténba vonul.

 

Gohmerthez hasonlóan két republikánus kollégája, Mike Johnson és Kay Granger mellett egy demokrata, Raúl Grijava is szintén karanténba vonul, miután az utóbbi napokban közvetlenül érintkeztek vele. Utóbbi már kevésbé viccesen fogja fel a történteket.

 

„Önkéntes karanténba megyek, amíg két tesztet is elvégeznek rajtam és megérkeznek az eredmények. Addig is a munkám és a munkatársaim élete is megakad. Mindez Gohmert önzősége miatt, aki csak egy a kongresszusi képviselők közül” – fogalmazott Grijalva az eset után kiadott állásfoglalásában.

 

Azonban voltak, akik szerencsésebben jártak. Ugyanis William Barr, az USA igazságügyi miniszterét is letesztelték, miután érintkezett Gohmerttel egy bizottsági meghallgatáson, azonban az ő tesztje negatív lett

 

A történtek után újabb viták kezdődtek a koronavírus elleni védekezés lépéseiről. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata házelnöke kötelezővé tette az épületen belüli maszkhordást. Korábban ez csak ajánlás volt, de azt a képviselők jelentős része – főleg a republikánusok – nem fogadták meg. A képviselőház demokrata vezetője, Steny Hoyer pedig arról beszélt újságíróknak, hogy ideje lenne letesztelni az összes képviselőt, mivel véleménye szerint Gohmerthez hasonlóan sok republikánus képviselő felelőtlenül viselkedik.

 

Átpolitizálódott kérdés lett a maszkhordás

 

Azonban az összes képviselőnek a letesztelése már májusban is felmerült, azonban az akkor elmaradt, mivel akkor országos hiány volt a tesztfelszerléseket illetően. A maszkhordás kapcsán pedig továbbra is megosztott a társadalom: ugyan a demokrata politikusok mellett hiába kezdtek el immáron a republikánusok is hordani a maszkot, a társadalomban még továbbra is van egy hatalmas csoport, akik nem hajlandóak felvenni maszkot, bár ez egy júniusi közvélemény-kutatás szerint már csökkenőben a számuk.

 

Ugyanakkor még továbbra is átpolitzálódott a maszkhordás:

 

míg a demokrata szavazók 76 százaléka hord általában maszkot, addig ez a szám a republikánusoknál már csak 53.

 

A republikánus szavazók emiatt többször is tüntettek a kijárási korlátozások feloldása mellett még áprilisban, azok részleges feloldása óta pedig a maszkhordás ellen demonstráltak. Arizonában egy helyi republikánus például azért került országosan a hírekbe, mert egy ilyen tüntetésen azt mondta, hogy nem kap levegőt, ami pont egy időben volt a George Floyd halála miatt elinduló tüntetésekkel, aminek a jelszava szintén a nem kapok levegőt volt, mivel az afroamerikai férfinek ezek voltak az utolsó szavai, miután rendőri intézkedés során egy rendőr térdelt a nyakán, amiatt később életét is vesztette a férfi.

 

Trump továbbra is szkeptikus a maszkhordást illetően

 

Közben Donald Trump elnök azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy olyan „orvosi csapat” videóját osztotta meg Twitterén, amelynek tagjai a maszkhordás ellen állnak ki, illetve azt is állítják, hogy a koronavírusra már van gyógymód. Ugyanenek a szervezetnek az egyik tagja olyan összeesküvés-elméleteket gyárt, miszerint sok betegség – így a nők cisztás megbetegedései vagy férfiak erekciós zavarai – azért keletkeznek, mert az illetők álmukban démonokkal vagy boszorkányokkal szexelnek.

 

A Twitter és más közösségi médiumok eltávolították a videót, de az Trump megosztásának köszönhetően így is sokakhoz eljutott. A fia hozzáférését a Twitter-fiókjához azonban 12 órára még korlátozták is, miután ő maga is megosztotta a videót.

 

Az USA-ban eddig 4,5 milliónál is több koronavírus-fertőzést regisztráltak és 150 ezren haltak bele a betegségbe. Az aktív esetek száma is emelkedik: jelenleg 2,1 milliót tartanak nyilván. Azonban ennek területi elosztása nem egyenlő:

 

például Floridában júliusban volt olyan nap, hogy több új beteget regisztráltak, mint egész Európában.

 

A koronavírus terjedése leginkább annak köszönhető, hogy sok állam júliusban feloldotta a kijárási korlátozásokat, amik már március óta érvényben voltak, és nagyon sok helyen nem tartották be az amerikai közegészségügyi szerv, a CDC ajánlásait. Ezenkívül sokan nem is tartják veszélyesnek a járványt, sőt, akár azt mesterséges krízisnek vagy hoaxnak nevezik és koronavírus-partykat rendeznek, ahol a koronavírus-szkeptikusok a társadalmi távolságtartást hátrahagyva gyakran megfertőzik egymást véletlenül.

 

 

NYITÓKÉP: Louie Gohmert egy 2016-os kampányrendezvényen mond beszédet. Gage Skidmore / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás