+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 26. péntek, 09:58
A republikánus Guy Phillips többször is megismételte Floyd utolsó szavait, hogy nem kap levegőt, viszont a rendőri brutalitás helyett a maszkok kötelező viselését kritizálta ezzel. Ezen nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok jó része is kiakadt.

Kiújultak a szimbólumokért zajló harcok Amerikában: miközben szerte az országban tüntetnek a rendőri túlkapások ellen George Floyd halála óta, ahol a többnyire demokratákhoz húzó tüntetők azt követelik, hogy szövetségi szinten reformálják meg a rendőrséget és demilitarizálják a bűnüldöző szerveket, nem kellett sokat várni, hogy a jobboldal is hallassa hangját.

 

Ugyanis egy arizoniai republikánus, Guy Phillips egy maszkellenes tüntetésen használta fel George Floyd utolsó szavait, miszerint „I can’t breathe” (nem kapok levegőt), utalva arra, hogy a maszkban nehéz a levegővétel.

 

Csak a jelenlévő tömeg örült

 

Amerikában még április közepén kezdtek el tüntetni a többnyire konzervatív, fehér szavazók a kijárási korlátozások és a karanténok eltörléséért, azonban a korlátozások fokozatos feloldása, illetve Floyd halála következtében újjáéledő Black Lives Matter (a fekete életek is számítanak) mozgalom tüntetései miatt alábbhagytak az ilyen jellegű tüntetések.

 

Azonban június 24-én az Arizonában található Scottsdale-ben ismét összegyűlt egy tömeg, akik ezúttal a kötelező maszkviselés ellen szólaltak fel, mivel május 15-én már feloldották a kijárási tilalmat és Arizona államban a polgármesterek dönthetnek arról, hogy előírják-e a kötelező maszkviselést vagy sem.

 

Az összegyűlt tömeg annak ellenére követeli a kötelező maszkhordás eltörlését, hogy a kijárási korlátozások feloldása után nőtt meg igazán a fertőzöttek száma Arizonában:

 

míg május 15-én 13 169 fertőzésről tudtak a hatóságok, június 25-én ez a szám már 63 030-ra nőtt és az elmúlt 10 napban naponta átlagosan 3000 új megbetegedésről számoltak be.

 

Míg május 15-én 9 878 aktív eset volt, ez június 25-re már 53 401 esetre növekedett, a halálesetek száma pedig 651-ről 1 490-re nőtt.

 

Ennek ellenére a tüntetők kiálltak a maszk viselése ellen, a tüntetés sztárvendége pedig a helyi önkormányzati képviselő, Guy Phillips volt. Phillips először egy fekete maszkban beszélt a tömegnek, akik követelve skandálták neki, hogy vegye le a maszkját, mire Phillips kétszer is elmondta, hogy nem kap levegőt, majd letépte magáról a maszkot, amire a tömeg pozítavan reagált, majd az ováció közepette Phillips elmondta, hogy őrület, hogy maszkot kell hordani.

 

Azonban a párttársai már nem voltak ennyire elragadtatva Phillips szavaitól: Arizona két republikánus szenátora, Martha McSally és Doug Ducey is elítélte a tüntetésen elhangzottakat. McSally szerint Phillips szavai megvetendők, míg Ducey szerint ez nem elég erős szó, amivel jellemezni lehetne Phillips tetteit.

 

„George Floyd utolsó szavaira SOHA SEM lehetne ilyen körülmények között hivatkozni. Aki így gúnyolódik egy meggyilkolt emberen, nem szabadna, hogy bármilyen tisztséget töltsön be a politikában. Soha” – írta Twitteren Ducey.

 

Phillips végül amellett érvelt, hogy a kormány ne kötelezhesse az állampolgárokat a maszkviselésre, mondván, erről az embereknek kell döntenie, nem a kormánynak. Ezenkívül felsorolta, hogy szerinte elég visszás, hogy az üzleteket nem lehet kinyitni, se templomba vagy temetésre elmenni, viszont az emberek tüntetnek az utcán, és olykor gyújtogatnak meg fosztogatnak. „Kiállunk-e magunkért vagy hagyjuk, hogy egy szocialista rendszer felé haladjunk?” – szegezte a kérdést az összegyűlteknek.

 

Phillips végül elnézést kért szavai miatt mindenkitől, akit megbánhatott vele. Elmondása szerint egyáltalán nem kívánt Floydra utalni szavaival és szerinte egyáltalán nem érdemelte meg Floyd azt, ami történt vele.

 

A republikánus politikus egyébként idén már másodjára kerül az országos napilapok címlapjára: még március közepén állt elő egyszer azzal, hogy a COVID-19 jelentése a „Chinese Originated Viral Infectious Disease 19” azaz kínai eredetű vírusos fertőző betegség 19, amiben szerinte a szám arra utal, hogy ez a tizenkilencedik vírus, ami Kínából elindul.

 

NYITÓKÉP: Tüntetők egy karantén-ellenes tüntetésen Ohioban, még májusban. Forrás: Paul Becker / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás