Évtizedes hagyományt rúgnának fel a demokraták azzal, ha nem lenne elnökjelölti vita

2020.08.28. 10:06

Az 1976 óta tartó hagyományt törölné el Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata házelnöke Trumpra hivatkozva. Pelosi szerint Trump nem méltó az elnöki posztra, és Joe Bidennek nem szabadna legitimálnia Trumpot azzal, hogy kiáll vele vitázni.

Évtizedes hagyományt rúgnának fel a demokraták azzal, ha nem lenne elnökjelölti vita

Miután a héten véget ért a Republikánus Párt konvenciója is, mindkét párt hivatalosan is bejelentette az elnök- és alelnökjelöltjét: a demokrata Joe Biden Kamala Harris-szel, míg a regnáló Donald Trump az eddigi alelnökével, Mike Pence-szel vág neki a 2020 novemberi választásoknak. 

Bár formálisan a jelölőgyűléseken választják meg a delegáltak az elnökjelöltjeiket, de az előválasztások 1960-as évektől való fokozatos bevezetése óta ezek a konvenciók valójában inkább több napos politikai showk, ahol mindkét párt több napon keresztül főműsoridőben próbálja elérni a potenciális választóikat, hogy meggyőzze őket, miért az ő elnökjelöltükre kellene szavazniuk.

Azonban hagyományként továbbra is megtartják ezeket a jelölőgyűléseket, pláne mivel hatalmas az érdeklődés a sajtó részéről. Ugyanígy az amerikai politikai hagyomány részét képezik az elnökjelölti, illetve az alelnökjelölti viták: az első tévés vitát még 1960-ban tartották, amikor a repbulikánus Richard Nixon és a demokrata John F. Kennedy vitázott Amerika jövőjéről, de 1976-tól kezdve nem volt olyan elnökválasztás, hogy az elnökjelöltek legalább egyszer ne álltak volna ki egy közös vitára. 

Azonban úgy tűnik, néhány demokrata ezen a hagyományon most változtatna:

ugyanis Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata házelnöke egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte idén egyáltalán nem kellene megrendezni egy vitát sem.

Pelosi ugyan azt mondta, hogy ez nem a párt, hanem csak a személyes véleménye, viszont azt nem árt megjegyezni, hogy a demokrata politikai elit egyik legprominensebb figurájáról beszélünk.

Ne mondják el senkinek, pláne ne Joe Bidennek, hogy én úgy gondolom, hogy nem kéne vitákat tartani.

Trump nem méltó az elnöki pozícióra és Joe-nak nem kéne legitimitálnia Trumpot azzal, hogy egy színpadra áll vele.

– véli a képviselőház demokrata házelnöke.

Pelosi úgy látja, hogy Trump már 2016-ban is megszegte a politikai normákat, és egyáltalán nem tartotta tiszteletben a demokratikus folyamatokat – például azzal, hogy az utolsó vitán nem volt hajlandó kijelenteni, hogy egy esetleges vereség esetén elfogadná a választások eredményét –, ami a házelnök szerint szégyenteljes cselekedet volt Trumptól.

Emellett Pelosi úgy véli, hogy Trump egyáltalán nem nőtt fel az elnökséghez, és nem tartja tiszteletben egyáltalán az elnöki pozíciót, mivel nap mint nap „megsérti az elnöki pozíció méltóságát”.

„Mégis mi másért próbálná aláásni a választásokat úgy, ahogyan most?” – tette fel a költői kérdést Pelosi, ahol vélhetően arra utalt, hogy Trump már többször is választási csalással vádolta meg a demokratákat: először még 2016-ban vélte úgy, hogy amiatt nem ő kapta a legtöbb szavazatot, mert Clintonra több millió illegális bevándorló szavazott. Idén pedig már a koronavírus-járvány közepén elmondta, hogy szerinte a levélszavazatokkal óriási problémák adódhatnak:

a republikánus jelölőgyűlésen tartott beszédében pedig Trump már arról beszélt, hogy a demokraták az amerikai postával összeesküdve próbálják elcsalni a választásokat.

A házelnök emellett arról is beszélt, hogy szerinte viták nélkül is teljesen meglennének: mindkét elnökjelöltnek megvan a maga platformja, hogy elérje a választóit és ez alapján a választók el tudják dönteni, melyik program lenne számukra a megfelelő. Szerinte amúgy sem a két elnökjelöltnek kéne beszélnie egymással, hanem az elnökjelölteknek az amerikai polgárokkal kellene kommunikálnia, ami szerinte viták nélkül is elképzelhető.

Biden mentális képességei lehetnek a háttérben?

Ugyan Pelosi elmondta, hogy a Biden-kampánycsapat már nagyban készül a vitákra, és Biden is már többször kijelentette, hogy készen áll, hogy megmérkőzzön Trumppal, azonban az amerikai sajtóban – jobb- és baloldalon egyaránt – felmerült a kérdés, hogy Biden vajon mentálisan még tud-e teljesíteni ahhoz, hogy lehetséges elnöki teendőit ellássa?

Biden ugyanis már a demokrata előválasztási vitákon is többször belegabalyodott mondanivalójába, illetve nagyon sokan viccelődnek is azon, hogy például New Hampshire helyett Nevadára hivatkozott egy beszédében, vagy hogy egyszer összekeverte feleségét a testvérével.

Biden kapcsán már korábban is felmerült, hogy mentális képességei hanyatlanak. Legutóbb például egy riporter azt kérdezte tőle, hogy elvégeztetett-e magán olyan kognitív tesztet, mint Trump – ahol többek között azt kell megállapítani, hogy milyen állatok szerepelnek a képen, vagy hogy egy bizonyos időpontot rajzoljon le az órára, de ezeket a vádakat nevetve söpörte le az asztalról Obama korábbi alelnöke, mondván

Biden alig várja már, hogy összehasonlíthassa kognitív képességeit Trump képességeivel – utalva az elnökjelölti vitákra.

De az előválasztás első állomásán, Iowában is kihívott egy 83 éves választót egy fekvőtámaszversenyre, mivel a lakossági gyűlésen részt vevő férfi úgy vélte, hogy a 77 éves Biden már túl öreg az elnöki poszthoz.

Öregemberek csatája

Az első elnökjelölti vitára a tervek szerint szeptember 29-én kerülne sor, amikor Ohioban mérkőzne meg egymással Biden és Trump. Ezt még további két alkalom követné október 15-én Floridában, majd október 22-én Tenessee-ben.

Az idén esedékes amerikai elnökválasztáson egyébként minden idők két legöregebb jelöltje áll majd egymással szemben: a 74 éves Donald Trumpot a 77 éves Joe Biden hívja ki,

aki már korábban jelezte, kora miatt eleve csak egy ciklusra tervez, nem kíván újrázni 2024-ben, ha esetleg idén győzne. Ezt megelőzően 2016-ban indult el a két legöregebb elnökjelölt, az akkor 70 éves Trumppal szemben az akkor 68 éves Hillary Clinton mérkőzött meg.

Az amerikai elnökválasztásokat november 3-án tartják, ahol elnök mellett a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók. 

Kíváncsi vagy az amerikai politikára? Érdekel, hogy mi a novemberi elnökválasztás tétje? Akkor olvasd el korábbi cikkeinket itt! Ha pedig részletesebben is érdekel, milyen a jelenlegi kampány, és mi a probléma az amerikai választási rendszerrel, akkor olvasd el egy amerikai jogászprofesszorral készített interjúnkat itt! Ha pedig az érdekel, hogy milyen esélyei vannak Bidennek, itt tudod elolvasni egy korábbi elemzésünket.

NYITÓKÉP: Nancy Pelosi a Demokrata Párt egyik gyűlésén még 2019-ben Kaliforniában. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek