+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 27. hétfő, 14:23
Ami várhatóan óriási felháborodást okoz majd, hiszen a lengyel energiamix 80 százaléka jön a sziléziai szénből, a szektorban pedig százezrek dolgoznak.

Több szénbánya bezárását jelentheti be hamarosan az állami kézben lévő Lengyel Bányatársaság (PGG) – erről iparági forrásokra hivatkozva többek között már a Gazeta Wyborcza is beszámolt hétfőn.

 

Önmagában persze ez az információ mérsékelten érdekes, de akkor már annál inkább, ha figyelembe vesszük azt, hogy

 

a lengyel áramtermelés csaknem 80 százalékát teszi ki a Sziléziából származó szén,

 

de emellett az országban fűtésre is sok helyen használják a rendkívül környezetszennyező energiahordozót. 2017-ben a lengyel energiamix 78,4 százalékát tette ki a barna- és feketekőszén, míg a különböző megújulók (szél, nap, víz) 14,1 százalékért, a gáz 5,5 százalékért felelt, 2,1 százalék pedig más forrásokból jött. Nukleáris energia Lengyelországban egyáltalán nincsen, igaz, ezen a kormány hamarosan változtatna: 2026-ban elkezdődik az első atomerőművük építése, ami 2033-ra készülne el, de 2040-ig már összesen hat blokkot szeretnének üzemeltetni. Ez az energiatermelés tizedét tenné ki addigra a tervek szerint.

 

Lengyelország – de főleg legfőbb bányászrégiója, Szilézia – tele van aránylag könnyen kitermelhető szénnel, ebből kifolyólag pedig a lengyelek óriási mértékben függenek a széntermeléstől. Nem véletlen, hogy az EU-tagállamok közül egyedül Varsó nem kötelezte el magát amellett, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon.

 

 

Ez ugyanis a szénbányák bezárását követelné, utóbbi pedig elkönyvelhetően óriási tiltakozáshullámot okozna: Lengyelországban 90 ezer bányász dolgozik, további 90 ezren pedig a bányászattal foglalkozó cégeknél dolgoznak. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló – és Andrzej Duda elnök szerint legalább még 200 évig kitartó – lengyel szén tehát ott van, miközben a bezárással tízezrek maradnának állás nélkül. Így nem véletlen, hogy bármennyire is környezetszennyező, és bármennyire nem hatékony a szén a XXI. században, a jelenlegi lengyel kormány nem mert mélyen belenyúlni az ágazatba.

 

Eddig.

 

A most kiszivárgott terv szerint ugyanis az állami bányászvállalat a sziléziai Ruda Śląska melletti szénbánya három létesítményét, valamint a katowicei Wujek szénbányát is bezárná. A lengyel állami tulajdonok minisztériuma pedig úgy számol, hogy 2036-ra az összes szénbányát bezárják. Emellett a minisztérium az állami bányavállalat dolgozóinak bérét harminc százalékkal szeretné megvágni, de a bányászoknak szóló plusz nyugdíjjuttatások egy részét is elvenné.

 

A tervet várhatóan a miniszter Jacek Sasin jelenti majd be kedden, azt követően, hogy a bányászszakszervezetek már hetek óta sztrájkkal fenyegetőznek. Ők azt szeretnék, ha személyesen Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel beszélhetnének, nem érik be csak a szaktárca miniszterével: szerintük ugyanis Sasin hónapokon át vezette félre a közvéleményt, a bányászok szemében pedig már minden hitelességét elveszítette.

 

Persze a szektor megreformálására egyre nagyobb szükség van:

 

tavaly a PGG 400 millió złotys (durván 32 milliárd forintnyi) veszteséget termelt, és a gondokat a koronavírus csak fokozta.

 

Lengyelországban a járvány gócpontja Szilézia lett, ahol a szűk járatokban, egymáshoz közel dolgozó bányamunkások körében villámgyorsan terjedt a járvány: erről a jelenségről itt írtunk bővebben az Azonnalin.

 

A munkahelyről pedig a bányászok könnyen hazavihették a betegséget és családjaikat is megfertőzhették vele. Nem véletlen, hogy több, mint tizenötezren fertőződtek meg hivatalosan a Vajdaságban, két és félszer annyian, mint a második legfertőzöttebb, Varsó központú Mazóviában. Ráadásul az új esetek nagy részét továbbra is Sziléziában regisztrálják.

 

A tömeges megbetegedések miatt 22 szénbányában hetekig állt a termelés is, vagyis üzleti szempontból a bányatársaság számára az idei év a tavalyinál is rosszabbnak néz ki. Az már más kérdés, hogy a bányabezárások több város számára óriási tragédiát jelenthetnek: ha az egyik legjelentősebb bányászváros, Ruda Śląska bányái lehúzzák a rolót, akkor a városban egy sor más, bányászatból, vagy csak szolgáltatásokból élő cég is csődbe mehet.

 

BORÍTÓKÉP: A „Makoszowy” szénbánya épülete Sziléziában / Kris Duda (Flickr)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás