+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 17. péntek, 16:04
Itt az ideje, hogy tisztázzuk: az a maréknyi hülye, aki még kijár magyar meccsekre, nem haszonélvezője, hanem elszenvedője Orbán Viktor fociőrületének.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az a helyzet, hogy futballszurkolónak lenni évről évre rosszabb.

 

2010 előtt sem volt ez másképp, csak akkor más volt a baj. Bár akkor is azt kellett elviselni, hogy változó minőségű bűnözők rombolják a szórakozásunkat, miközben a társadalom szemében megvetendő hülye vagy, amiért nem mondjuk a pólós srácokat támogatod a kedvenc focicsapatod helyett, a minőség más. Néha nácinak is tartották az embert, de azt azért nem volt nehéz kinevetni, ahogy nem különösebben nehéz ma sem.

 

Abban a világban viszont jobb esetben magányos bolondnak tartották az embert valami olyan univerzumból, ami neki maximum akkor tűnik fel, ha Fradi-Újpest van.

 

Ez változott meg nagyon súlyosan annyira, hogy mostanra már nem csak hülyének, nácinak vagy bolondnak tűnik egy futballszurkoló, hanem a hatalom egyik helytartójának, aki lelkesen támogatja a magyar miniszterelnök őrületét a falvakba és kisvárosokba épített stadionokkal, felülről irányított pénzekkel.

 

Most éppen megint a fociról van szó Gulyás Gergelynek köszönhetően, akinek sikerült azzal megindokolnia, hogy miért lehet akár 10+ ezer főnek kimennie focimeccsre, miközben 500 főnél nagyobb koncerteket nem lehet szervezni, hogy az egyiken van alkoholfogyasztás, a másikon meg nincs. Igazából nem fejtette ki, mire gondol pontosan, de minden verzió hülyeség: koncerten és meccsen is van alkohol, ráadásul sok a részeg is. Így van ez rendben.

 

A lényeg, hogy most az a maréknyi még aktív futballszurkoló a semmiből került kiemelt státuszba, hiszen az ő szórakozásuk maradt az egyetlen, ami járványügyileg nagyjából érintetlen marad.

 

Itt az ideje, hogy eloszlassak egy tévhitet: a futballszurkoló általában inkább elszenvedője, mint haszonélvezője Orbán Viktor focimániájának.

 

Meccsre járni egyszerűen kell, ettől szurkoló a szurkoló, tehát akkor is van meccs, ha épp az állam által felépített vadiúj stadionban van, és valójában meglepően kevésben különbözik azoktól a meccsektől, amiket a szurkoló megszokott az élete nagyrészében. Talán jobb a stadion, de a régi is jó volt, valószínűleg élő ember nem ismer olyan futballszurkolót, aki a régi magyar stadionok amúgy valóban elkeserítő állapotát akár csak a három legzavaróbb tényező közt említette volna.

 

A szurkoló ezeket a kiemeléseket nem kérte, hanem csak megkapta a stadionokkal, indokolatlanul elköltött pénzekkel, vagy például azzal, hogy ő élhet a kedvenc hobbijának, ameddig mások nem.

 

Tök igazságtalan, de hát a szurkoló már csak olyan, hogy ha ki lehet menni meccsre, akkor kimegy.

 

Akkor is kimegy, ha a fideszes kisvárások elvették a kedvenc csapata elől az első osztályt, hiszen a meccs még az NB II-ben is meccs, a szurkoló pedig akkor is ott volt, amikor még Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, és akkor is ott lesz, amikor Orbán Viktor már sehol sem lesz. Valahogy foci is lesz, bár valószínűleg kevesebb pénzből fogják kihozni ugyanezt a szörnyűséget.

 

A magyar foci az átvészelés művészete. Általában válságból válságba sodródik vele az ember, hogy aztán a következő hétfőre ugyanúgy elhiggye, hogy ez a hét a változás hete, amikor csoda történik, és hirtelen jó lesz a kedvenc csapata. Persze úgy, hogy ha jó, akkor sem igazán jó, hiszen legjobb esetben is az NB I. megnyerését érheti el, illetve talán egy olyan pár körig tartó európai szereplést, ami már Belaruszban vagy Azerbajdzsánban is a hétköznapok része.

 

Most épp az van, hogy valamiért ki lehet menni meccsre, miközben koncertet nem lehet tartani. Az a maroknyi hülye, akit még nem tántorított el valami a hazai bajnokiktól, ki fog menni.

 

Valószínűleg inni is fog, ha nem lehet majd a meccs közben, akkor előtte és utána.

 

Nem a magyar kormány ajándéka ez, maximum minimális elégtétel azért a büntetésért, amiért gyerekkorában reménytelenül beleszeretett egy magyar focicsapatba.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás