+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. április 7. kedd, 17:59
A koronavírus óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett: de akkor mégis mire tartjuk a már szimbolikus jelentőséggel sem bíró Áder Jánost?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Magyarország az a típusú hely, ahol több generáció él együtt a magárahagyottság gondolatával. Nem sírás ez, egyszerűen tény: az állam képviselőire igazából csak a legritkább esetben lehet számítani bármiben is, legyen szó az önálló élet elkezdéséről, költözésről, oktatásról akár. Ezért történhetett meg az, hogy magyar politikustól általában nem várunk el teljesítményt, és megelégszünk azzal, ha jól beszól Brüsszelnek/az ellenzéknek/a kormánynak, a dolgok jobbá tételét pedig rábízzuk mindenki másra.

 

Így lett Budapestől egy minden akadály ellenére világviszonylatban is fasza város, így születtek meg közösségi kertek, így született a Prezi, csak hogy ne a szokásos szódásszifon-Rubik-kocka vonalon mozogjak, de persze ezeknek a találmányoknak sem volt köze az államhoz.

 

Eközben az állam képviselőire egyetlen feladat hárult: az, hogy beszéljenek, és hitessék el, velünk vannak. Nem olyan nagy truváj ez, ráadásul minta is van. Senki ne gondolja, hogy a 93 éves Erzsébet királynő olyan nagyon bele tudott valaha is szólni bármibe a koronavírussal küzdő briteknél, mégis többmillió embert nyugtatott meg, amikor tévés beszédet mondott. Ezek a tisztségek ilyenek: léteznek belőlük komoly jogkörökkel bírók és léteznek szimbolikusak.

 

Bár léteznek körök, amik szerint a mai napig az lenne az egészséges, ha egy zárt elitcsalád teljesen kiszámíthatatlan képességekkel rendelkező sarja is képviselne minket, Magyarországon végül úgy alakult, hogy nyoma sem maradt a királyságnak a koronán kívül. Annyira speciel nem is baj, hogy nem tartunk el még egy tökfelesleges embert és családját az adónkból, pláne mivel rendelkezünk egy a modernkori európai királyokhoz hasonlóan csupán szimbolikus jelentőségű pozícióval, az pedig a köztársasági elnök.

 

Persze papíron rendelkezhetne nagyobb súllyal is, de fogadjuk el, hogy valahogy úgy alakult történelmileg, hogy II. Erzsébethez hasonlóan a magyar köztársasági elnök sem szól bele a napi politikába.

 

A magyar rendszerben az elnöknek amúgy is kevés hatalma van például Franciaországhoz vagy Romániához képest, de még ezen a rendszeren belül is alig szokás élni a meglévő jogkörökkel: bár kezdeményezhetne akár alkotmánymódosítást is, ilyenre eddig nem volt példa. Ezért különösebb jelentősége sincs annak, ki az.

 

Jó-jó, lehet kiabálni Göncz Árpádot, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért beismerhetjük, neki is inkább a köztársasági elnökké válás előtti élete miatt volt meg a respektje. Nem véletlenül, hiszen még ha le is szedjük a politikai részét Göncz életének, akkor is egyértelmű mennyivel nagyobb szellemi teljesítmény lefordítani a Gyűrűk Ura-trilógiát, mint bármi, amit a rendszerváltás óta fel tudott mutatni a magyar parlament.

 

Nyilván voltak szimpatikusabb köztársasági elnökök: Sólyom László például klasszikus fideszárva-címlapfiúvá változott, Schmitt Pálon lehetett nevetni, Mádl Ferenc pedig emlékeim szerint látványosan nem mindig értette, miért csinálja ezt az egészet. 

 

A lényeg, hogy tudjon viselkedni kicsit az ország apjaként, nagyapjaként, és ha megszólal, akkor figyelünk rá valamiért.

 

Elvileg valami ilyesminek kéne megfelelnie Áder Jánosnak is. Ehhez képest szerintem a legtöbben velem együtt január 1-jén látták utoljára beszélni, miközben itt van egy világjárvány, amibe épp emberek halnak bele, lassan rámegy az egész gazdaság, és apokaliptikusabb víziók szerint pedig még az is benne van a pakliban, hogy az Európai Unió végét fogja jelenteni a koronavírus.

 

Nem kell ilyenkor világot megváltani, elég imitálni a figyelmet, amivel nem is túrna ki senkit Áder: Orbán Viktor ettől még simán játszhatja az erőskezű kormányzót, pont van még mellette hely valakinek, aki biztató stílusban elmondja: #maradjotthon.

 

Ez nyilván nem történik meg, hiszen Áder összesen arra a pár tollvonásra került elő, ameddig aláírta Orbán felhatamazását, aztán vissza is tért azokhoz a köztársaságielnöki teendőkhöz, amikről élő ember nem tudja, mit takarnak.

 

Ezek után nem is vagyunk annyira meglepődve, hogy ahogy minden tényleg fontos teendőt, hogy ezt a pozíciót is kiszervezte a kormány:

 

a koronavírus-járvány kezdete óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett.

 

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője mindenhol felbukkanó tekintetéből és félreismerhetetlen hangjából mémek születtek. Győrfit el tudja érni a sajtó, és válaszol is kérdésekre. Lelkesítő, de oktató üzenetei annyira összekötődtek ezzel a zavaros időszakkal, hogy azon a legtöbben már csak röhögtek, amikor a tájékoztatás jegyében egy előre felvett Győrfi Pál-üzenetet is kaptak telefonon.

 

Ezzel onnan nézve nincs is semmi baj, hogy Győrfi Áderrel szemben pártállástól függetlenül képes elérni a figyelmet, de onnan nézve elég szomorú, hogy havonta már majdnem hárommillió forintot fizetünk valakinek évente egy olyan köszöntőért, amit eleve csak részegek látnak.

 

Még mázli, hogy ahogy végül is mindent, úgy a köztársasági elnöki feladatokat is meg tudja oldani a magyar társadalom tehetséges része politikusok nélkül. Írjuk csak hozzá a listához nyugodtan.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás