+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. április 7. kedd, 17:59
A koronavírus óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett: de akkor mégis mire tartjuk a már szimbolikus jelentőséggel sem bíró Áder Jánost?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Magyarország az a típusú hely, ahol több generáció él együtt a magárahagyottság gondolatával. Nem sírás ez, egyszerűen tény: az állam képviselőire igazából csak a legritkább esetben lehet számítani bármiben is, legyen szó az önálló élet elkezdéséről, költözésről, oktatásról akár. Ezért történhetett meg az, hogy magyar politikustól általában nem várunk el teljesítményt, és megelégszünk azzal, ha jól beszól Brüsszelnek/az ellenzéknek/a kormánynak, a dolgok jobbá tételét pedig rábízzuk mindenki másra.

 

Így lett Budapestől egy minden akadály ellenére világviszonylatban is fasza város, így születtek meg közösségi kertek, így született a Prezi, csak hogy ne a szokásos szódásszifon-Rubik-kocka vonalon mozogjak, de persze ezeknek a találmányoknak sem volt köze az államhoz.

 

Eközben az állam képviselőire egyetlen feladat hárult: az, hogy beszéljenek, és hitessék el, velünk vannak. Nem olyan nagy truváj ez, ráadásul minta is van. Senki ne gondolja, hogy a 93 éves Erzsébet királynő olyan nagyon bele tudott valaha is szólni bármibe a koronavírussal küzdő briteknél, mégis többmillió embert nyugtatott meg, amikor tévés beszédet mondott. Ezek a tisztségek ilyenek: léteznek belőlük komoly jogkörökkel bírók és léteznek szimbolikusak.

 

Bár léteznek körök, amik szerint a mai napig az lenne az egészséges, ha egy zárt elitcsalád teljesen kiszámíthatatlan képességekkel rendelkező sarja is képviselne minket, Magyarországon végül úgy alakult, hogy nyoma sem maradt a királyságnak a koronán kívül. Annyira speciel nem is baj, hogy nem tartunk el még egy tökfelesleges embert és családját az adónkból, pláne mivel rendelkezünk egy a modernkori európai királyokhoz hasonlóan csupán szimbolikus jelentőségű pozícióval, az pedig a köztársasági elnök.

 

Persze papíron rendelkezhetne nagyobb súllyal is, de fogadjuk el, hogy valahogy úgy alakult történelmileg, hogy II. Erzsébethez hasonlóan a magyar köztársasági elnök sem szól bele a napi politikába.

 

A magyar rendszerben az elnöknek amúgy is kevés hatalma van például Franciaországhoz vagy Romániához képest, de még ezen a rendszeren belül is alig szokás élni a meglévő jogkörökkel: bár kezdeményezhetne akár alkotmánymódosítást is, ilyenre eddig nem volt példa. Ezért különösebb jelentősége sincs annak, ki az.

 

Jó-jó, lehet kiabálni Göncz Árpádot, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért beismerhetjük, neki is inkább a köztársasági elnökké válás előtti élete miatt volt meg a respektje. Nem véletlenül, hiszen még ha le is szedjük a politikai részét Göncz életének, akkor is egyértelmű mennyivel nagyobb szellemi teljesítmény lefordítani a Gyűrűk Ura-trilógiát, mint bármi, amit a rendszerváltás óta fel tudott mutatni a magyar parlament.

 

Nyilván voltak szimpatikusabb köztársasági elnökök: Sólyom László például klasszikus fideszárva-címlapfiúvá változott, Schmitt Pálon lehetett nevetni, Mádl Ferenc pedig emlékeim szerint látványosan nem mindig értette, miért csinálja ezt az egészet. 

 

A lényeg, hogy tudjon viselkedni kicsit az ország apjaként, nagyapjaként, és ha megszólal, akkor figyelünk rá valamiért.

 

Elvileg valami ilyesminek kéne megfelelnie Áder Jánosnak is. Ehhez képest szerintem a legtöbben velem együtt január 1-jén látták utoljára beszélni, miközben itt van egy világjárvány, amibe épp emberek halnak bele, lassan rámegy az egész gazdaság, és apokaliptikusabb víziók szerint pedig még az is benne van a pakliban, hogy az Európai Unió végét fogja jelenteni a koronavírus.

 

Nem kell ilyenkor világot megváltani, elég imitálni a figyelmet, amivel nem is túrna ki senkit Áder: Orbán Viktor ettől még simán játszhatja az erőskezű kormányzót, pont van még mellette hely valakinek, aki biztató stílusban elmondja: #maradjotthon.

 

Ez nyilván nem történik meg, hiszen Áder összesen arra a pár tollvonásra került elő, ameddig aláírta Orbán felhatamazását, aztán vissza is tért azokhoz a köztársaságielnöki teendőkhöz, amikről élő ember nem tudja, mit takarnak.

 

Ezek után nem is vagyunk annyira meglepődve, hogy ahogy minden tényleg fontos teendőt, hogy ezt a pozíciót is kiszervezte a kormány:

 

a koronavírus-járvány kezdete óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett.

 

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője mindenhol felbukkanó tekintetéből és félreismerhetetlen hangjából mémek születtek. Győrfit el tudja érni a sajtó, és válaszol is kérdésekre. Lelkesítő, de oktató üzenetei annyira összekötődtek ezzel a zavaros időszakkal, hogy azon a legtöbben már csak röhögtek, amikor a tájékoztatás jegyében egy előre felvett Győrfi Pál-üzenetet is kaptak telefonon.

 

Ezzel onnan nézve nincs is semmi baj, hogy Győrfi Áderrel szemben pártállástól függetlenül képes elérni a figyelmet, de onnan nézve elég szomorú, hogy havonta már majdnem hárommillió forintot fizetünk valakinek évente egy olyan köszöntőért, amit eleve csak részegek látnak.

 

Még mázli, hogy ahogy végül is mindent, úgy a köztársasági elnöki feladatokat is meg tudja oldani a magyar társadalom tehetséges része politikusok nélkül. Írjuk csak hozzá a listához nyugodtan.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás