Egy éve beszél a kormány hülyeségeket a vakcinákról, most meg csodálkoznak, ha nem hisznek nekik

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2021.11.12. 12:16

Az össze-vissza beszélést és csúsztatást nagyon sokáig el lehet húzni, de aztán egy idő után úgy fogunk járni, mint Robika a lakótelepen.

Eredetileg a Csernobil című sorozat hazugságokról elmondott, egyébként nagyszerű bölcselkedésével akartam volna indítani ezt az írást, de aztán eszembe jutott egy olyan történet, ami talán közelebb hozzá hozzánk a lényeget: még gyerekkoromban lakott tőlünk nem messze Robika, akiről már gyerekkorunkban is feltűnt, hogy nagyon sokat szeret hazudni.

Nyilván csak bolondnak tartottuk, de ahogy elérte azt a fejlettségi szintet, hogy már piálni akart (ez az avasi lakótelepen úgy 13 éves kort takar), akkor el is kezdett mellé kölcsönkérni. Mivel Robika sem az a klasszikus gazdag gyerek volt, még a magyar átlagnál gyorsabban is megismerte az élethosszig tartó adósságcsapda poklát, hiszen egy idő után már csak hiteleket csoportosított át attól függően, hogy épp ki volt rá nagyon dühös.

Természetesen a jövőre nézve mindig vidám ígéretei voltak: hamarosan megkapja a zsebpénzét, örökölt a nagymamájától, csak még nem adták neki oda,

de saját bevallása szerint nagy cégeknek is tervezett honlapokat már így tizenévesen, és azoktól is várt a nagy lóvéra.

Mivel a környék nem csak az MTA-székfoglalójukra hajtó figurákból állt, ezért páran simán el is hitték Robikának, hogy már csak kicsit kell kihúzni és a szakadt srác hirtelen megad mindent, és úgy általában hozza majd a pénzt. Mindezt

annak ellenére, hogy az ígérgetés idején még olyan melegítőalsót hordott hetek óta, amiről senki nem tudta eldönteni, hogy sáros vagy szaros.

A hit már csak ilyen erős dolog, a baljós jeleken is átsiklunk vele. Egy baj van ezzel, amit Robika is megtapasztalt: az, hogy egy idő után még a leghülyébbeknek is leesett, hogy a pénzük sehol nincs, Robika hónapok óta hülyeségeket beszél valójában, ráadásként még valamitől (talán a nadrágtól) mintha egyre büdösebb is lenne.

Mikor kiderült, hogy Robika nem csak honlapokat nem tervez, de számítógépe sincs, a nagymamájától pedig maximum nagyon későn örökölhetne, hiszen ő neveli a maga kevéske pénzéből, akkor jött a káosz a srác életében, hiszen nemcsak megverték, de később sem nagyon álltak szóba vele még azok sem, akik egyébként jó gyereknek tartották.

A fordulatos történetnek természetesen az a tanulsága, hogy a felelőtlen ígérgetésnek és valósághajlításnak előbb-utóbb lesz valamilyen következménye, még ha nem is mindenképp az, hogy megverik Robikát.

A koronavírus-járvány óta halljuk magabiztosan az ország jelentős része által valamiféle általános szakértőként képzelt magyar kormánytól, egészen pontosan Orbán Viktor miniszterelnök úrtól már februárban (!!!) elhangzott, hogy most fordult meg a emberek-koronavírus meccs, hiszen már mi támadunk, szintén februárban a kínai vakcina hadrendbe állításához vizionálta, hogy húsvétra már be is oltják az összes regisztráltat, áprilisban a vakcinát golyóálló mellényhez hasonlította, amivel mindenki védett lesz, és úgy általában az lett sulykolva, hogy az oltás után voltaképpen minden rendben lesz, úgyhogy már csak egy kicsit kell kibírni.

Ehhez képest februárban úgy megtámadtuk a koronavírust, hogy a harmadik hullámmal Magyarországon a világ élbolyába került koronavírus miatti halálozásokat nézve,

húsvétra pedig annyira beoltottak mindenkit, hogy minden addiginál szigorúbb korlátozások éltek 20:00-tól kezdődő kijárási tilalommal.

Ezek persze szinte ártatlan mellébeszélések és optimista csúsztatások egy olyan járvánnyal kapcsolatban, amit tényleg senki nem tudott még igazán pontosan lemodellezni, ezzel szemben a védőoltásra mint azonnal mindent megoldó szuperfegyverre hivatkozni már az elejétől fogva elhibázott lépés volt bárkitől.

Azt ugyanis már a kezdetekkor is lehetett hallani hiteles forrásokból, hogy ez nem így megy: a védettség szó értelme itt közel sem golyóálló mellényt takar, vagy ha mégis, akkor úgy teljes a hasonlat, hogy a főbelövéstől a mellény sem fog megvédeni, zúzódásaid pedig elképzelhető, hogy lesznek.

Azóta végleg kiderült – bár nyugaton több szakértő már a vakcinák megjelenésekor felhívta erre a figyelmet –, hogy a koronavírus elleni védőoltás „csak” minimalizálja a betegség súlyos lefolyását, és jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt is, tehát tulajdonképpen olyanná alakítja a koronavírust, amilyennek a járványszkeptikusok már a megjelenésétől kezdve szerették volna látni bármiféle tényt és kórházi beszámolót figyelmen kívül hagyva.

Az emberek viszont nem ezt hallották, csak azt, hogy majd jön a vakcina és odabaszunk a vírusnak.

Most az egyre szomorúbb számokat látva érkezett el az a pont, amikor a történetben először felmerül, hogy Robika hülyeségeket beszélt végig. A katonás hangulatú beszédek persze hoztak lelkesedést, de az életét nem főleg újságolvasással töltő állampolgár nyugodtan teheti fel a kérdést: „Ha eddig arról volt szó, hogy minden jó lesz, akkor mit cseszegetnek engem távolságtartással, maszkviseléssel és esetlegesen belengetett még szigorúbb intézkedésekkel, ha hónapokig szoptam otthon az oltásért?”

A felháborodott kérdezőnek már utólag nehéz megmagyarázni, nem pontosan arról volt szó, hogy a vakcina beadatása után már lehet nyalni a busz kapaszkodóját hazafelé, hiszen úgy érzi, átverték.

És akkor ebből a némileg átvert alapállásból kéne nekimenni annak, hogy az embereknek úgy tűnik, mégis érdemes vigyáznia a járvány miatt, oltassák be magukat harmadszorra és vegyék rá az eddig még be nem oltott ismerőseiket is erre úgy, hogy még arról sem kapunk értelmezhető adatokat itthonról, pontosan mekkora védettséget ad ez a védőoltás a fertőzés elkerülése ellen, ahogy arról is csak mostanában értesülünk, meddig tart a védettség, sőt, itthon még azt sem magyarázták el, hogy valójában miként működnek a védőoltások (azért utána lehet nézni persze, ha akarunk).

Ha valamit akarunk azt a külföldi statisztikákból sakkozhatjuk ki, de azok sem stimmelhetnek teljesen, hiszen nemcsak az átoltottság tér el, hanem például az is, hogy a legtöbb helyen nem használtak kínai és orosz oltóanyagot, ráadásul a harmadik oltások sem vehetők fel nagyrészt.

Az ilyen átvert és hülyére vett alapállapot nem az oltási kedvnek tesz jót, hanem a féligazságokból dolgozó vajákosoknak,

akik összemossák a Big Pharma körül valóban tonnával előforduló kínos problémákat a háttérhatalmas konteókkal, az ilyen esetben mindig előkerülő Józan Paraszti Ésszel („Ha az oltással is elkaphatom, akkor minek oltassam be magam?”).

Az ugyanis még a legfanatiksuabbaknak is feltűnik, hogy nyáron még arról volt szó magabiztosan, hogy nálunk olyan jó az átoltottság, hogy semmiféle negyedik hullám nem várható.

Az álhírek kormányzati szintű terjesztése a vakcinákról, és a hülye kijelentések miatti általános bizonytalanság leginkább az alternatív tények táptalaja, amiknek nagyban köszönhető az, hogy maga Orbán Viktor is beismerte, nem tudnak a jelenleginél több embert beoltani, ami azért minimum érdekes.

Kérdés, hogy innen mit lehet lépni:

ha már a magát általában mindenben magabiztosnak mutató miniszterelnök is elismeri a vereséget, akkor mivel áltassa magát az, aki egyébként komolyan vette a járványhelyzetet és még azoknak a kéréseknek is eleget tett, amikről már az elején lehetett látni, hogy semmi értelmük?

Nos, ennél a pontnál verték meg dühből Robikát, hogy aztán soha többé ne adjanak neki kölcsön pénzt. Az már csak a magyar választókon múlik, vannak-e olyan következetesek, mint a lakótelep erősemberei.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek