+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 16. csütörtök, 20:05
A Paradigma Intézet hatvan magyar politikus Facebook-használatát elemezte a járvány alatt. Nézzük, kinek mennyibe került egy új lájkoló?

Érdekes kutatást tesz közzé majd hamarosan a Paradigma Intézet – a szervezet ugyanis azt vizsgálta meg, hogy a koronavírus ideje alatt, vagyis a március 23-a és a május 31-e közötti tíz hétben melyik politikus mire, hogyan és mennyiből használta a Facebookot, illetve hogyan építgette saját oldalát.

 

A Paradigma már most elkezdett részleteket szivárogtatni a hamarosan publikálásra kerülő elemzésből, de a legérdekesebb talán az a csütörtökön publikált infografika, ami azt mutatja, hogy átlagosan mennyibe került egy új Facebook-lájkoló a jelentősebb pártok pártelnökeinek a járvány alatt.

 

 

Brutálisan sokba kerül egy LMP-lájkoló

 

Orbán Viktor például ingyen tudta jelentősen bővíteni a lájkolói körét: a miniszterelnök ugyanis egyáltalán nem költ fizetős Facebook-hirdetésekre, viszont a miniszterelnöki Facebook-oldal fontos tájékozódási pont lett a koronavírus alatt az olyan blamáktól eltekintve, mint Orbán elnémulós videója például.

 

Így van jelenleg a miniszterelnöknek már több, mint 853 ezer lájkolója, és egymilliónál is több követője.

 

Az összes többi pártvezető viszont már költött a járvány alatt Facebook-hirdetésekre, a leggazdaságosabb a momentumos Fekete-Győr András volt, neki ugyanis átlagosan csak 58,6 forintjába került egy lájkoló - igaz, Fekete-Győrnek most is csak 31 ezer kedvelője és 33 ezer követője van. Egész jól teljesített Jakab Péter Jobbik-elnök is lájkolónként 62,5 forinttal (összesen: 131 ezer lájkoló, 156 ezer követő).

 

A jelenleg 31 ezer lájkolót és 32 ezer követőt maga mögött tudó MSZP-elnök Tóth Bertalan már 110 forintot költött lájkolónként a vizsgált tíz hétben, míg a DK-elnök Gyurcsány Ferencnek 159-be. Igaz, neki nehezebb is volt növekednie, hiszen már most 257 ezer lájkolóval és 273 ezer követővel bír.

 

A legdurvább viszont az, hogy Schmuck Erzsébet LMP-társelnök mennyit is „fizetett” egy új lájkolóért a Facebook-oldalán: a Paradigma kutatása azt mutatta ki, hogy

 

az LMP-s politikusnak átlagosan 1141 forintjába került egy új lájk, vagyis közel húszszor annyiba, mint az etéren leghatékonyabb ellenzéki Fekete-Győrnek.

 

Schmucknak még így is csupán 17 ezer kedvelője van az oldalán, valamivel több, mint 14 ezer követővel.

 

Novák Katalin több, mint egymillióból kampányolt

 

A Paradigma kutatásának másik látványos eleme, hogy egy-egy politikus hány százalékkal tudta növelni a vizsgált tíz hétben a lájkolói számát, és eközben mennyit költött hirdetésekre. Szijjártó Péternek például tavaly decemberig egyáltalán nem volt Facebook-oldala, míg mostanra már 101 ezren lájkolják és 150 ezren követik a külügyminisztert. Így a járvány tíz hete alatt 280 százalékkal növelte lájkolói számát úgy, hogy hirdetésre egyáltalán nem költött.

 

 

Varga Judit igazságügyi miniszter is egészen hatékony volt, az ő lájkolóinak száma 62 százalékkal ugrott meg (jelenleg: 76 ezer lájkoló, 89 ezer követő), miközben kampányra csak 120-142 ezer forintot költött.

 

Novák Katalin viszont 1-1,2 millió forintot költött saját Facebook-oldalának promózására a járvány alatt,

 

de az ő lájkolói tábora csak 32 százalékkal bővült. A családügyi államtitkárt így lájkolják jelenleg 65 ezren, és követik 67 ezren.

 

Kiemelkedően sokat költött és keveset kapott viszont az MSZP-s Tóth Bertalan is, az ő tábora 31 százalékkal bővült csupán úgy, hogy a szocialisták elnöke 736-919 ezer forintot is költhetett az oldalára.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás