Mennyit fizettek a magyar pártelnökök a járvány alatt egy új lájkolóért?

Szerző: Illés Gergő
2020.07.16. 20:05

A Paradigma Intézet hatvan magyar politikus Facebook-használatát elemezte a járvány alatt. Nézzük, kinek mennyibe került egy új lájkoló?

Mennyit fizettek a magyar pártelnökök a járvány alatt egy új lájkolóért?

Érdekes kutatást tesz közzé majd hamarosan a Paradigma Intézet – a szervezet ugyanis azt vizsgálta meg, hogy a koronavírus ideje alatt, vagyis a március 23-a és a május 31-e közötti tíz hétben melyik politikus mire, hogyan és mennyiből használta a Facebookot, illetve hogyan építgette saját oldalát.

A Paradigma már most elkezdett részleteket szivárogtatni a hamarosan publikálásra kerülő elemzésből, de a legérdekesebb talán az a csütörtökön publikált infografika, ami azt mutatja, hogy átlagosan mennyibe került egy új Facebook-lájkoló a jelentősebb pártok pártelnökeinek a járvány alatt.

Brutálisan sokba kerül egy LMP-lájkoló

Orbán Viktor például ingyen tudta jelentősen bővíteni a lájkolói körét: a miniszterelnök ugyanis egyáltalán nem költ fizetős Facebook-hirdetésekre, viszont a miniszterelnöki Facebook-oldal fontos tájékozódási pont lett a koronavírus alatt az olyan blamáktól eltekintve, mint Orbán elnémulós videója például.

Így van jelenleg a miniszterelnöknek már több, mint 853 ezer lájkolója, és egymilliónál is több követője.

Az összes többi pártvezető viszont már költött a járvány alatt Facebook-hirdetésekre, a leggazdaságosabb a momentumos Fekete-Győr András volt, neki ugyanis átlagosan csak 58,6 forintjába került egy lájkoló - igaz, Fekete-Győrnek most is csak 31 ezer kedvelője és 33 ezer követője van. Egész jól teljesített Jakab Péter Jobbik-elnök is lájkolónként 62,5 forinttal (összesen: 131 ezer lájkoló, 156 ezer követő).

A jelenleg 31 ezer lájkolót és 32 ezer követőt maga mögött tudó MSZP-elnök Tóth Bertalan már 110 forintot költött lájkolónként a vizsgált tíz hétben, míg a DK-elnök Gyurcsány Ferencnek 159-be. Igaz, neki nehezebb is volt növekednie, hiszen már most 257 ezer lájkolóval és 273 ezer követővel bír.

A legdurvább viszont az, hogy Schmuck Erzsébet LMP-társelnök mennyit is „fizetett” egy új lájkolóért a Facebook-oldalán: a Paradigma kutatása azt mutatta ki, hogy

az LMP-s politikusnak átlagosan 1141 forintjába került egy új lájk, vagyis közel húszszor annyiba, mint az etéren leghatékonyabb ellenzéki Fekete-Győrnek.

Schmucknak még így is csupán 17 ezer kedvelője van az oldalán, valamivel több, mint 14 ezer követővel.

Novák Katalin több, mint egymillióból kampányolt

A Paradigma kutatásának másik látványos eleme, hogy egy-egy politikus hány százalékkal tudta növelni a vizsgált tíz hétben a lájkolói számát, és eközben mennyit költött hirdetésekre. Szijjártó Péternek például tavaly decemberig egyáltalán nem volt Facebook-oldala, míg mostanra már 101 ezren lájkolják és 150 ezren követik a külügyminisztert. Így a járvány tíz hete alatt 280 százalékkal növelte lájkolói számát úgy, hogy hirdetésre egyáltalán nem költött.

Varga Judit igazságügyi miniszter is egészen hatékony volt, az ő lájkolóinak száma 62 százalékkal ugrott meg (jelenleg: 76 ezer lájkoló, 89 ezer követő), miközben kampányra csak 120-142 ezer forintot költött.

Novák Katalin viszont 1-1,2 millió forintot költött saját Facebook-oldalának promózására a járvány alatt,

de az ő lájkolói tábora csak 32 százalékkal bővült. A családügyi államtitkárt így lájkolják jelenleg 65 ezren, és követik 67 ezren.

Kiemelkedően sokat költött és keveset kapott viszont az MSZP-s Tóth Bertalan is, az ő tábora 31 százalékkal bővült csupán úgy, hogy a szocialisták elnöke 736-919 ezer forintot is költhetett az oldalára.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek