+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 13. hétfő, 16:32
Azt, hogy szerencsés embernek kifejezetten szoktatnia kell magát a gondolathoz, hogy idén ez lesz a tenger helyett. A tó körüli helyzet határozottan fejlődik, de közel sem olyan mértékben, mint amennyire zavaró a magyar elit fantáziátlansága.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Orbán Viktor már lassan két hete jelentette ki szokásos interjúnak álcázott alákérdezésében, hogy a magyar ember börtönben érzi magát, ha nem látja évente a tengert, de most mindenkitől azt kéri, elégedjen meg a Balatonnal, és ne menjen még az Adriához sem. Most azon az apróságon ugorjunk át, hogy azért elég sok magyar van, akinek nem reális opció évente tengerhez menni, és maradjunk annál, hogy beindult a kormányzati könyörgés/utasítgatás/terelgetés a Balaton felé.

 

Rendes magyar embernek a Balatonnal teljesen ambivalens viszonya van, kicsit hasonlít a magyar focira: megszokásból rajong érte, örül neki, ha ott lehet, de közben teli szájjal tud kurvaanyázni, amiért ebben a szezonban is átverték.

 

De azért tényleg a miénk, még ha kicsit más is, mint amit egy ilyen tóval lehetne kezdeni: van magyar foci, magyar narancs és magyar tenger is, ezeket is meg lehet becsülni.

 

Ugyanakkor mégiscsak itt lenne az ideje elgondolkozni rajta, hogy pontosan mi az, ami miatt a Balatonra jó ideje szabályosan nem hajlandó lemenni az ország radikálisabb lépésekre hajlamos része, és a kevésbé szélsőséges vélemények is azért az első két-három pozitívum közt szokták felsorolni, hogy szalonspiccesen ülni a vízparton délután kettőkor tökéletes program minden vízparton.

 

A Balaton ráadásul nem abban az ütemben fejlődik, mint amilyenben sokasodnak a vele kapcsolatos problémák. Eredetileg ugye főleg az volt vele a gond, hogy az infrastruktúra a csóró keletnémetekre épült, akiknek annyi volt a vágyuk, hogy végre valahol ne kelljen megnézniük, mi mennyibe kerül az étteremben. Emiatt az se volt baj, hogy döghúsból készül a hamburger, a legnagyobb luxusnak egy tóparti sétányon a szponzornapernyő számít,

 

fiatalos szórakozásnak pedig az, ha 20 ezer forintért elvisz valamelyik taxisbűnöző a három utcával arrébb lévő legendás diszkók egyikébe.

 

Közben ott volt az északi part is persze a maga köldöknézegetős hangulatával, Badacsonyban könnyedén hozzájuthattunk a leglehangolóbb cefrékhez is egy jó fröccsözéshez valamelyik hangsúlyosan magyaros hangulatú pincében, de összességében ez se vitt sokkal messzebbre az életben. Nem mintha egy nyári nyaralásnak a jellemfejlődésről kéne szólnia persze.

 

Az tagadhatatlan, hogy a fent leírt állapothoz képest a Balaton őrületes változáson ment keresztül: lehet például jókat enni, nem teljesen kilátástalan feladat hangulatos kocsmákat találni, még túrázni is van hova, de a kedvenc fagyizóm is Balatonfüreden van például.

 

Balatoni hal persze nincs, nem is lehetne, de a magyar az már úgyis hekknemzet.

 

És itt jön a már feljebb tett állításom: ez a fejlődés közel sem áll egyenes arányosságban azzal, hogy egy átlag balatoni nyaralónak nemcsak azt kell lenyelnie, hogy Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István már megint olyan jachtklubot vagy szállodát épít, aminek ő maximum a kerítéséig jut el, hanem az olyan NER-elittel járó apróságokat is, mint Rakonczai Imre szokásos zongoraestje, amin aztán bebaszva énekelhetik a közbeszerzések leendő királyai, hogy „a nézését meg a járását”. Az a balatoni buliszcéna pedig, ami korábban legalább pénzmosodaként működött, egyszerűen megszűnt létezni, vagy legalább is belenyomták évente négy nap Balaton Soundba.

 

Közben a Balaton egyre nagyobb része szakad el az emberektől tóként, hogy átvegye a helyét a fizetős strand. A fizetős strandok egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy semmivel nem adnak többet a szabadstrandoknál: értelmes ember ugyanúgy fenntartásokkal hagyja csak ott az értékeit a törölközőjén, mint a belépő nélküli verzióban, a program pedig pontosan ugyanaz.

 

Tehát bele lehet menni a vízbe, aztán kijönni és megszáradni.

 

Persze ez sem rossz program, csak mondjuk pont nem veheti fel a versenyt azzal, hogy a tengernél csinálunk hasonlót, miközben mondjuk frissen grillezett garnélát eszünk. A legnagyobb kritikát kissé bújtatva maga Orbán Viktor mondta: ha nincs koronavírus, nincs az az Isten, hogy valaki reálisan összegezve a dolgokat azt mondja, ő inkább a Balatont választja ebben az évben.

 

Nem kellene ennek így lennie, hiszen épp a már említett Balaton Soundon, vagy akár a jóval kisebb zajban a Gömbkilátóban lehet megnézni, milyen is az, ha valamit jól találnak ki a tó mellé.

 

Az ember hirtelen el is felejti, hogy nem a szintén oligarchásított Gozsdu udvar kitelepült verziójában jár, hanem az ország egyik legszebb részén.

 

Csak ugye a jó ötletek azok, amikből a káderek mindig kifogynak, mire eljutnak oda, hogy csinálhatnak valamit azon túl, hogy kiveszik a magánhangzókat a cégeik nevéből (BDPST, BLTN, ORBN VKTR). Vagy az van, hogy a seggnyalás eleve kizárja a kreatív gondolkodást, vagy egyszerűen elfáradnak benne, és a végére már tényleg csak annyira futja, hogy lekerítsenek még egy partszakaszt a hajóknak.

 

A magyar pedig már csak olyan, hogy börtönben érzi magát, ha még a nyaralása alatt is ezt látja.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás