+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. szeptember 27. péntek, 17:53
Mészáros Lőrinc adott egy csomó pénzt arra, hogy meggyógyítsák az izomsorvadásos Zentét. Akkor most mégse ő a szupergonosz?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran

 

Az egész hét legmegdöbbentőbb története volt az ország Zentéjéért való közös küzdelem: a súlyos beteg kisfiú történetét talán mindenki ismeri már az országban, ahogy a maga módján mindenki drukkolt neki, hogy összejöjjön a gyógyítására szükséges 700 millió forint. És akkor összejött, kicsit jobb hely lett a világ, mint ahogy ilyenkor azért szerencsére mindig kiderül, hogy az emberek alapvetően nem faszfejek.

 

Na ebbe a levesbe köpött most bele kicsit a tény, hogy Zente gyűjtését nagy mértékben támogatta az Ország Faszfeje, Mészáros Lőrinc.

 

Nem én találtam ki ezt a jelzőt, hanem az ország: talán nincs rajta kívül ember az országban, akit ilyen szintű közmegvetés övez, mint Felcsút gázszerelőből lett polgármesteréből lett milliárdost. Tapasztalataim szerint még a fideszesek sem szívesen beszélnek Mészárosról, ami nem véletlen, hiszen pár nyilvános szereplése alapján bárkiben gyorsan kirajzolódik a kép, hogy itt bizony ez a helyzet.

 

De hát hogy szidhatnánk valakit, aki akár százmillió forintot is ad egy beteg gyerek megmentésére, vagy akár támogatja a gyerekgyógyászatot? Összedőlne a kép bennünk, ami szerint Mészáros Lőrinc az Univerzális Gonosz, minden jó ellenpontja, akinek a legyőzése esetén végre eljön a kánaán?

 

Esetleg Mészáros Lőrinc annyira gonosz, hogy összemészároslőrincezte ezt a gyönyörű emberi történetet, és innen már nem is olyan szép ez az egész?

 

A helyzet valójában sokkal egyszerűbb: ez a történet szép, mi nyugodtan gondoljuk Mészáros Lőrincet egy kártékony strómannak, de hát ahogy eddig is gyanús volt, ő is csak ember. Néha akár jó ember is, hiszen aki bármilyen formában támogat akár egyetlen elesett gyereket is, az még akkor is kicsit jó ember, ha mondjuk ő a miniszterelnök strómanja, akinek a zsebében már emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénz tűnt el különféle lopásoknak köszönhetően. Ha Mészáros Lőrinc ne adj' Isten ilyen ember lenne, még akkor is szép dolog tőle pénzt adni az elesetteknek. Sőt, biztosan szereti a családját is, és azt is meg merem kockáztatni, hogy a családja is szereti őt.

 

Bár kijöhet ebből pozitív PR is, értelmes ember szemében azért nem ezen fog elcsúszni Mészáros Lőrinc megítélése, ahogy Pablo Escobar bűneit sem tette semmissé az, hogy sok pénzt szórt szét Medellín szegényei között.

 

Ahogy Medellínnek sem csak nagylelkű adományozója és munkaadója volt Escobar, hanem a börtönőre is, aki mellett esélytelen volt bármi értelmesnek is kinőni a városban.

 

Egyedül annyit kell látnunk, hogy bár a képregényfilmekben ezt látjuk, valójában nincsenek klasszikus értelemben vett gonoszok: valószínűleg a maga módján Mészáros is úgy gondolja, ő a jót szolgálja, és Orbán Viktor sem azért dörzsöli a tenyerét, hogy minél hamarabb elpusztítsa a Földet. Ezek az emberek a maguk kissé logikátlan, sokszor önző módján vezetik az országot, de ettől függetlenül valószínűleg nem hajtanának tovább, ha elütnének valakit autóval. Kivéve talán, ha az a valaki Soros György, de még ebben sem vagyok biztos.

 

Az egy másik dolog, hogy Zente gyógyulását egy normális országban nem Mészáros Lőrinc fizetné, hanem az egészségpénztár. Az is ugyanúgy a mi pénzünkből lenne, mint amit Mészáros Lőrinc adott, és azt sem sajnálná senki egy beteg gyerektől.

 

Egy ideális országban nem oligarchák tudnának csak csodára váró gyerekeket menteni a haláltól, de ez ugye nem egy ideális ország: itt abban reménykedhetsz, hogy egy emberbarát oligarcha megszán téged, és visszaad valamennyit a pénzedből.

 

Az államnak is megéri, hiszen olcsóbb és egyszerűbb szólni Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek, hogy dobjon már be teátrálisan pármillió forintot, mint felhúzni a rohadó magyar egészségügyet.

 

Ha esetleg azt tennék rendbe, az lenne csak az igazán szép történet, de addig be kell érnünk azzal, hogy ha Orbán Viktornak épp nincs halaszthatatlan magánrepülőzése valamelyik szuperrangadóra, akkor velünk is történhet csoda.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás