+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. szeptember 27. péntek, 17:53
Mészáros Lőrinc adott egy csomó pénzt arra, hogy meggyógyítsák az izomsorvadásos Zentét. Akkor most mégse ő a szupergonosz?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran

 

Az egész hét legmegdöbbentőbb története volt az ország Zentéjéért való közös küzdelem: a súlyos beteg kisfiú történetét talán mindenki ismeri már az országban, ahogy a maga módján mindenki drukkolt neki, hogy összejöjjön a gyógyítására szükséges 700 millió forint. És akkor összejött, kicsit jobb hely lett a világ, mint ahogy ilyenkor azért szerencsére mindig kiderül, hogy az emberek alapvetően nem faszfejek.

 

Na ebbe a levesbe köpött most bele kicsit a tény, hogy Zente gyűjtését nagy mértékben támogatta az Ország Faszfeje, Mészáros Lőrinc.

 

Nem én találtam ki ezt a jelzőt, hanem az ország: talán nincs rajta kívül ember az országban, akit ilyen szintű közmegvetés övez, mint Felcsút gázszerelőből lett polgármesteréből lett milliárdost. Tapasztalataim szerint még a fideszesek sem szívesen beszélnek Mészárosról, ami nem véletlen, hiszen pár nyilvános szereplése alapján bárkiben gyorsan kirajzolódik a kép, hogy itt bizony ez a helyzet.

 

De hát hogy szidhatnánk valakit, aki akár százmillió forintot is ad egy beteg gyerek megmentésére, vagy akár támogatja a gyerekgyógyászatot? Összedőlne a kép bennünk, ami szerint Mészáros Lőrinc az Univerzális Gonosz, minden jó ellenpontja, akinek a legyőzése esetén végre eljön a kánaán?

 

Esetleg Mészáros Lőrinc annyira gonosz, hogy összemészároslőrincezte ezt a gyönyörű emberi történetet, és innen már nem is olyan szép ez az egész?

 

A helyzet valójában sokkal egyszerűbb: ez a történet szép, mi nyugodtan gondoljuk Mészáros Lőrincet egy kártékony strómannak, de hát ahogy eddig is gyanús volt, ő is csak ember. Néha akár jó ember is, hiszen aki bármilyen formában támogat akár egyetlen elesett gyereket is, az még akkor is kicsit jó ember, ha mondjuk ő a miniszterelnök strómanja, akinek a zsebében már emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénz tűnt el különféle lopásoknak köszönhetően. Ha Mészáros Lőrinc ne adj' Isten ilyen ember lenne, még akkor is szép dolog tőle pénzt adni az elesetteknek. Sőt, biztosan szereti a családját is, és azt is meg merem kockáztatni, hogy a családja is szereti őt.

 

Bár kijöhet ebből pozitív PR is, értelmes ember szemében azért nem ezen fog elcsúszni Mészáros Lőrinc megítélése, ahogy Pablo Escobar bűneit sem tette semmissé az, hogy sok pénzt szórt szét Medellín szegényei között.

 

Ahogy Medellínnek sem csak nagylelkű adományozója és munkaadója volt Escobar, hanem a börtönőre is, aki mellett esélytelen volt bármi értelmesnek is kinőni a városban.

 

Egyedül annyit kell látnunk, hogy bár a képregényfilmekben ezt látjuk, valójában nincsenek klasszikus értelemben vett gonoszok: valószínűleg a maga módján Mészáros is úgy gondolja, ő a jót szolgálja, és Orbán Viktor sem azért dörzsöli a tenyerét, hogy minél hamarabb elpusztítsa a Földet. Ezek az emberek a maguk kissé logikátlan, sokszor önző módján vezetik az országot, de ettől függetlenül valószínűleg nem hajtanának tovább, ha elütnének valakit autóval. Kivéve talán, ha az a valaki Soros György, de még ebben sem vagyok biztos.

 

Az egy másik dolog, hogy Zente gyógyulását egy normális országban nem Mészáros Lőrinc fizetné, hanem az egészségpénztár. Az is ugyanúgy a mi pénzünkből lenne, mint amit Mészáros Lőrinc adott, és azt sem sajnálná senki egy beteg gyerektől.

 

Egy ideális országban nem oligarchák tudnának csak csodára váró gyerekeket menteni a haláltól, de ez ugye nem egy ideális ország: itt abban reménykedhetsz, hogy egy emberbarát oligarcha megszán téged, és visszaad valamennyit a pénzedből.

 

Az államnak is megéri, hiszen olcsóbb és egyszerűbb szólni Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek, hogy dobjon már be teátrálisan pármillió forintot, mint felhúzni a rohadó magyar egészségügyet.

 

Ha esetleg azt tennék rendbe, az lenne csak az igazán szép történet, de addig be kell érnünk azzal, hogy ha Orbán Viktornak épp nincs halaszthatatlan magánrepülőzése valamelyik szuperrangadóra, akkor velünk is történhet csoda.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás