Lopássorozat az EP-ben: az MSZP irodájába is betörtek, de nem vittek el semmit

Szerző: Varsányi Bence
2020.07.02. 15:00

A magyar delegáltak többsége úgy tűnik, viszont megúszta az európai parlamenti lopássorozatot, a jobbikos, momentumos, RMDSZ-es és DK-s képviselőket sem érte kár. Persze többen is panaszkodnak: a biztonsági személyzettel vannak problémák.

Lopássorozat az EP-ben: az MSZP irodájába is betörtek, de nem vittek el semmit

Ahogyan az Azonnalin csütörtök reggel beszámoltunk, a koronavírus-járvány alatti home office közben valakik több európai parlamenti képviselő irodájából is elloptak értékes tárgyakat.

A lopás akár száz EP-képviselőt is érinthetett, az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból asztali számítógépek, laptopok és készpénz is eltűntek.

A számítástechnikai eszközök ellopása pedig különösen kellemetlen, mert azok tartalmazhatták a képviselők, pártjaik és akár a választók személyes információit is. Az EP egyik szóvivője szerint az első esetet még áprilisban jelentették, azt viszont nem tudni, hogy azóta miért nem derült még ki semmi az ügyről. Annyit azért tudunk, hogy az ajtózárakon nem találtak külsérelmi nyomokat, így valószínű, hogy belsősök, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai pakolhatták ki az irodákat.

Ujhelyiék egy korábbi incidensből okultak

De érintettek voltak-e a magyar képviselők a lopáshullámban? Az Azonnali az összes magyarországi EP-képviselő mellett megkereste az RMDSZ-es delegáltakat is az ügyről!

A magyarok közül pórul csak az MSZP egyetlen képviselője, Ujhelyi István járt, igaz, ő is viszonylag olcsón megúszta. A szocialista politikus kabinetfőnöke, Szalay Tamás Lajos az Azonnali kérdésére úgy fogalmazott, hogy

az ő irodáikban jártak illetéktelenek, akik átkutatták a szekrényeik tartalmát, de laptopot és egyéb értéket nem találtak náluk,

mert azokat már jó ideje még bezárt állapotban sem hagyják az irodáikban. Ujhelyiék így a behatolás ellenére szerencsére kár nélkül megúszták az incidenst. De a szocialista képviselő nem volt mindig ilyen szerencsés: ahogyan Szalay az Azonnalinak elmondta: három éve a nyári szünet alatt elvitték az irodai széfjüket némi készpénzzel és pár, később pótolt személyes irattal együtt.

A Demokratikus Koalíció kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a párt EP-delegációját nem érintette a lopássorozat, képviselőik irodájából nem tűnt el semmi, a Momentum szintén megúszta a behatolást. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-kéviselője sem érintett az ügyben, ez talán annak is tudható be, hogy mint az Azonnalinak elmondta, ő a karantén ideje alatt Brüsszelben tartózkodott és elég sűrűn járt be az irodájába.

Több képviselő szerint a parlamenti személyzet a ludas

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője elmondta, hogy tőlük sem loptak el semmit sem most, sem korábban, de az elmúlt években sajnos történt több hasonló eset is,

a mostani esetek pedig szerinte világosan bizonyítják, hogy nem a vendégek, hanem a karbantartó személyzet körében kellene intézkedni.

Hasonlóan vélekedett Ujhelyi kabinetfőnöke is: Szalay szerint amikor a három éve, a nyári szünetben történt lopás után teljes kivizsgálást kértek, semmire nem jutott a Európai Parlament biztonsági szolgálata, pedig minden folyosó be van kamerázva és az irodaépületekbe belépőket egyesével regisztrálják.

Ujhelyiék régóta szorgalmazzák, hogy a régimódi kulcsos megoldás helyett biztonsági okokból álljanak inkább át a belépőkártyás ajtónyitásra az irodáknál is, de eddig nem valósították meg ötletüket.

„Egy ilyen rendszernek a kiépítése természetesen költségekkel jár, a mostani lopássorozat azonban ismét bizonyította, hogy az átalakítás és szigorítás nem tűr halasztást”

– írta Szalay.

Kerestük a Fidesz-KDNP képviselőit is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Amennyiben választ kapnánk tőlük, a cikkünket frissítjük.

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2017)

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek