+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 2. csütörtök, 08:41
Míg az EP-képviselők Brüsszeltől távol home office-ban dolgoztak, valakik szisztematikusan végiglopták az irodáikat.

Akár száz európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a koronavírus-járvány alatti leállás alatt, írja a bécsi Die Presse napilap. Az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból különböző értékes dolgok tűntek el: főleg számítógépe, laptopok, tabletek és készpénz. Az informatikai eszközök ellopása azért különösen kényes, mert azok EP-képviselők és velük kapcsolatban álló politikusok, dolgozók, választók személyi adatait tartalmazhatták.

 

Az ügyet a már az Azonnali által is meginterjúvolt német viccpárti politikus, Nico Semsrott robbantotta ki egy videóval, amin bemutatja, hogyan juthattak hozzá a tolvajok többek közt a szekrénye kulcsához, majd a szekrényében található két laptophoz, ami csak azért külön érdekes, mert azok csomagolásait a szekrényben hagyták:

 

 

Semsrott a videóban elmeséli, hogy amint tudomásukra jutott az eset, rögtön kapcsolatba léptek az EP biztonsági szolgálatával és az intézményt elnöklő olasz baloldali politikus, David Sassoli irodájával, ám nem történt azóta semmi, a biztonsági szolgálat annyit közölt, hogy felderítik az ügyet. A humorista-politikus megemlíti: csak ő tíz további érintett EP-képviselőről tud, belső levelezésekben pedig a videó készítésekor 40-50 név keringett, de szerinte összesen akár 100 EP-képviselő is érintett lehet.

 

A Die Presse szerint érintett például az osztrák zöld Thomas Waitz, aki egyben az Európai Zöld Párt társelnöke is. Tőle informatikai eszközöket loptak el. A politikus szerint mindez annak a jele, hogy az adatok már az EP-képviselői irodákban sincsenek biztonságban, és

 

ha ilyen könnyen be lehet oda jutni, mi garantálja, hogy nem helyeztek el egyes EP-képviselők irodáiban például lehallgatóeszközöket is?

 

A Politiconak az EP egyik szóvivője azt mondta, az első esetet áprilisban jelentették. Hogy azóta miért nem derült ki semmi, jó kérdés, már csak azért is, mert március közepe óta, azaz a koronavírus-járvány EU-beli komolyan vétele óta tilos a nem európai parlamenti dolgozóknak a belépés az EP épületeibe. A koronavírus-járvány elleni intézkedések nyomán az EP-képviselők és munkatársaik lényegében azóta home office-ban dolgoztak, csak az elmúlt két hétben kezdték el lassan visszafoglalni brüsszeli irodáikat.

 

Semsrott és Waitz éppen ezért arra tippelnek, hogy EP-beli insiderek, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai lophatták szét az EP-képviselőket. Erre utal szerintük az, hogy az ajtózárakon nincs külsérelmi nyom, azaz a betörők egy minden zárat nyitni képes főkulccssal rendelkezhettek.

 

Utánajárunk, mely magyar EP-képviselők érintettek az ügyben.

 

FOTÓ: Steven Lek / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás