Így SMS-ezte végig az Ibiza-botrány éjszakáját Strache és Kurz

Szerző: Bukovics Martin
2020.06.23. 15:20

Az osztrák sajtó megszerezte, az Azonnali meg lefordította nektek!

Így SMS-ezte végig az Ibiza-botrány éjszakáját Strache és Kurz

2019. május 17-e, az osztrák Ibiza-botrány kirobbanásának napja kétségkívül megváltoztatta az osztrák politikát, és talán az európai parlamenti választásra is hatása volt, a szélsőjobboldal ugyanis nem tudott annyira áttörni, amennyire azt például Orbán Viktor várta. Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár pártja mindenesetre megszenvedte azt, hogy elnöküket egy magát orosz oligarchának álcázó egyetemista átverte: az Ibiza-botrány miatt tavaly őszre előrehozott választáson már csak 16,2 százalékot értek el.

Az Ibiza-botrányt azóta parlamenti vizsgálóbizottság próbálja felgöngyölíteni: itt az ellenzék rendre felveti, hogy hiányzik a rendelkezésükre bocsátott aktákból a Sebastian Kurz kancellár és alkancellárja, HC Strache közötti SMS-váltás. Ezek hiánya már csak azért is különös, mert az ügyészség 2019. augusztus 13-án lefoglalta Strache mobiltelefonját. Most azonban az Österreich nevű bulvárlap megszerezte az üzeneteket, az Azonnali pedig lefordította őket:

Vagyis Kurz és Strache már napokkal a Spiegelben és a Süddeutsche Zeitungban lejött anyag megjelenése előtt azt találgatták, hogy vajon mivel áll elő a két német lap, miután azok küldtek neki pár sajtókérdést a videóval kapcsolatban. A Kurz által felhozott Tal Silberstein pedig egy Ausztriában korábban a szociáldemokraták által alkalmazott kampánytanácsadó, akihez különböző, Kurzot lejárató Facebook-oldalak kötődtek a 2017-es kampányban – az Ibiza-videóbotrány kirobbanásakor sokan gyanakodtak arra Ausztriában, hogy ő állhat az egész mögött.

A bulvárlap közöl több, korábbi SMS-t abból az időszakból, amikor az ÖVP és az FPÖ még közösen kormányzott. Az egyikben Kurz azt rója fel Strachénak, hogy nem úgy cselekszik a nyugdíjreform ügyében, ahogy azt neki több FPÖ-s politikus jelenlétében az otthonában megígérte: „Sajnos mindig elfelejted a megállapodásaink rád eső részeit.”

Strache azóta egyébként már nem az FPÖ tagja, hanem egy saját listát indít az őszi bécsi tartományi választásra: erről többek közt az Azonnalinak adott interjújában is beszélt.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek