+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 23. kedd, 15:20
Az osztrák sajtó megszerezte, az Azonnali meg lefordította nektek!

2019. május 17-e, az osztrák Ibiza-botrány kirobbanásának napja kétségkívül megváltoztatta az osztrák politikát, és talán az európai parlamenti választásra is hatása volt, a szélsőjobboldal ugyanis nem tudott annyira áttörni, amennyire azt például Orbán Viktor várta. Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár pártja mindenesetre megszenvedte azt, hogy elnöküket egy magát orosz oligarchának álcázó egyetemista átverte: az Ibiza-botrány miatt tavaly őszre előrehozott választáson már csak 16,2 százalékot értek el.

 

Az Ibiza-botrányt azóta parlamenti vizsgálóbizottság próbálja felgöngyölíteni: itt az ellenzék rendre felveti, hogy hiányzik a rendelkezésükre bocsátott aktákból a Sebastian Kurz kancellár és alkancellárja, HC Strache közötti SMS-váltás. Ezek hiánya már csak azért is különös, mert az ügyészség 2019. augusztus 13-án lefoglalta Strache mobiltelefonját. Most azonban az Österreich nevű bulvárlap megszerezte az üzeneteket, az Azonnali pedig lefordította őket:

 

 

Vagyis Kurz és Strache már napokkal a Spiegelben és a Süddeutsche Zeitungban lejött anyag megjelenése előtt azt találgatták, hogy vajon mivel áll elő a két német lap, miután azok küldtek neki pár sajtókérdést a videóval kapcsolatban. A Kurz által felhozott Tal Silberstein pedig egy Ausztriában korábban a szociáldemokraták által alkalmazott kampánytanácsadó, akihez különböző, Kurzot lejárató Facebook-oldalak kötődtek a 2017-es kampányban – az Ibiza-videóbotrány kirobbanásakor sokan gyanakodtak arra Ausztriában, hogy ő állhat az egész mögött.

 

A bulvárlap közöl több, korábbi SMS-t abból az időszakból, amikor az ÖVP és az FPÖ még közösen kormányzott. Az egyikben Kurz azt rója fel Strachénak, hogy nem úgy cselekszik a nyugdíjreform ügyében, ahogy azt neki több FPÖ-s politikus jelenlétében az otthonában megígérte: „Sajnos mindig elfelejted a megállapodásaink rád eső részeit.”

 

Strache azóta egyébként már nem az FPÖ tagja, hanem egy saját listát indít az őszi bécsi tartományi választásra: erről többek közt az Azonnalinak adott interjújában is beszélt.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás