+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 23. kedd, 15:20
Az osztrák sajtó megszerezte, az Azonnali meg lefordította nektek!

2019. május 17-e, az osztrák Ibiza-botrány kirobbanásának napja kétségkívül megváltoztatta az osztrák politikát, és talán az európai parlamenti választásra is hatása volt, a szélsőjobboldal ugyanis nem tudott annyira áttörni, amennyire azt például Orbán Viktor várta. Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár pártja mindenesetre megszenvedte azt, hogy elnöküket egy magát orosz oligarchának álcázó egyetemista átverte: az Ibiza-botrány miatt tavaly őszre előrehozott választáson már csak 16,2 százalékot értek el.

 

Az Ibiza-botrányt azóta parlamenti vizsgálóbizottság próbálja felgöngyölíteni: itt az ellenzék rendre felveti, hogy hiányzik a rendelkezésükre bocsátott aktákból a Sebastian Kurz kancellár és alkancellárja, HC Strache közötti SMS-váltás. Ezek hiánya már csak azért is különös, mert az ügyészség 2019. augusztus 13-án lefoglalta Strache mobiltelefonját. Most azonban az Österreich nevű bulvárlap megszerezte az üzeneteket, az Azonnali pedig lefordította őket:

 

 

Vagyis Kurz és Strache már napokkal a Spiegelben és a Süddeutsche Zeitungban lejött anyag megjelenése előtt azt találgatták, hogy vajon mivel áll elő a két német lap, miután azok küldtek neki pár sajtókérdést a videóval kapcsolatban. A Kurz által felhozott Tal Silberstein pedig egy Ausztriában korábban a szociáldemokraták által alkalmazott kampánytanácsadó, akihez különböző, Kurzot lejárató Facebook-oldalak kötődtek a 2017-es kampányban – az Ibiza-videóbotrány kirobbanásakor sokan gyanakodtak arra Ausztriában, hogy ő állhat az egész mögött.

 

A bulvárlap közöl több, korábbi SMS-t abból az időszakból, amikor az ÖVP és az FPÖ még közösen kormányzott. Az egyikben Kurz azt rója fel Strachénak, hogy nem úgy cselekszik a nyugdíjreform ügyében, ahogy azt neki több FPÖ-s politikus jelenlétében az otthonában megígérte: „Sajnos mindig elfelejted a megállapodásaink rád eső részeit.”

 

Strache azóta egyébként már nem az FPÖ tagja, hanem egy saját listát indít az őszi bécsi tartományi választásra: erről többek közt az Azonnalinak adott interjújában is beszélt.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás