Álnéven semmisíttetett meg kormányzati merevlemezeket Kurz munkatársa, most elő is léptették

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.28. 11:49

A munkát ráadásul ki se fizette. Most osztályvezető Kurz kancelláriáján.

Álnéven semmisíttetett meg kormányzati merevlemezeket Kurz munkatársa, most elő is léptették

A tavalyi osztrák Ibiza-botrányt követően kisebb felzúdulást váltott ki, hogy nyilvánosságra került: napokkal a Heinz-Christian Strachét megszivató bosnyák egyetemistalány videóját követően, napokkal Kurz parlamenti megbuktatása előtt az osztrák kancellária egyik munkatársa álnéven megsemmisíttetett öt darab merevlemezt.

A Sebastian Kurz akkori és mostani osztrák kancellár pártjához, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó férfi mindezt azzal indokolta, hogy kiszivároghatnak adatok a kancelláriáról – a sztoriban pedig külön érdekes, hogy végül ki se lett fizetve az álnéven megrendelt munka. Az osztrák sajtó által a kancellár egyik közeli munkatársaként jellemzett férfi úgy bukott egyébként le, hogy a munkával megbízott, azt elvégző, ám ki nem fizetett cég munkatársai

felismerték őt a tévében egy vágóképen Kurz munkatársaként, ráadásul ha a neve nem is volt igazi, a megadott telefonszáma az volt.

Az illető Sebastian Kurz tavaly nyári parlamenti megbuktatását követően főnökével együtt távozott a kancelláriáról. Míg Kurz 2019 szeptemberében óriási fölénnyel választást nem nyert, az ÖVP foglalkoztatta a merevlemez-megsemmisíttetőt. Aztán ahogy anno a Standard megírta, Kurz újbóli kancellárságával a férfi is visszakerült előző munkahelyére. Az ügyben nyomozás is indult, ám ezt jogerősen lezárták idén februárban, mondván nem találtak bizonyítékot semmi érdekesre, és eleve nem volt köze az egésznek az Ibiza-botrányhoz.

A két Kurz-kormány közötti szakértői kabinet vezetője, Brigitte Bierlein pedig azt mondta akkor, hogy teljesen megszokott dolog merevlemezeket megsemmisíteni, leszámítva azt, hogy ezt inkognitóban teszik. Minden adott volt ahhoz, hogy szép csendben elhaljon a történet, ám a héten a Standard megírta: Kurz kancelláriáján előléptették a férfit osztályvezetővé.

Csakhogy a nyomozással sem volt minden rendben. Mielőtt az Ibiza-ügyben nyomozó gazdasásági- és korrupcióellenes ügyészséghez került volna az ügy, a rendőrség foglalkozott vele. Ráaádásul ott is egy olyan rendőr végezte a munkát, aki maga is tagja volt az ÖVP-nek, és aki a nyomozás során azonnal visszaadta a megsemmisíttetőnek a telefonját, és a hivatali laptopját se vizsgálta át. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezért az előléptetésben pártpolitikai húzást és az illetőnek a merevlemezek megsemmisítttetéséért tett fáradozásainak elismerését látja, különösen annak fényében, hogy „slamposan” vizsgálódtak a hatóságok a férfi ügyében.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek