+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 11:49
A munkát ráadásul ki se fizette. Most osztályvezető Kurz kancelláriáján.

A tavalyi osztrák Ibiza-botrányt követően kisebb felzúdulást váltott ki, hogy nyilvánosságra került: napokkal a Heinz-Christian Strachét megszivató bosnyák egyetemistalány videóját követően, napokkal Kurz parlamenti megbuktatása előtt az osztrák kancellária egyik munkatársa álnéven megsemmisíttetett öt darab merevlemezt.

 

A Sebastian Kurz akkori és mostani osztrák kancellár pártjához, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó férfi mindezt azzal indokolta, hogy kiszivároghatnak adatok a kancelláriáról – a sztoriban pedig külön érdekes, hogy végül ki se lett fizetve az álnéven megrendelt munka. Az osztrák sajtó által a kancellár egyik közeli munkatársaként jellemzett férfi úgy bukott egyébként le, hogy a munkával megbízott, azt elvégző, ám ki nem fizetett cég munkatársai

 

felismerték őt a tévében egy vágóképen Kurz munkatársaként, ráadásul ha a neve nem is volt igazi, a megadott telefonszáma az volt.

 

Az illető Sebastian Kurz tavaly nyári parlamenti megbuktatását követően főnökével együtt távozott a kancelláriáról. Míg Kurz 2019 szeptemberében óriási fölénnyel választást nem nyert, az ÖVP foglalkoztatta a merevlemez-megsemmisíttetőt. Aztán ahogy anno a Standard megírta, Kurz újbóli kancellárságával a férfi is visszakerült előző munkahelyére. Az ügyben nyomozás is indult, ám ezt jogerősen lezárták idén februárban, mondván nem találtak bizonyítékot semmi érdekesre, és eleve nem volt köze az egésznek az Ibiza-botrányhoz.

 

A két Kurz-kormány közötti szakértői kabinet vezetője, Brigitte Bierlein pedig azt mondta akkor, hogy teljesen megszokott dolog merevlemezeket megsemmisíteni, leszámítva azt, hogy ezt inkognitóban teszik. Minden adott volt ahhoz, hogy szép csendben elhaljon a történet, ám a héten a Standard megírta: Kurz kancelláriáján előléptették a férfit osztályvezetővé.

 

Csakhogy a nyomozással sem volt minden rendben. Mielőtt az Ibiza-ügyben nyomozó gazdasásági- és korrupcióellenes ügyészséghez került volna az ügy, a rendőrség foglalkozott vele. Ráaádásul ott is egy olyan rendőr végezte a munkát, aki maga is tagja volt az ÖVP-nek, és aki a nyomozás során azonnal visszaadta a megsemmisíttetőnek a telefonját, és a hivatali laptopját se vizsgálta át. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezért az előléptetésben pártpolitikai húzást és az illetőnek a merevlemezek megsemmisítttetéséért tett fáradozásainak elismerését látja, különösen annak fényében, hogy „slamposan” vizsgálódtak a hatóságok a férfi ügyében.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás