+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 11:49
A munkát ráadásul ki se fizette. Most osztályvezető Kurz kancelláriáján.

A tavalyi osztrák Ibiza-botrányt követően kisebb felzúdulást váltott ki, hogy nyilvánosságra került: napokkal a Heinz-Christian Strachét megszivató bosnyák egyetemistalány videóját követően, napokkal Kurz parlamenti megbuktatása előtt az osztrák kancellária egyik munkatársa álnéven megsemmisíttetett öt darab merevlemezt.

 

A Sebastian Kurz akkori és mostani osztrák kancellár pártjához, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó férfi mindezt azzal indokolta, hogy kiszivároghatnak adatok a kancelláriáról – a sztoriban pedig külön érdekes, hogy végül ki se lett fizetve az álnéven megrendelt munka. Az osztrák sajtó által a kancellár egyik közeli munkatársaként jellemzett férfi úgy bukott egyébként le, hogy a munkával megbízott, azt elvégző, ám ki nem fizetett cég munkatársai

 

felismerték őt a tévében egy vágóképen Kurz munkatársaként, ráadásul ha a neve nem is volt igazi, a megadott telefonszáma az volt.

 

Az illető Sebastian Kurz tavaly nyári parlamenti megbuktatását követően főnökével együtt távozott a kancelláriáról. Míg Kurz 2019 szeptemberében óriási fölénnyel választást nem nyert, az ÖVP foglalkoztatta a merevlemez-megsemmisíttetőt. Aztán ahogy anno a Standard megírta, Kurz újbóli kancellárságával a férfi is visszakerült előző munkahelyére. Az ügyben nyomozás is indult, ám ezt jogerősen lezárták idén februárban, mondván nem találtak bizonyítékot semmi érdekesre, és eleve nem volt köze az egésznek az Ibiza-botrányhoz.

 

A két Kurz-kormány közötti szakértői kabinet vezetője, Brigitte Bierlein pedig azt mondta akkor, hogy teljesen megszokott dolog merevlemezeket megsemmisíteni, leszámítva azt, hogy ezt inkognitóban teszik. Minden adott volt ahhoz, hogy szép csendben elhaljon a történet, ám a héten a Standard megírta: Kurz kancelláriáján előléptették a férfit osztályvezetővé.

 

Csakhogy a nyomozással sem volt minden rendben. Mielőtt az Ibiza-ügyben nyomozó gazdasásági- és korrupcióellenes ügyészséghez került volna az ügy, a rendőrség foglalkozott vele. Ráaádásul ott is egy olyan rendőr végezte a munkát, aki maga is tagja volt az ÖVP-nek, és aki a nyomozás során azonnal visszaadta a megsemmisíttetőnek a telefonját, és a hivatali laptopját se vizsgálta át. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezért az előléptetésben pártpolitikai húzást és az illetőnek a merevlemezek megsemmisítttetéséért tett fáradozásainak elismerését látja, különösen annak fényében, hogy „slamposan” vizsgálódtak a hatóságok a férfi ügyében.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás