Lengyelország véletlenül megszállta Csehországot

Szerző: Illés Gergő
2020.06.14. 09:28

Illetve egy, a határ mentén fekvő kápolnát, amelyet gépfegyveres lengyel katonák őriztek, míg rá nem jöttek, hogy cseh területen vannak.

Lengyelország véletlenül megszállta Csehországot

Szórakoztató diplomáciai csetepaté alakult ki Lengyelország és Csehország között az elmúlt napokban, miután a Deník cseh lap tudósítása szerint a lengyelek – lehet, hogy tudtuk nélkül, de – megszállták Csehország területét.

Megszállás harminc méteren

A lengyelek először a határ lengyel oldalán, Pielgrzymówban táboroztak le, majd ismeretlen okból átkeltek a cseh oldalra vezető hídon. Így a katonák 30 méterre nyomultak be Csehország területére, hogy aztán egy – mint kiderült, cseh területen álló – kápolna előtt táborozzanak le. A lengyel katonák természetesen azt gondolták, hogy még lengyel területen állnak, így –

miután a lengyel határ egészen szombatig mindenki előtt zárva volt a koronavírus miatt – nem engedték oda a turistákat, de senki mást sem a kápolnához.

Még egy felújítást végző szakértőt sem, aki május 28-án a kápolna vakolatát fotózta volna be, hogy megnézze, hogyan áll az ellen az időjárás változásainak – de a katonák hajthatatlanok voltak, még cseh állampolgárok sem léphetnek a kápolnához. Nemcsak ő, hanem egy civil szervezet munkatársa is megpróbálta meggyőzni a lengyeleket, sikertelenül: a gépfegyveres katonák nem engedték a férfit tíz méternél közelebb a cseh területen álló kápolnához.

A kápolna a Slezské Rudoltice-i önkormányzat tulajdonában áll, de még maga a polgármester sem tudott előre semmit a lengyelek terveiről: kifejtette, a lengyelek nem konzultáltak vele arról, hogy mi is a szándékuk a megszállással, úgyhogy a cseh rendőrséghez irányították az ügyet.

Az üggyel kapcsolatban Jan Hamáček cseh belügyminiszter gúnyosan meg is jegyezte, hogy

a lengyel félnek „kicsit más” elképzelései vannak a határnyitásról, mint neki.

A kápolna kérdése viszont innentől hamar rendeződött, a lengyelek pedig kivonultak a területről: „a határposzt elhelyezése egy félreértés eredménye volt, nem pedig szándékos akció” – magyarázkodott később a lengyel védelmi minisztérium. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kápolna lengyel megszállása mennyi ideig tartott.

Már nem kellenek a katonák a cseh határra

Így vagy úgy, de a katonai határellenőrzés már Lengyelországban is elveszítette a jelentőségét az uniós tagállamok felé: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy június 13-tól Lengyelország megszünteti a határzárat és a beutazási tilalmat az uniós országokkal, jövő keddtől pedig még a nemzetközi repülőjáratok is újraindulnak. És ha nem ugranak ki drasztikusan a koronavírusos esetszámok, akkor folytatódik a lefagyasztott gazdaság újraindítása is.

Szóval Lengyelországba már uniós állampolgárok szombat óta újra beléphetnek, igaz, például a magyaroknak a magyar szabályozás miatt kötelező egyelőre két hét karanténba vonulni visszatérés után. Ez persze nem azt jelenti, hogy Lengyelországban már ne lenne gond a koronavírussal, sőt:

a 29 ezer lengyel esetből 13 676 még mindig aktív, és az aktív esetszámok továbbra is növekednek.

Ennek oka leginkább Sziléziában keresendő, ahol a hivatalos szombati adatok szerint egyedül több, mint tízezer esetet regisztráltak. Mint arról az Azonnalin is írtunk, a zsúfolt iparvidék Sziléziában a szénbányákban dolgozó munkások között terjed rohamos mértékben a járvány.

BORÍTÓKÉP: Lengyelország védelmi minisztériuma / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek