+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 14. vasárnap, 09:28
Illetve egy, a határ mentén fekvő kápolnát, amelyet gépfegyveres lengyel katonák őriztek, míg rá nem jöttek, hogy cseh területen vannak.

Szórakoztató diplomáciai csetepaté alakult ki Lengyelország és Csehország között az elmúlt napokban, miután a Deník cseh lap tudósítása szerint a lengyelek – lehet, hogy tudtuk nélkül, de – megszállták Csehország területét.

 

Megszállás harminc méteren

 

A lengyelek először a határ lengyel oldalán, Pielgrzymówban táboroztak le, majd ismeretlen okból átkeltek a cseh oldalra vezető hídon. Így a katonák 30 méterre nyomultak be Csehország területére, hogy aztán egy – mint kiderült, cseh területen álló – kápolna előtt táborozzanak le. A lengyel katonák természetesen azt gondolták, hogy még lengyel területen állnak, így –

 

miután a lengyel határ egészen szombatig mindenki előtt zárva volt a koronavírus miatt – nem engedték oda a turistákat, de senki mást sem a kápolnához.

 

 

Még egy felújítást végző szakértőt sem, aki május 28-án a kápolna vakolatát fotózta volna be, hogy megnézze, hogyan áll az ellen az időjárás változásainak – de a katonák hajthatatlanok voltak, még cseh állampolgárok sem léphetnek a kápolnához. Nemcsak ő, hanem egy civil szervezet munkatársa is megpróbálta meggyőzni a lengyeleket, sikertelenül: a gépfegyveres katonák nem engedték a férfit tíz méternél közelebb a cseh területen álló kápolnához.

 

A kápolna a Slezské Rudoltice-i önkormányzat tulajdonában áll, de még maga a polgármester sem tudott előre semmit a lengyelek terveiről: kifejtette, a lengyelek nem konzultáltak vele arról, hogy mi is a szándékuk a megszállással, úgyhogy a cseh rendőrséghez irányították az ügyet.

 

Az üggyel kapcsolatban Jan Hamáček cseh belügyminiszter gúnyosan meg is jegyezte, hogy

 

a lengyel félnek „kicsit más” elképzelései vannak a határnyitásról, mint neki.

 

A kápolna kérdése viszont innentől hamar rendeződött, a lengyelek pedig kivonultak a területről: „a határposzt elhelyezése egy félreértés eredménye volt, nem pedig szándékos akció” – magyarázkodott később a lengyel védelmi minisztérium. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kápolna lengyel megszállása mennyi ideig tartott.

 

Már nem kellenek a katonák a cseh határra

 

Így vagy úgy, de a katonai határellenőrzés már Lengyelországban is elveszítette a jelentőségét az uniós tagállamok felé: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy június 13-tól Lengyelország megszünteti a határzárat és a beutazási tilalmat az uniós országokkal, jövő keddtől pedig még a nemzetközi repülőjáratok is újraindulnak. És ha nem ugranak ki drasztikusan a koronavírusos esetszámok, akkor folytatódik a lefagyasztott gazdaság újraindítása is.

 

Szóval Lengyelországba már uniós állampolgárok szombat óta újra beléphetnek, igaz, például a magyaroknak a magyar szabályozás miatt kötelező egyelőre két hét karanténba vonulni visszatérés után. Ez persze nem azt jelenti, hogy Lengyelországban már ne lenne gond a koronavírussal, sőt:

 

a 29 ezer lengyel esetből 13 676 még mindig aktív, és az aktív esetszámok továbbra is növekednek.

 

Ennek oka leginkább Sziléziában keresendő, ahol a hivatalos szombati adatok szerint egyedül több, mint tízezer esetet regisztráltak. Mint arról az Azonnalin is írtunk, a zsúfolt iparvidék Sziléziában a szénbányákban dolgozó munkások között terjed rohamos mértékben a járvány.

 

BORÍTÓKÉP: Lengyelország védelmi minisztériuma / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás