Az ukrán elnök el akarta kapni a koronavírust

Szerző: Illés Gergő
2020.06.10. 15:30

Mégpedig azért, hogy ezzel megnyugtassa az embereket, hogy persze, rossz a járvány, de azért mégsem egy pestis. De miért nem lett végül koronavírusos? Azt is elmondta!

Az ukrán elnök el akarta kapni a koronavírust

El akarta kapni a koronavírust Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy megmutassa az embereknek, bár a járvány ijesztő, azért „mégsem a pestis” – az elnök erről az Ukrainszka Pravda ukrán lapnak beszélt számos más téma mellett a Hmelnickij régióban tett kétnapos látogatásán, ahová a lap újságírói is elkísérték.

Az újságírók mikor megkérdezték tőle, hogy fél-e a koronavírustól, Zelenszkij úgy felelt, „egyáltalán nem”, mi több, ő maga is szeretett volna megbetegedni, hogy „az embereknek könnyebb legyen”.

„Azt mondtam az embereinknek: »gyerünk, hadd legyek beteg, majd rögtön elkülönítenek engem a Bankován

(Kijev utcája, ahol az elnöki adminisztráció épülete található – a szerk.). És rendben túlélem majd.« Azért, hogy az emberek megértsék, hogy persze, ez borzalmas, te is megbetegedhetsz, és rosszul érzed majd magad. De majd én is túlleszek rajta, és megmutatom.”

„Azért, hogy az emberek megértsék, hogy ez azért nem a pestis. Hogy ne legyen depresszió.

A legelején voltak olyan borzalmas pillanatok, mikor az emberek úgy gondolták, mind meghalunk” – fejtegette Zelenszkij.

Kifejtette, elkapni se lett volna nehéz a koronavírust, de végül mégis elállt az ötlettől, személyes okból: „A családom nem bocsájtott volna meg nekem. Azt mondták volna, őrült vagyok. És alapvetően még igazuk is lett volna!”

Ha Zelenszkij tényleg elkapta volna a vírust, nem ő lett volna az egyetlen politikai vezető, aki így jár: fertőzött lett például Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, de emlékezetes módon Boris Johnson brit miniszterelnök is elkapta a vírust. Ő annyira rossz állapotba került, hogy még intenzív osztályon is kellett kezelni. Kigyógyulása után frissen született gyermekét is az életét megmentő ápolókról nevezte el – igaz, a miniszterelnök környezetében nem volt mindenki szófogadó.

Johnson főtanácsadója, Dominic Cummings például miután szintén elkapta a betegséget, nem izolálta magát, hanem a Londontól 425 kilométerre lakó szüleihez szökött családjával. A képmutatás ahhoz vezetett, hogy a brit Konzervatívok a járvány kezdetén mért, több, mint 50 százalékos népszerűségéből jó 10 százalékpont elolvadt, és a Munkáspárt már ismét ott van a tory-k nyakán.

Ukrajnában egyébként eléggé berobbant a koronavírus, jelenleg 28 ezer fertőzöttet tartanak számon,

ebből csaknem 13 ezren már meggyógyultak, majdnem 15 ezren viszont még mindig betegek. Igaz, Ukrajna nagyon keveset tesztelt, egymillió főre csupán 10 ezer koronavírus-teszt jutott az országban, ennél kevesebbet csak Albánia tesztelt az európai kontinensen.

A tévésztár-humoristából elnökké lett Zelenszkij már egy éve áll Ukrajna élén. De mit tudott ez idő alatt elérni? Olvasd el Istrate Dominik és Radnóti András elemzéseit a témában az Azonnalin!

BORÍTÓKÉP: Zelenszkij kórházat látogat a Hmelnickij régióban / elnöki adminisztráció, Ukrajna

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek