+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 10. szerda, 15:30
Mégpedig azért, hogy ezzel megnyugtassa az embereket, hogy persze, rossz a járvány, de azért mégsem egy pestis. De miért nem lett végül koronavírusos? Azt is elmondta!

El akarta kapni a koronavírust Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy megmutassa az embereknek, bár a járvány ijesztő, azért „mégsem a pestis” – az elnök erről az Ukrainszka Pravda ukrán lapnak beszélt számos más téma mellett a Hmelnickij régióban tett kétnapos látogatásán, ahová a lap újságírói is elkísérték.

 

Az újságírók mikor megkérdezték tőle, hogy fél-e a koronavírustól, Zelenszkij úgy felelt, „egyáltalán nem”, mi több, ő maga is szeretett volna megbetegedni, hogy „az embereknek könnyebb legyen”.

 

„Azt mondtam az embereinknek: »gyerünk, hadd legyek beteg, majd rögtön elkülönítenek engem a Bankován

 

(Kijev utcája, ahol az elnöki adminisztráció épülete található – a szerk.). És rendben túlélem majd.« Azért, hogy az emberek megértsék, hogy persze, ez borzalmas, te is megbetegedhetsz, és rosszul érzed majd magad. De majd én is túlleszek rajta, és megmutatom.”

 

„Azért, hogy az emberek megértsék, hogy ez azért nem a pestis. Hogy ne legyen depresszió.

 

A legelején voltak olyan borzalmas pillanatok, mikor az emberek úgy gondolták, mind meghalunk” – fejtegette Zelenszkij.

 

Kifejtette, elkapni se lett volna nehéz a koronavírust, de végül mégis elállt az ötlettől, személyes okból: „A családom nem bocsájtott volna meg nekem. Azt mondták volna, őrült vagyok. És alapvetően még igazuk is lett volna!”

 

Ha Zelenszkij tényleg elkapta volna a vírust, nem ő lett volna az egyetlen politikai vezető, aki így jár: fertőzött lett például Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, de emlékezetes módon Boris Johnson brit miniszterelnök is elkapta a vírust. Ő annyira rossz állapotba került, hogy még intenzív osztályon is kellett kezelni. Kigyógyulása után frissen született gyermekét is az életét megmentő ápolókról nevezte el – igaz, a miniszterelnök környezetében nem volt mindenki szófogadó.

 

Johnson főtanácsadója, Dominic Cummings például miután szintén elkapta a betegséget, nem izolálta magát, hanem a Londontól 425 kilométerre lakó szüleihez szökött családjával. A képmutatás ahhoz vezetett, hogy a brit Konzervatívok a járvány kezdetén mért, több, mint 50 százalékos népszerűségéből jó 10 százalékpont elolvadt, és a Munkáspárt már ismét ott van a tory-k nyakán.

 

Ukrajnában egyébként eléggé berobbant a koronavírus, jelenleg 28 ezer fertőzöttet tartanak számon,

 

ebből csaknem 13 ezren már meggyógyultak, majdnem 15 ezren viszont még mindig betegek. Igaz, Ukrajna nagyon keveset tesztelt, egymillió főre csupán 10 ezer koronavírus-teszt jutott az országban, ennél kevesebbet csak Albánia tesztelt az európai kontinensen.

 

A tévésztár-humoristából elnökké lett Zelenszkij már egy éve áll Ukrajna élén. De mit tudott ez idő alatt elérni? Olvasd el Istrate Dominik és Radnóti András elemzéseit a témában az Azonnalin!

 

BORÍTÓKÉP: Zelenszkij kórházat látogat a Hmelnickij régióban / elnöki adminisztráció, Ukrajna

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás