+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 10. szerda, 15:30
Mégpedig azért, hogy ezzel megnyugtassa az embereket, hogy persze, rossz a járvány, de azért mégsem egy pestis. De miért nem lett végül koronavírusos? Azt is elmondta!

El akarta kapni a koronavírust Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy megmutassa az embereknek, bár a járvány ijesztő, azért „mégsem a pestis” – az elnök erről az Ukrainszka Pravda ukrán lapnak beszélt számos más téma mellett a Hmelnickij régióban tett kétnapos látogatásán, ahová a lap újságírói is elkísérték.

 

Az újságírók mikor megkérdezték tőle, hogy fél-e a koronavírustól, Zelenszkij úgy felelt, „egyáltalán nem”, mi több, ő maga is szeretett volna megbetegedni, hogy „az embereknek könnyebb legyen”.

 

„Azt mondtam az embereinknek: »gyerünk, hadd legyek beteg, majd rögtön elkülönítenek engem a Bankován

 

(Kijev utcája, ahol az elnöki adminisztráció épülete található – a szerk.). És rendben túlélem majd.« Azért, hogy az emberek megértsék, hogy persze, ez borzalmas, te is megbetegedhetsz, és rosszul érzed majd magad. De majd én is túlleszek rajta, és megmutatom.”

 

„Azért, hogy az emberek megértsék, hogy ez azért nem a pestis. Hogy ne legyen depresszió.

 

A legelején voltak olyan borzalmas pillanatok, mikor az emberek úgy gondolták, mind meghalunk” – fejtegette Zelenszkij.

 

Kifejtette, elkapni se lett volna nehéz a koronavírust, de végül mégis elállt az ötlettől, személyes okból: „A családom nem bocsájtott volna meg nekem. Azt mondták volna, őrült vagyok. És alapvetően még igazuk is lett volna!”

 

Ha Zelenszkij tényleg elkapta volna a vírust, nem ő lett volna az egyetlen politikai vezető, aki így jár: fertőzött lett például Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, de emlékezetes módon Boris Johnson brit miniszterelnök is elkapta a vírust. Ő annyira rossz állapotba került, hogy még intenzív osztályon is kellett kezelni. Kigyógyulása után frissen született gyermekét is az életét megmentő ápolókról nevezte el – igaz, a miniszterelnök környezetében nem volt mindenki szófogadó.

 

Johnson főtanácsadója, Dominic Cummings például miután szintén elkapta a betegséget, nem izolálta magát, hanem a Londontól 425 kilométerre lakó szüleihez szökött családjával. A képmutatás ahhoz vezetett, hogy a brit Konzervatívok a járvány kezdetén mért, több, mint 50 százalékos népszerűségéből jó 10 százalékpont elolvadt, és a Munkáspárt már ismét ott van a tory-k nyakán.

 

Ukrajnában egyébként eléggé berobbant a koronavírus, jelenleg 28 ezer fertőzöttet tartanak számon,

 

ebből csaknem 13 ezren már meggyógyultak, majdnem 15 ezren viszont még mindig betegek. Igaz, Ukrajna nagyon keveset tesztelt, egymillió főre csupán 10 ezer koronavírus-teszt jutott az országban, ennél kevesebbet csak Albánia tesztelt az európai kontinensen.

 

A tévésztár-humoristából elnökké lett Zelenszkij már egy éve áll Ukrajna élén. De mit tudott ez idő alatt elérni? Olvasd el Istrate Dominik és Radnóti András elemzéseit a témában az Azonnalin!

 

BORÍTÓKÉP: Zelenszkij kórházat látogat a Hmelnickij régióban / elnöki adminisztráció, Ukrajna

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás