+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 1. hétfő, 09:26
Miután a koronavírus miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

A világörökség részének számító, Krisztus előtt 2100 körül épített, monolit kőegyüttes, a Stonehenge csak a tavalyi évben másfél millió látogatót fogadott. A koronavírus-járvány viszont ennek is betett: a Stonhenge – akárcsak sok más kulturális látványosság – március közepétől határozatlan ideig nem látogatható.

 

A tervek szerint a július eleji újranyitás azonban tartogathat egy-két meglepetést azoknak, akik elsőként szeretnék megtekinteni a monumentális építményt, ugyanis

 

alig pár héttel a Stonehenge lezárása után egy nyúlcsalád fészkelte be magát a kövek közé, ott alakítva ki a fészküket, sőt, még legelő őzeket is látni az építmény környékén.

 

„Bizonyos értelemben inkább jó, hogy így emlékeztetnek rá, hogy a Stonehenge a természetes környezet része” – mondja Kate Mavor, a Stonehenge-et és még másik négyszáz történelmi örökséget gondozó English Heritage vezérigazgatója. Kate Mavor hozzáteszi: akár ott marad a vadvilág, akár nem az újranyitásig, a látogatóknak egy merőben új élményhez kell majd hozzászokniuk, ami akár tartósan is fennmaradhat.

 

Így például lehet, végleg elbúcsúzhatunk attól, hogy a Stonehenge környékén céltalanul bóklásszunk:

 

a vendégeknek meg fogják szabni, hogy milyen irányba mehetnek, és elkerülendő a zsúfolt tömeg kialakulását, a látogatást is szigorú időkorláthoz kötik.

 

Megszűnnek továbbá a zárt légterű üzletek: a kávézók helyét szabadtéri vendéglátók veszik át, az ajándékboltok pedig legfeljebb szabadtéri standokon kínálhatják eladásra portékáikat. Csupán néhány, nagyobb belső térrel rendelkező helyiség „menekül meg” a kitelepítéstől.

 

Hasonló gyakorlatot fognak követni a mellékhelyiségek esetében is: az English Heritage már fel is mérte, hogy melyik az az ötven vécé, ami a leginkább nyitott térrel rendelkezik, és amit az újranyitáskor beüzemelnek. De ez nem minden: a férfi vécék piszoárjainak elhelyezését is újra kell gondolni, hogy tartható legyen a kétméteres távolság.

 

Kate Mavor mindemellett elmondta, a kényszerű leállás nagyon rosszul érintette a szervezetet: a koronavírus miatt

 

az English Heritage a tavalyi bevételének hatvan százalékával megegyező összeget bukott el, ami hetven millió angol font, átszámolva közel 27 milliárd forintos bevételkiesést jelent.

 

A helyzetet nehezíti, hogy a pandémia miatt elmaradt karbantartási munkálatokat később és drágábban, de el kell végezni az egyes történelmi építményeken.

 

Az English Heritage – ami jórészt adományokból, a turisták jelentette bevételből és tagdíjakból tartja fenn magát – még így is jobb helyzetben van, mint sok kisebb, önálló kulturális intézmény, például a kiterjedt, fizető tagsággal nem rendelkező múzeumok.

 

A kulturális szféra átalakulásáról beszélve Kate Mavor nem zárta ki, hogy a jövőben az English Heritage beszálljon olyan, a történelmi örökség részét képező helyek fenntartásába, amiket egyedül már nem bírnának fenntartani a kisebb erőforrásokkal rendelkező intézmények. „Mindenkivel készséggel leülünk beszélgetni, mert mi azzal törődünk, hogy ezeket a helyeket biztonságban tartsuk, és a jövő generációk számára is élvezhetővé tegyük.”

 

NYITÓKÉP: Frédéric Vincent / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás