Már Kanadából és Koszovóból is egyszerűbb lesz beutazni az Európai Unióba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.30. 18:01

Nagy-Britannia esetében viszont nem enyhítenek a beutazási szabályokon a koronavírus terjedő delta-variánsa miatt.

Már Kanadából és Koszovóból is egyszerűbb lesz beutazni az Európai Unióba

Szerdán összesen 11 új országgal kapcsolatban egyeztek meg az uniós és az érintett államok nagykövetei arról, hogy őket felrakják az úgynevezett „EU listája az epidemiológiailag biztonságos országokról a Covid-19 idején” nevet viselő listára – köztük Kanadát és Koszovót is.

Ez az a lista, amit az Európai Bizottság azért talált ki, hogy a tagországok részben vagy egészben újranyithassák a határaikat a harmadik országokból (tehát nem EU-tag és nem az Európai Gazdasági Térségbe tartozó államokból) beutazók előtt, például a turizmus felpörgetése érdekében.

A listára – aminek semmi köze nincsen az EU tagállamai között július 1-től érvénybe lépő uniós zöldigazolványhoz – azon országok kerülhetnek fel, akiknél a tagállami minisztereket tömörítő Tanács döntése alapján a járványhelyzet van annyira jó, az új fertőzöttek száma van annyira alacsony, hogy enyhíteni lehet a beutazási korlátozásokon (mint a karantén- vagy a PCR-tesztkötelezettség) vagy akár el is engedni azokat.

Fontos azonban, hogy

a listára való felkerülés semmiféle jogi kötőerővel nem bír a tagállamok felé, azoknak csupán a saját beutazási szabályaik kialakításakor figyelembe kell venniük a Tanács besorolását.

A listán jelenleg tizenöt állam szerepel: az Amerikai Egyesült Államok, Szerbia, Észak-Macedónia, Albánia, Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, Kína (beleértve Hongkongot és Makaót is), Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Thaiföld, Tajvann, Libanon és Ruanda.

Ehhez a sorhoz csatlakozik most Kanadán és Koszovón túl Moldova, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Örményország, Azerbajdzsán, Szaúd-Arábia, Jordánia, Katar és Jordánia is.

Nem vették fel viszont a könnyebb beutazást lehetővé tevő listára Nagy-Britanniát, mégpedig a koronavírus delta-variánsának egyre nagyobb mértékű terjedése miatt.

A szigetországban május vége óta kezdtek újra emelkedni az esetszámok: a június 21-i héten összesen majdnem 120 ezer új koronavírusos megbetegedést jelentettek a hatóságok, ami 48 ezerrel volt több, mint az azt megelőző hét összesített új esetszáma.

Emiatt a belengetett járványügyi nyitás utolsó, negyedik lépését el is halasztották Boris Johnsonék: így például 30 fő felett továbbra is tilos a gyülekezés még szabadtéren is, találkozni egymással pedig vagy csak hat főig lehet akárhány háztartásból, vagy akárhányan találkozhatnak, de legfeljebb csak két háztartásból.

NYITÓKÉP: A Kanadai Ripley's Akvárium épülete 2014-ben. EuroCarGT / Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek