A hülyét játszva próbál menekülni a partygate-ből Boris Johnson

Szerző: Kósa András
2022.01.19. 09:35

Gyűlnek az aláírások a Konzervatív Párton belül a miniszterelnök ellen tervezett bizalmatlansági szavazásra.

A hülyét játszva próbál menekülni a partygate-ből Boris Johnson

„Engem senki nem figyelmeztetett, hogy ez szabályellenes” – ezt válaszolta a BBC-nek adott interjújában Boris Johnson brit kormányfő a kérdésre, tudott-e róla, hogy a tavalyi széles körű lezárások idején a Downing street 10-ben rendezett ivászatokkal megszegték a járványügyi szabályokat.

Majd még hozzátette: „biztosan emlékeznék rá, ha valaki szólt volna”. Johnson sajátos védekezési stratégiája több szempontból is kockázatos.

Egyrészt – mint a BBC kommentárja is megjegyzi – ezzel a „nem tudtam, hogy nem lehet”-tel saját magáról, miniszterelnöki képességeiről állít ki komoly szegénységi bizonyítványt, hiszen a kormány rendelte el korábban a szigorú távolságtartást, ami magába foglalta az éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek bezárását, bármilyen, akár privát csoportos rendezvény megtartásának tilalmát.

Másrészt a védekezés könnyen összeomolhat, hiszen Dominic Cummings, Johnson korábbi tanácsadója már nyilatkozott, hogy ő igenis figyelmeztette főnökét, hogy a bulik illegálisak.

Cummings esetében pedig könnyen előkerülhet egy bizonyító erejű email, vagy sms, és akkor a brit kormányfőnek hazugság miatt is vállalnia kell majd a felelősséget. (Az egész partygate-ről, Johnson és Cummings egymás ellen fordulásának hátteréről itt írtunk részletesen.)

A kormányfő politikai jövője igencsak bizonytalan, saját pártjában is egyre többen elégedetlenek vele.

Belső vizsgálat is indult, amit egy vezető kormánytisztviselő, Sue Gray vezet, a bizottság napokon belül leteheti a kormányfő asztalára a jelentését, ami akár derékba is törheti a Johnson politikai karrierjét.

A Konzervatív Párton belül egyelőre hét képviselőről tudni, hogy aláírt egy levelet, amiben bizalmi szavazást kérnek a kormányfővel szemben, de a BBC és az Independent is úgy tudja, még „legalább húszan” fontolgatnak hasonlót. Az eljárás megindításához azonban legkevesebb 54 képviselőre lesz majd szükség. Egy felmérés szerint, amit az Independent közölt, a britek 73 százalékát „feldühítette” Johnson bulizása.

NYITÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek