Ugrik a külföldi vakációd? Nyaralj idén Miskolcon!

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.24. 07:53

A kelet-magyarországi megyefő nem rendelkezik túl jó hírrel, pedig mostanában már tartalmasan kijön benne egy hosszú hétvége úgy, hogy még jókat is eszünk közben. Miskolc az a város, ahol az emberek szerint prostituáltakat ábrázol a legnépszerűbb köztéri szobor, és a fradisták szavazták meg a zöld-fehér színű villamost.

Ugrik a külföldi vakációd? Nyaralj idén Miskolcon!

Ha nem is fogunk örökre attól rettegni, kit és hogy fertőzünk meg a bennünk lapuló mérsékelten halálos koronavírussal, azt azért be kell nyelni, hogy az idei nyár elmarad abban a formában, ahogy azt ideálisnak gondolnánk. Nyilván nem omlik össze a világ attól, ha egy évben nem fesztiválozunk, az pedig, ha ebben a pár hónapban feltűnően ritkulnak a külföldi utazásaink valójában inkább az átlagosnál magasabb életszínvonalunk jele, mint az élet teljes szétesésének. Viszont ettől függetlenül meg kell barátkozni a gondolattal, hogy idén nyáron a legtöbben Magyarországon fogunk maradni, ráadásul egy fékezett habzású Magyarországon.

Tehát marad a belföldi turizmus, amit a legtöbben amúgy is az indokoltnál rosszabbul ítélünk meg: nyilván nehéz összehasonlítani Sopront Párizzsal, de szerencsére nem is kell: az állandó és természetes elvágyódást félretéve azért az ország több olyan várost is fel tud mutatni, ahol jól el lehet tölteni egy hosszú hétvégét. Ezen próbálunk segíteni kicsit: Illés Gergő már írt Egerről, Galavits Patrik az Alpokaljáról, most pedig felvázolom, miért érdemes Borsod koronaékszerében, Miskolcon is csatangolni valamikor nyáron!

+ Nézni

Azon nagyon jól lehet szórakozni, hogy Miskolc főutcája egyedülálló a maga 12 kilométeres hosszával, de ez inkább adminisztratív okokból van így: a valódi főutca nagyjából három villamosmegállónyi, csak úgy alakult az élet, hogy ez az utca nem ér véget, hanem a villamossal együtt átszeli a várost. Viszont a Centrum áruháztól induló rész egy kifejezetten kellemes sétálóutca, ahol nem nehéz jó kávéhoz, akár minőségi sörökhoz vagy fagyihoz jutni.

Apropó, villamos: két vonal van, de ezek csak nagyon kicsit térnek el egymástól, úgyhogy nem kell különösebben rettegni. A villamosok színére is érdemes kitérni: azok ugyanis zöld-fehérek lettek úgy, hogy Miskolc azon kevés helyek egyike, ahol még tényleg közösségépítő szerepe van a futballnak, aminek nemcsak a DVTK piros-fehér színeinek fontossága, hanem például a Ferencváros utálata is fontos része. A soha meg nem erősített legenda szerint a villamos azért lett zöld-fehér, mert amikor a miskolci önkormányzat internetes szavazásra bocsátotta a lehetőségeket, a fradisták elegánsan megszavazták ezt az összeállítást. Ha igaz, ha nem, fontos legenda marad.

FŐUTCA, NAPLEMENTE, ÉS A LEGENDÁS ZÖLD-FEHÉR VILLAMOS

A város elrendezése finoman szólva sem bonyolult, ezért a nevezetesebb terek is ezen a vonalon fekszenek, ezek közül kettőt érdemes kiemelni: a Városház tér egyik oldalán ott van egy Széchényi-szobor, amiről a közeli diákok rendszeresen azt tippelik, hogy olyan, mintha a vécén ülne a neves reformer, a másik oldalán pedig ott kiemelt képünkön is látható a tökéletesen Instagram-kompatibilis Miskolc felirat, mögötte a zöldellő Avas, aminek a tetején ott a kilátó, ami nemcsak Miskolc egyik jelképe, de a szocreálnak mondott, valójában épp az unalmas szocreált felváltó fantáziadúsabb építészeti irányzat egyik legmenőbb hazai képviselője is.

Arra járva érdemes megállni a Villanyrendőrnél is. Ezt a részt évtizedekig csak a köznyelv hívta Villanyrendőrnek, eredetileg arra utalva, hogy itt közlekedési lámpa van.

Itt nem csak jó kiülni a Szinva-teraszhoz, de ott van a Miskolci lányok névre hallgató szoborcsoport, aminek megítélése hasonlóképp alakult, mint a Villanyrendőr neve: bár hivatalosan három beszélgető hölgyet ábrázol, a lakosság szerint három prostituáltat. Ez nemcsak attól igazán gyanús, hogy a három beszélgető hölgy szokatlanul lenge öltözetben van, hanem attól is, hogy a szoborcsoport közepére ülve azonnal sokkal erotikusabb felhangot kap az egész.

A városban vannak kötelező körök, ezekről rövidebben értekezek, hiszen úgyis kötelezők: Lillafüreden egy szép nagy séta is kinéz a Palotaszálló környékén, ott vannak a függőkertek és a vízesés, jó a levegő, és ami még ennél is jobb: akár kisvasúttal is megközelíthető!

Reálisan nézve úgy két órát érdemes rászánni a miskolctapolcai Barlangfürdőre is, ami ahogy a nevében is benne van, főleg egy barlangban van, ezért rettentő jól néz ki. Ezt a jó idő azzal tudja tovább javítani, hogy a kinti része alkalmas a klasszikus értelemben vett strandolásra is.

Az ember azt hinné, ennyi volt a városban és környékén, de valójában csak most jönnek az igazán kulináris szórakozások: ha egy kicsit is vonzódunk az indusztriális hangulatú szórakozáshoz, hakkor őrült menő fotókat csinálhatunk a Vasgyárban. Kicsit kiesik, de a kettes villamos házig visz. A mostanra már nem gyárként üzemelő környékben a Factory Sport Arénán belül mászófal és deszkáspark is van, aminek megfelelően tisztességgel tele van firkálva, ami lehet, de az extrém sporttól távol lévőknek is nagyon jó fotóalapot ad a természet által azért szép lassan visszavett gyárépület.

FORRÁS: FACTORY SPORT ARÉNA / FACEBOOK

A másik nem annyira egyértelmű javaslatom egyúttal egy nagy kihagyott lehetőség is: a kisavasi pincesort ugyanis egyszerűen az Isten is arra teremtette, hogy hatalmas vigalmi negyedként működjön. Egy ideig működött is, de aztán megérkeztek Magyarországra a kommunisták, és úgy döntöttek, az addig az Avason elterülő szőlő helyére inkább lakótelepet építenek.

Az még hagyján, hogy lakótelepből is az unalmasabb, hiszen a jugoszláv brutalizmus helyett uncsi kockaházak épültek az egész hegyre, de ráadásul az évtizedekig békés lakótelepből még a Gyurcsány-kormány alatt az ország egyik legrosszabb hírű környéke lett, ami bár mostanra normalizálódott valamelyest, azért nem véletlen, hogy Veres Pál polgármester még nekünk adott interjújában is kiemelte, hogyan reformálná meg a rendőrség munkáját.

A TALAJ NE TÉVESSZEN MEG SENKIT, ÉPP ÚTÉPÍTÉS ZAJLIK A PINCESORON

A lakótelep miatt viszont a hegy másik oldalán fekvő kisavasi pincesor a bükki borvidék eljelentéktelenedésével egyszerűen szőlő nélkül maradt, viszont ottmaradt a város központjától pár percre egy hegyoldal tele hangulatosan össze-vissza épült épületekkel, kacskaringós kis utcákkal, és olyan a hegy alatt futó pincerendszerrel, amit még ma sem sikerült teljesen feltárni, hiszen a legtöbben nem nagyon foglalkoztak ezeknek a bejelentésével. Ennek megfelelően sokban folyóvíz sincs, szóval persze lenne mit dolgozni Kelet-Magyarország új bulinegyedén, de megérné.

ITT VÁRLAK ÉS PÓKER PARTY: EMLÉKEZTETŐ AZOKBÓL AZ IDŐKBŐL, AMIKOR MEGPRÓBÁLTAK VALAMIT CSINÁLNI A KISAVASON

Ugyanis őrült jól néz ki: a mostanra szinte egytől egyig bezárt kocsmák (köztük a híres Fekete Bika, ami egy metálosokat és skinheadeket kiszolgáló kocsmából névváltoztatás nélkül változott át melegbárrá valamikor a 2000-es években) szinte kívánják az előttük tobzódó fiatalokat, de ezt egyelőre csak a Tinta névre hallgató helyen használták ki, illetve a Kisavas aljának számító városszerte népszerű Palacsintaházban.

Szoktak itt egyébként borbulit is csapni, augusztus végén sokadjára rendezik meg az Avasi Borangolást, értelemszerűen inkább máshonnan hozott borokkal (noha a helyiek is egyre ismertebbek), de pia nélkül is hangulatos sétákat lehet tenni errefelé, hiszen ilyen kincsekbe is bele lehet botlani:

A TÖKÉLETES RÁCS

+ Enni

Először is a Zip’s Brewhouse éttermet tudom mondani, ha rendes dolgokra vágyunk. Nem csak azért, mert az elsőrangú ételek mellett minden asztalhoz saját sörcsap van telepítve, hanem mert dizájnban és úgy általában mindenben tökéletes. Ha családiasabb hangulatra vágyik valaki, akkor a Végállomás lehet a győztes, ez ráadásul a kisvasút miskolci indulási pontja mellett található.

PIZZA, KÁVÉ, VILÁGBÉKE

A legnagyobb dobás mégis a Pizza, Kávé, Világbéke, amiről lehetne sokat mesélni okoskodva, hogy az anyukámmondtások csinálják, okoskodhatnék a kávéról is, de a lényeg mindig annyi, hogy valószínűleg az ország legjobb pizzáját lehet kapni itt. Nem nápolyi, hanem római típusú, úgyhogy itt nem csak a szélén érezni a tiszta létezését, két szelettel tökéletesen elvagy ráadásul.

+ Inni

A belföldi kirándulások alapvető része a kocsmázás, hiszen annyira sehova sem kell sietni. Miskolc az elmúlt években meglepően jól áll ebben: külön kiemelném a Spaten sörkertet (most épp Alter Klub, de valószínűleg egy helybéli sem ismerné fel ezt a nevet), ami hatalmas kinti részével a miskolci nyár egyik legmegbízhatóbb része, ráadásul a szokásos rádiós slágerek helyett simán bele lehet futni Joy Division-slágerekbe is a hangszórókból. (UPDATE: Egy kedves olvasónk jelezte, hogy az Alter klub valójában egy klubest neve, de a helyet továbbra sem Spaten söröző hivatalosan, hanem Grizzly.)

SPATEN SÖRKERT

De érdemes végigjárni a színház melletti Déryné utca helyeit is, különös tekintettel a cselesen Déryné Presszó névre hallgató egységre. Amikor épp merünk emberek közé menni, akkor kifejezetten kellemes bulikba lehet belefutni a Helynekemben, ami szerencsére már nem hangoztatja erőltetetten magáról a romkocsmaságát, cserébe a tánctérről ki lehet menni a Szinva mellé cigizni.

+ Lakni

Itt két út van: a pihenést előtérbe helyezők Miskolctapolcán telepedjenek le, akik szeretnének kicsit aktívabb részesei lenni Miskolc életének, azok tonnaszámra találnak szállásokat a főutcán (Széchenyi utca).

+ Hordani

Ez itt nem a reklám helye, de fontos kiemelni, hogy a Buda Fckn Pest pólók és egyéb kiegészítők elterjedését nagyon sokkal megelőzve Miskolc undergroundjának fontos szereplője a Keleti Blokk ruhaipari manufaktúra. Önmagában nem érne ez sokat, de tanítanivalóan király termékekkel erősítik az amúgy is elég erős borsodi identitást, de hát ki ne akarna egy szépen megcsinált pólót az Avasi kilátóról?

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek