+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. május 9. szombat, 09:36
Az spanyol tengerpart, Olaszország, és még oly sok minden más idén idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Az Azonnalin sorozatot indítunk, ahol összegyűjtünk pár remek helyet itthonról: a nyitórészben Eger és környéke lesz terítéken!

Idén nemcsak azért fog megugrani a belföldi turizmus, mert a magyarok hirtelen akkora hazafivá váltak volna, hogy az éves tengerparti sütkérezést mondjuk a Tisza-tóra cserélnék, hanem azért is, mert úgy látszik, nem is lesz más opció: sok, turisztikailag jelentős országot – Spanyolországot, Olaszországot és Franciaországot többek között – nagyon a földhöz csapott a koronavírus, mások viszont, akik könnyebben megúszták a járványt, nem szeretnének hirtelen több százezer turistát az országra szabadítani.

 

Persze vannak, akik már gondolkoznak a turisztikai ipar újraindításán – a görögök és a horvátok például –, de még ők sem tudják, milyen szabályok mellett érkezhetnének majd a külföldiek.

 

Ilyen körülmények között pedig felmerül a kérdés: biztos érdemes idén külföldön nyaralni?

 

A kormány is folyamatosan a belföldi turizmust propagálja, és valóban sokkal kiszámíthatóbb idén belföldre foglalni, mint arra bazírozni, hogy hátha a görögök kinyitnak júliustól. De hova menjen az, aki a belföldi üdülés mellett dönt? Millió jó hely van Magyarországon, ezért az Azonnali sorozatot indít: minden részben egy-egy újságírónk mutat be nagyon jó nyaralóhelyeket. Az első részben Egerrel és környékével indítunk!

 

1. Ezt csináld Egerben

 

Eger sokak számára az osztálykirándulások városa: miután végigszenveded magad az Egri csillagokon és kicsit többet tudsz meg a gurebákszilidárokszpáhik és egyéb török harcosok öltözetéről, mint valaha akartál, elhoznak a helyre, ahol a regény fele játszódik. Végigmész az ötödikes fejjel mérsékelten érdekes vármúzeumon, megtekinted az ember sírját, aki hatszáz oldalnyi szenvedést okozott neked, megnézed a Dobó teret, meg valamilyen érthetetlen módon sokakat elvisznek a marcipánmúzeumba, ahol vitrinek mögött lehet nézni marcipánból készült dolgokat, és tényleg ennyi az egész.

 

ELFOGULT VAGYOK, DE KEVÉS VIDÉKI MEGYESZÉKHELY TARTOGAT ANNYI SZÉP PANORÁMÁT, MINT EGER, AMI A LEGKÜLÖNBÖZŐBB SZÖGEKBŐL NÉZ KI NAGYON JÓL.

 

Szerencsére helyiként mondhatom, hogy Eger jóval többről szól ennél: méltatlanul kevesen ismerik például a város óriási érseki pincerendszerét: ezt bár az érsekség visszakapta, így már csak korlátozottan látogatható, érdemes felkeresni az új helyre költözött Város a Város Alatt-ot a pincerendszer megtekintéséhez. És ahhoz képest, hogy milyen kilátás tárul elénk onnan, nem sokan másznak fel a város melletti Nagy-Eged helyre sem.

 

Ezek csak egy egri vakáció rejtett szépségei persze, hiszen maga a történelmi belváros egy nap alatt kényelmesen felfedezhető. Itt mindenképp érdemes felkeresni a Líceum tetején lévő csillagászati múzeumot és a camera obscurát, a Minorita-templomot a főtéren és 

 

a minaretet: a város törököktől való visszafoglalása után 400 ökörrel próbálták ledönteni a tornyot, de miután nem sikerült, inkább tettek egy keresztet a tetejére, problem solved.

 

Kötelezően ajánlott sétálni egyet a város végtelenül romantikus közparkjában, az Érsekkertben, a többire már nélkülem is rájöttök!

 

AZ ÉRSEKKERT GICCS, A SZÓ JÓ ÉRTELMÉBEN.

 

2. Itt egyél és igyál Egerben

 

A hevesi megyeszékhely az elmúlt években egész szépen ráfeküdt a gasztro- és borturizmusra is,

 

az utcákat és tereket ellepték az újhullámos bisztrók, bárok és éttermek – a legjobb hangulata persze a nyaranta az Érsekkertben megrendezett borfesztiválnak van, de az idén ez jó eséllyel elmarad. Maradnak hát az éttermek, akad egy pár: külön ajánlott a legjobb vidéki éttermek listájában rendszerint megtalálható Macok, és mellette a BrumBrum, minden egri kedvence, a spéci óriáspalacsintákat gyártó Palacsintavár. A legjobb street foodot a Corner2-ben, a legjobb olasz pizzát pedig a Mamma Miában kapni.

 

Aki a borturizmus miatt jönne Egerbe, az sem fog csalódni, hiszen már egy pár éve a Szépasszony-völgy sem az a Kádár-rendszer savanyú leheletét kipöfékelő látványosság, mint volt pár éve, megjelentek a jobb pincészetek is a „völgyben” – például a St. Andrea. Szintén melegen ajánlott Gál Tibor Fúzió borbárja a belvárosban. A legkomolyabb pro-tippem persze nem is a „völgy” vagy a belváros, hanem a város másik végén levő Almagyar Érseki Szőlőbirtok, ahol a városra és az Eged-hegyre nyíló körpanorámával lehet borozgatni. Lehet, hogy engem is épp ott találtok, mert ez tényleg a város egyik legjobb helye.

 

AZ ALMAGYAR ÉRSEKI SZŐLŐBIRTOK, HÁTTÉRBEN AZ EGED-HEGY.

 

3. Ide menj a környéken

 

Egerben kényelmesen el lehet tölteni 3-4 napot, de ha ide szerveznéd a nyaralásodat, akkor hozz magaddal túracipőt, és nézz körül a környéken: megéri. Szilvásvárad persze a turisták örök kedvence, és nem is állítom, hogy ne lenne szép a Szalajka-völgy, de érdemes feljebb túrázni (vagy vezetni) a Milleniumi kilátóig, vagy a Bánkút – egy újabb jó kirándulóhely – melletti Petőfi kilátóig, ahonnan tiszta időben az Alacsony-, nagyon tiszta időben pedig a Magas-Tátra is látszik.

 

MEGFÁRADT TÚRÁZÓ PIHEN A HÁROM-KŐ TETEJÉN, AHOL KISSÉ MEGTÉVESZTŐ MÓDON JÓVAL TÖBB A KŐ, MINT HÁROM.

 

Szilvásvárad felől autóval egy gyönyörű szerpentinúton az Olasz-kapuig lehet felmenni – utóbbit tizennyolc olasz hadifogoly vágta át 1918-ban, így utat építve az azóta már elbontott erdei vasútnak. Az Olasz-kapu lényegében a Bükk-fennsík kapuja, amely az ország egyik legegyedülállóbb pontja, ezen belül különösen érdemes felkeresni a Nagymezőt,

 

mely Magyarországon talán a legközelebb áll mindahhoz a látványhoz, amit az alpesi rétek nyújtani tudnak.

 

Abszolút must see a szarvaskői vár, a hegység pedig talán a Három-kőről és a Tar-kőről mutatja a legszebb arcát.

 

Répáshuta (Repašská Huta) egyike azon kevés magyarországi településeknek, ahol a lakosok csaknem fele még mindig szlovák nemzetiségűnek vallja magát. Egy bükki kirándulást pedig bűn máshol zárni, mint a falu éttermében, a Vadászban, aminek méltán helye van a hazai gasztroturisták noteszében (kivéve a vegetáriánusokéban, ők ne sok jóra számítsanak).

 

Sokkal messzebb a Mátra sincs Egerből, mint a Bükk, és ha arra indulnál el, akkor kerüld el Kékestetőt, az ország kissé kiábrándító legmagasabb pontját. A kilátás sokkal szebb ugyanis a csupán bronzérmes Galyatetőről, az abszolút kedvencem pedig a Mátraszentime-Mátraszentistván-Mátraszentlászló-háromszög, utóbbiban, csakúgy, mint Galyatetőn van egy elég jó kilátótorony.

 

És persze én az aktív nyaralások híve vagyok, de aki szeretne egy héten keresztül vízben ázni, megtalálja a számításait akár az egri Török Fürdőben, akár Demjénben, Egerszalókon, Bogácson vagy Bükkszéken. Eger és környéke tehát akkor is rengeteget tud nyújtani, ha valószínűleg idén nem lesz minden évben baromi jó hangulatú borfesztivál, és a vakációt kicsit beárnyékolja a világjárvány,

 

természetjárás közben pedig el is felejted, hogy valaha létezett is koronavírus.

 

4. Itt lakj

 

Eger picike város, gyalog kényelmesen bejárható, így óriási jelentősége nincs, hová foglalsz szállást. Ha fontos a szép panoráma, nézelődj az Almagyar-dombon vagy a Hajdúhegyen. Közvetlenül a történelmi belvárosban is könnyű szállást találni. Ha szeretnél kifejezetten a túrázásra ráfeküdni, foglalhatsz nyugodtan Egerben is szállást, a hegyek tényleg nincsenek messze.

 

Ha a Bükkbe indulsz, kényelmesebb, ha Szilvásváradon, Felsőtárkányban, Szarvaskőn vagy Répáshután keresgélsz, ha a Mátrába, akkor Parádsasvár, Galyatető, Parád, Mátraszentlászló/imre/istván, az ajánlottak.

 

KÉPEK ÉS BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás