+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 15. szerda, 11:29
Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Bár az Azonnalin már el is indult egy kisebb Balaton-vita arról, mennyire számít minőségi kikapcsolódásnak a tó akár az Adria helyett, azért kíváncsiak voltunk a tényekre is: a legnépszerűbb magyar szálláskeresőnél, a Szállás.hu-nál érdeklődtük meg, mennyit változott a helyzet júliusra a Balaton környéki szállásfoglalásokkal.

 

Az ő adataik alapján úgy tűnik, vagy Orbán Viktor kérése hatott a környéknek, vagy az épp újuló koronavírus-járvány, vagy a hazaszeretet, de 

 

a belföldi foglalások 34 százaléka szól a Balatonra június-augusztus között, ami négy százalékkal több, mint tavaly, amikor csak 30 volt ugyanez a szám.

 

A cég tájékoztatása az elmúlt pár napból nem tudott pontos statisztikát adni, de annyit elmondtak, nagyjából

 

május vége óta robbanásszerűen elindult a piac, és exponenciálisan megnőtt a kereslet a hazai szálláshelyek iránt.

 

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a magyarok már a beutazási feltételek szerdától érvényes megváltoztatása előtt is látták, hogy újra egyre több koronavírus-fertőzés van a szomszédainkban.

 

A jelenlegi rendszerben zöld, sárga és piros jelzésekkel ellátott országokat tartunk nyilván, a zöldekbe bármiféle korlátozás nélkül lehet utazni, a sárga kevésbé fertőzöttnek számít, de hazautazáskor kötelező koronavírus-tesztet végeztetni, illetve pozitív jelzés esetén karanténba vonulni, a piros pedig súlyosan fertőzött, de ezen túlmutatóan ugyanaz vonatkozik rá, mint a sárga országokra.

 

Az országok státuszát hetente ellenőrzi ígérete szerint a kormány, egyelőre a szomszédaink közül Ukrajna piros, Szerbia és Románia pedig sárga, Horvátország pedig annak ellenére maradt zöld, hogy rekordokat döntöget épp a fertőzés. Az aktuális helyzet ide kattintva érhető el.

 

A Balatonon a KSH adatai szerint 2019-ben összesen 5,8 millió éjszakát töltöttek el turisták, ennek viszont az egyharmadát külföldiek adták. Országosan akkor valamivel több, mint 31 millió vendégéjszakát számoltak össze, viszont a fele külföldi volt. A koronavírus értelemszerűen nagyon sokat fog rontani ezeken a számokon, áprilisban 95 százalékos visszaesés jött össze a tavalyihoz képest.

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás