Ugrásszerűen nőtt a hazai szálláshelyek iránti kereslet május vége óta

Szerző: Fekő Ádám
2020.07.15. 11:29

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ugrásszerűen nőtt a hazai szálláshelyek iránti kereslet május vége óta

Bár az Azonnalin már el is indult egy kisebb Balaton-vita arról, mennyire számít minőségi kikapcsolódásnak a tó akár az Adria helyett, azért kíváncsiak voltunk a tényekre is: a legnépszerűbb magyar szálláskeresőnél, a Szállás.hu-nál érdeklődtük meg, mennyit változott a helyzet júliusra a Balaton környéki szállásfoglalásokkal.

Az ő adataik alapján úgy tűnik, vagy Orbán Viktor kérése hatott a környéknek, vagy az épp újuló koronavírus-járvány, vagy a hazaszeretet, de 

a belföldi foglalások 34 százaléka szól a Balatonra június-augusztus között, ami négy százalékkal több, mint tavaly, amikor csak 30 volt ugyanez a szám.

A cég tájékoztatása az elmúlt pár napból nem tudott pontos statisztikát adni, de annyit elmondtak, nagyjából

május vége óta robbanásszerűen elindult a piac, és exponenciálisan megnőtt a kereslet a hazai szálláshelyek iránt.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a magyarok már a beutazási feltételek szerdától érvényes megváltoztatása előtt is látták, hogy újra egyre több koronavírus-fertőzés van a szomszédainkban.

A jelenlegi rendszerben zöld, sárga és piros jelzésekkel ellátott országokat tartunk nyilván, a zöldekbe bármiféle korlátozás nélkül lehet utazni, a sárga kevésbé fertőzöttnek számít, de hazautazáskor kötelező koronavírus-tesztet végeztetni, illetve pozitív jelzés esetén karanténba vonulni, a piros pedig súlyosan fertőzött, de ezen túlmutatóan ugyanaz vonatkozik rá, mint a sárga országokra.

Az országok státuszát hetente ellenőrzi ígérete szerint a kormány, egyelőre a szomszédaink közül Ukrajna piros, Szerbia és Románia pedig sárga, Horvátország pedig annak ellenére maradt zöld, hogy rekordokat döntöget épp a fertőzés. Az aktuális helyzet ide kattintva érhető el.

A Balatonon a KSH adatai szerint 2019-ben összesen 5,8 millió éjszakát töltöttek el turisták, ennek viszont az egyharmadát külföldiek adták. Országosan akkor valamivel több, mint 31 millió vendégéjszakát számoltak össze, viszont a fele külföldi volt. A koronavírus értelemszerűen nagyon sokat fog rontani ezeken a számokon, áprilisban 95 százalékos visszaesés jött össze a tavalyihoz képest.

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek