+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 15. szerda, 11:29
Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Bár az Azonnalin már el is indult egy kisebb Balaton-vita arról, mennyire számít minőségi kikapcsolódásnak a tó akár az Adria helyett, azért kíváncsiak voltunk a tényekre is: a legnépszerűbb magyar szálláskeresőnél, a Szállás.hu-nál érdeklődtük meg, mennyit változott a helyzet júliusra a Balaton környéki szállásfoglalásokkal.

 

Az ő adataik alapján úgy tűnik, vagy Orbán Viktor kérése hatott a környéknek, vagy az épp újuló koronavírus-járvány, vagy a hazaszeretet, de 

 

a belföldi foglalások 34 százaléka szól a Balatonra június-augusztus között, ami négy százalékkal több, mint tavaly, amikor csak 30 volt ugyanez a szám.

 

A cég tájékoztatása az elmúlt pár napból nem tudott pontos statisztikát adni, de annyit elmondtak, nagyjából

 

május vége óta robbanásszerűen elindult a piac, és exponenciálisan megnőtt a kereslet a hazai szálláshelyek iránt.

 

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a magyarok már a beutazási feltételek szerdától érvényes megváltoztatása előtt is látták, hogy újra egyre több koronavírus-fertőzés van a szomszédainkban.

 

A jelenlegi rendszerben zöld, sárga és piros jelzésekkel ellátott országokat tartunk nyilván, a zöldekbe bármiféle korlátozás nélkül lehet utazni, a sárga kevésbé fertőzöttnek számít, de hazautazáskor kötelező koronavírus-tesztet végeztetni, illetve pozitív jelzés esetén karanténba vonulni, a piros pedig súlyosan fertőzött, de ezen túlmutatóan ugyanaz vonatkozik rá, mint a sárga országokra.

 

Az országok státuszát hetente ellenőrzi ígérete szerint a kormány, egyelőre a szomszédaink közül Ukrajna piros, Szerbia és Románia pedig sárga, Horvátország pedig annak ellenére maradt zöld, hogy rekordokat döntöget épp a fertőzés. Az aktuális helyzet ide kattintva érhető el.

 

A Balatonon a KSH adatai szerint 2019-ben összesen 5,8 millió éjszakát töltöttek el turisták, ennek viszont az egyharmadát külföldiek adták. Országosan akkor valamivel több, mint 31 millió vendégéjszakát számoltak össze, viszont a fele külföldi volt. A koronavírus értelemszerűen nagyon sokat fog rontani ezeken a számokon, áprilisban 95 százalékos visszaesés jött össze a tavalyihoz képest.

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás