+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 15. péntek, 08:33
A miniszterelnök szerint Karácsony Gergely az a típusú ember, aki disznóvágásnál csak a vacsorára érkezik. De ez nem baj, mert legalább addig sincs láb alatt. Ezt azért mondta így, mert szerinte a vidékiek így értik meg.

Szombaton kora délután dönt arról a kormány, enyhítik-e a kijárási korlátozásokat Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel. Elmondta, Budapest azért nagy kérdés, mert nemcsak itt fertőzödtek és haltak meg a legtöbben itthon, nemcsak óriási a népsűrűség, de a rossz döntések korrigálása itt a legnehezebb. „Faluban, járásban aránylag könnyen lehet korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani.”

 

A miniszterelnök ismeri már az operatív törzs és a polgármesterek véleményét is, de

 

„szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel”, ezért azokat a virológusokat, orvosokat hívta meg szombat délre, akik véleményét mankóként szeretné használni.

 

Ezt pedig majd még ismerteti az operatív törzzsel, majd utána döntenek.

 

Orbán szerint a vidékiek csak a disznóvágásból értenek meg dolgokat

 

Egyébként a kormányfő szerint Budapest lényegében kéthetes késéssel követi a változásokat, ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudnak majd itt áttérni a védekezés második szakaszára, ez a polgármesterekre, illetve a főpolgármesterre is igaz, mert az idősotthonok fenntartásával nagy felelősség nyomja utóbbi vállát. Orbán ezután arról kezdett értekezni – kimondatlanul is, de egyértelműen Karácsonyra utalva –, hogy szerinte vannak született elméleti és született gyakorlati emberek. Ezt azzal szemléltette, hogy ha egy ilyen ember benősül a családba, „akkor majd neked kell átmenned, hogy összeszereld a bútort”.

 

Majd, „hogy a vidékiek is értsék”, úgy magyarázta, ez az embertípus az, aki ha disznóvágás van, akkor csak a vacsorára jön, de ez nem is baj, mert addig sincs láb alatt.

 

Orbán szerint Karácsony majd biztos kiváló tanulmányokat fog írni, de közben a Pesti úti idősotthonban meghalt negyven ember, hangoztatta a kormánymédia kedvenc toposzát a miniszterelnök. Szerinte ha egy Tarlós István-típusú ember lenne a főpolgármester, akkor ő „odamegy, beleáll, kézbe veszi az intézkedést”. Így Orbán most azt kéri a polgármesterektől, az elméleti típusúak is legyenek gyakorlatiasak.

 

A kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezették be az egész országban, ám vidéken – a főváros és Pest megye kivételével – május 4-től már jelentős enyhítéseket vezettek be. Arról, hogy Pest megyében lazítás lesz, és a jövőben olyan szabályok vonatkoznak rá, mint a többi megyére, még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormányinfón csütörtökön, ennek részletei itt olvashatóak.

 

Még az alábbiakról is beszélt a miniszterelnök:

 

A játszótereket vidéken kinyitják, „ez már nagy segítség az asszonyoknak”. Viszont szerinte az ügyeletet a bölcsődékben, óvodákban alakítani kell, mert ha be akarják adni a gyerekeket „az asszonyok”, akkor nem a megszokott helyre tudják most vinni őket. Ezért először ezt kell megoldani, ezután jön csak az iskola kérdése, de ott is a sorrend az alsó-, a felsőtagozat,  majd a középiskola lesz.

 

Aggasztó jelenség, hogy a brüsszeli bürokraták, akiket „mi fizetünk azért, hogy fontos dolgokkal foglalkozzanak, ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai embereknek, azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező országon, Magyarországon köszörülik a nyelvüket”. Nem erre hoztuk létre az európai uniós intézményeket, így Orbán, aki azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezek létrehozásában Magyarország nem vett részt, hiszen az ország csak 2004 óta tagja az EU-nak, a csatlakozással viszont ezen intézmények létét és jogkörét elismertük.

 

+ A miniszterelnök azzal kapcsolatban is beszélt, hogy a Kúria úgy ítélt, ki kell fizetni a gyöngyöspatai romáknak a kártérítést. Elmondta, ő ezt elvi alapon közelíti meg, úgy, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok a saját hazájukban, akár a saját városukban, saját falujukban is. Szerinte az nem fordulhat elő, hogy annak érdekében, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek meg idegennek kell éreznie magát a hazájában a kisebbség miatt. Amíg ő miniszterelnök, addig nem is lesz ilyen, mert

 

„ez mégiscsak a bennszülöttek, tehát a mi országunk”.

 

Úgy vélte, a gyöngyöspatai ügy nem leesett az égből, ezt Soros-féle „jól képzett jogászok” indították, az unióból a „Soros György-féle képviselők” követik figyelemmel, ők adnak ennek hangot. „Ez a bírói ítélet úgy ahogy van, igazságtalan, jogot szolgáltat, igazságot nem.” A kormányfő szerint „innen a budapesti 5. kerületből” nem látszik Gyöngyöspata igazsága, „de mi meg fogjuk keresni azt”. Orbán azt is megígérte, jogszabályi változtatásokat fognak kezdeményezni az ügyben.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás