+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 15. péntek, 08:33
A miniszterelnök szerint Karácsony Gergely az a típusú ember, aki disznóvágásnál csak a vacsorára érkezik. De ez nem baj, mert legalább addig sincs láb alatt. Ezt azért mondta így, mert szerinte a vidékiek így értik meg.

Szombaton kora délután dönt arról a kormány, enyhítik-e a kijárási korlátozásokat Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel. Elmondta, Budapest azért nagy kérdés, mert nemcsak itt fertőzödtek és haltak meg a legtöbben itthon, nemcsak óriási a népsűrűség, de a rossz döntések korrigálása itt a legnehezebb. „Faluban, járásban aránylag könnyen lehet korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani.”

 

A miniszterelnök ismeri már az operatív törzs és a polgármesterek véleményét is, de

 

„szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel”, ezért azokat a virológusokat, orvosokat hívta meg szombat délre, akik véleményét mankóként szeretné használni.

 

Ezt pedig majd még ismerteti az operatív törzzsel, majd utána döntenek.

 

Orbán szerint a vidékiek csak a disznóvágásból értenek meg dolgokat

 

Egyébként a kormányfő szerint Budapest lényegében kéthetes késéssel követi a változásokat, ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudnak majd itt áttérni a védekezés második szakaszára, ez a polgármesterekre, illetve a főpolgármesterre is igaz, mert az idősotthonok fenntartásával nagy felelősség nyomja utóbbi vállát. Orbán ezután arról kezdett értekezni – kimondatlanul is, de egyértelműen Karácsonyra utalva –, hogy szerinte vannak született elméleti és született gyakorlati emberek. Ezt azzal szemléltette, hogy ha egy ilyen ember benősül a családba, „akkor majd neked kell átmenned, hogy összeszereld a bútort”.

 

Majd, „hogy a vidékiek is értsék”, úgy magyarázta, ez az embertípus az, aki ha disznóvágás van, akkor csak a vacsorára jön, de ez nem is baj, mert addig sincs láb alatt.

 

Orbán szerint Karácsony majd biztos kiváló tanulmányokat fog írni, de közben a Pesti úti idősotthonban meghalt negyven ember, hangoztatta a kormánymédia kedvenc toposzát a miniszterelnök. Szerinte ha egy Tarlós István-típusú ember lenne a főpolgármester, akkor ő „odamegy, beleáll, kézbe veszi az intézkedést”. Így Orbán most azt kéri a polgármesterektől, az elméleti típusúak is legyenek gyakorlatiasak.

 

A kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezették be az egész országban, ám vidéken – a főváros és Pest megye kivételével – május 4-től már jelentős enyhítéseket vezettek be. Arról, hogy Pest megyében lazítás lesz, és a jövőben olyan szabályok vonatkoznak rá, mint a többi megyére, még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormányinfón csütörtökön, ennek részletei itt olvashatóak.

 

Még az alábbiakról is beszélt a miniszterelnök:

 

A játszótereket vidéken kinyitják, „ez már nagy segítség az asszonyoknak”. Viszont szerinte az ügyeletet a bölcsődékben, óvodákban alakítani kell, mert ha be akarják adni a gyerekeket „az asszonyok”, akkor nem a megszokott helyre tudják most vinni őket. Ezért először ezt kell megoldani, ezután jön csak az iskola kérdése, de ott is a sorrend az alsó-, a felsőtagozat,  majd a középiskola lesz.

 

Aggasztó jelenség, hogy a brüsszeli bürokraták, akiket „mi fizetünk azért, hogy fontos dolgokkal foglalkozzanak, ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai embereknek, azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező országon, Magyarországon köszörülik a nyelvüket”. Nem erre hoztuk létre az európai uniós intézményeket, így Orbán, aki azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezek létrehozásában Magyarország nem vett részt, hiszen az ország csak 2004 óta tagja az EU-nak, a csatlakozással viszont ezen intézmények létét és jogkörét elismertük.

 

+ A miniszterelnök azzal kapcsolatban is beszélt, hogy a Kúria úgy ítélt, ki kell fizetni a gyöngyöspatai romáknak a kártérítést. Elmondta, ő ezt elvi alapon közelíti meg, úgy, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok a saját hazájukban, akár a saját városukban, saját falujukban is. Szerinte az nem fordulhat elő, hogy annak érdekében, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek meg idegennek kell éreznie magát a hazájában a kisebbség miatt. Amíg ő miniszterelnök, addig nem is lesz ilyen, mert

 

„ez mégiscsak a bennszülöttek, tehát a mi országunk”.

 

Úgy vélte, a gyöngyöspatai ügy nem leesett az égből, ezt Soros-féle „jól képzett jogászok” indították, az unióból a „Soros György-féle képviselők” követik figyelemmel, ők adnak ennek hangot. „Ez a bírói ítélet úgy ahogy van, igazságtalan, jogot szolgáltat, igazságot nem.” A kormányfő szerint „innen a budapesti 5. kerületből” nem látszik Gyöngyöspata igazsága, „de mi meg fogjuk keresni azt”. Orbán azt is megígérte, jogszabályi változtatásokat fognak kezdeményezni az ügyben.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás