+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Rájár a rúd az önkormányzatokra a koronavírus-válság kormányzati kezelése miatt: elvonták tőlük a gépjárműadót, az ingyenes parkolás miatt az ebből származó bevételek is kiesnek a büdzséből, és az egyik legfőbb bevételi forrásuk, az iparűzési adó megfelezése is komoly érvágást jelent nekik.

 

A településvezetők ráadásul a kieső bevételeket nem pótolhatják

 

a másik oldalon további adók emelésével (legfeljebb a 2019. december 31-i szintig lehet emelni a települési adókat), és új adókat sem vethetnek ki.

 

Orbán Viktor ugyan beígérte, hogy a 25 ezer fő alatti településeknek az iparűzési adó felének kiesését automatikusan kompenzálják – a többi bevételkiesés kompenzációja azonban nem automatikus, és a nagyobb településeknél az iparűzési adó kompenzációjának sorsa is egyéni tárgyalásokon fog eldőlni.

 

Csütörtökön az önkormányzatok nehéz helyzetét ültek le átbeszélni egymással a felek:

 

+ a Belügyminisztérium részéről Felkai László közigazgatási államtitkár és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár,

 

+ az önkormányzatok részéről pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Az előbbit Gémesi György elnök (egyben Gödöllő független polgármestere), az utóbbit Karácsony Gergely főpolgármester képviselte, aki a budapesti szövetség elnöke is egyben.

 

Bár az önkormányzatok konkrét listával érkeztek, hogy mit szeretnének elérni (például azt, hogy a 25 ezer fő alatti és feletti településeket is egyaránt és ugyanúgy kompenzálja a kormány az iparűzési adó részleges kiesése miatt, és hogy csakis velük konzultálva hozzon döntést a kormány a kompenzációról), a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóból kiderült:

 

ezek még csak szóba sem kerültek.

 

Mint azt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, az államtitkároktól kaptak egy szép tájékoztatást az államháztartás anyagi helyzetéről, de az önkormányzatok kompenzálásáról végül nem esett szó. Ahogy arról sem, hogy mi indokolja, hogy míg a 25 ezer fő alatti települések automatikusan kapni fognak valamiféle kompenzációt, addig a nagyobb településeknél erről egyéni tárgyalásokat kell majd folytatni.

 

A fővárosi önkormányzatok részéről Karácsony Gergely mindezt úgy értelmezte, hogy

 

még államtitkári szinten sincsen semmi elképzelés arról, hogyan fogják kompenzálni a 25 ezer fő feletti településeket a kieső ipa-bevételekért.

 

A főpolgármester szerint Budapestnek 80 milliárd forint bevételkiesést okoz a kormányzati válságkezelés – ennek körülbelül fele az iparűzési adó megfelezéséből származik.

 

Újságírói kérdésre Karácsony azt is elmondta, hogy akármit csinál velük a kormány, nem fogják hagyni, hogy a fővárosi közszolgáltatások színvonala essen, és idén van még akkora tartalékuk, hogy ki tudja húzni anyagilag Budapest az őket sújtó kormányzati válságkezelés ellenére is.

 

Karácsony azt is hozzátette: nem tervezik a közeljövőben lekapcsolni a főváros díszkivilágítását, mint tették azt decemberben a kormány önkormányzatokat büntetőpolitikája ellen tiltakozva, de

 

már dolgoznak ezzel kapcsolatban egy intenzív tájékoztató kampányon, „aminek jeleit jövő héten már tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

 

Az egyeztetések folytatására – Gémesi György elmondása szerint – nem kaptak ígéretet az önkormányzatok a kormánytisztviselőktől.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás