+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 14:19
A főváros mindig kéthetes csúszással fogja követni a vidéki intézkedéseket – erről is beszélt Orbán Viktor.

A járvány erejét Budapesten is letörték, így itt is át lehet térni – igaz, megfontoltan és óvatosan –  a védekezés második szakaszára. Vagyis a kijárási korlátozást feloldják – így döntött a kormány a koronavírus miatti fővárosi kijárási korlátozásokkal kapcsolatban, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook-oldalán szombaton délután. 

 

Hogyan nyithat Budapest?

 

A miniszterelnök a lazítást azzal indokolta, „fényesen” megnyertük az első csatát a járvány megfékezéséért, ez már nemcsak remény, hanem „tény”, mert az összes döntést időben meghoztuk, és mindannyian – vidékiek és budapestiek egyaránt felelősségteljesen viselkedtek.

 

A fővárosi enyhítések kéthetes késéssel fogják követni a vidékieket, ugyanakkor több részletet nem árult el a lazításokról miniszterelnök.

 

Ez többek közt azt jelentheti, az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak, illetve az éttermek és kávézók teraszai/kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is látogathatók lesznek (legalábbis vidéken május 4-től ilyen intézkedéseket hoztak).

 

Orbán Viktor végezetül továbbra is felelősségteljes viselkedést kért az emberektől, és a védőtávolságok betartását, továbbá a polgármesterektől azt, ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek az idősotthonokra.

 

Na de vidéken most mi a helyzet?

 

A fővároson kívül az alábbi újabb enyhítések lépnek életbe az országban –  többségük május 18-tól:

 

+ A vendéglátó üzletek belső (zárt) részében – például étteremben, kávézóban, cukrászdában, a büfében – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása bizonyos feltételekkel megengedett.

 

Az egyik ilyen feltétel a védőtávolságok betartása, a másik pedig, hogy az ott dolgozók – a  vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni (ehhez nem kötelező az orvosi maszk, lehet sállal vagy kendővel is).

 

+ A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

 

+ A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Ami a szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségeket illeti, azokra a vendéglátó üzletekre vonatkozó, fent említett szabályok irányadóak.  

 

+ 2020. június 1. napjától a  temetést, valamint a  házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

 

+ Ami még a lagzikat illeti, azok vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtarthatóak, és zenés szolgáltatás is biztosítható rajtuk.

 

+ A rendelet egyébként felhatalmazást ad a polgármestereknek arra is, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatát elősegítsék, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével.

 

Fontos, hogy az enyhítések már Pest megyére is vonatkoznak, amelyen sokáig Budapesthez hasonlóan nem enyhítettek a kijárási korlátozásokon, ám csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, Pestet is a többi megyéhez hasonlóan fogják tekinten. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezette be a kormány az egész ország területére, ezeket először május 4-én enyhítették vidéken.

 

Hosszú út vezetett a Budapestről szóló döntésig

 

Ugyan általában a kormány a szerdai kormányüléseken hozza meg a fontosabb döntéseket, ezúttal szerdán még csak arra kérték a budapesti polgármestereket, küldjék el véleményüket csütörtöki, majd Orbán Viktor szombaton még konzultált kormányon kívüli szakértőkkel az ügyben, miután hangsúlyozta, különösen óvatosan kell eljárni a fővárossal kapcsolatban. Karácsony Gergely főpolgármester egyértelműen a nyitás pártján volt, és bírálta a kormányt, amiért előbb nem bírt dönteni, szerinte vagy „töketlenek” voltak, vagy direkt büntették a fővárost.

 

FRISSÍTÉS (2020.05. 16. 14.31): Karácsony Gergely főpolgármester is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor bejelentésére. Mint írta, örül, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. „De azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”  – tette hozzá visszaszúrva a miniszterelnöknek.

 

FOTÓ: Jorge Franganillo​ / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás