+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 16. szombat, 14:19
A főváros mindig kéthetes csúszással fogja követni a vidéki intézkedéseket – erről is beszélt Orbán Viktor.

A járvány erejét Budapesten is letörték, így itt is át lehet térni – igaz, megfontoltan és óvatosan –  a védekezés második szakaszára. Vagyis a kijárási korlátozást feloldják – így döntött a kormány a koronavírus miatti fővárosi kijárási korlátozásokkal kapcsolatban, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook-oldalán szombaton délután. 

 

Hogyan nyithat Budapest?

 

A miniszterelnök a lazítást azzal indokolta, „fényesen” megnyertük az első csatát a járvány megfékezéséért, ez már nemcsak remény, hanem „tény”, mert az összes döntést időben meghoztuk, és mindannyian – vidékiek és budapestiek egyaránt felelősségteljesen viselkedtek.

 

A fővárosi enyhítések kéthetes késéssel fogják követni a vidékieket, ugyanakkor több részletet nem árult el a lazításokról miniszterelnök.

 

Ez többek közt azt jelentheti, az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak, illetve az éttermek és kávézók teraszai/kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is látogathatók lesznek (legalábbis vidéken május 4-től ilyen intézkedéseket hoztak).

 

Orbán Viktor végezetül továbbra is felelősségteljes viselkedést kért az emberektől, és a védőtávolságok betartását, továbbá a polgármesterektől azt, ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek az idősotthonokra.

 

Na de vidéken most mi a helyzet?

 

A fővároson kívül az alábbi újabb enyhítések lépnek életbe az országban –  többségük május 18-tól:

 

+ A vendéglátó üzletek belső (zárt) részében – például étteremben, kávézóban, cukrászdában, a büfében – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása bizonyos feltételekkel megengedett.

 

Az egyik ilyen feltétel a védőtávolságok betartása, a másik pedig, hogy az ott dolgozók – a  vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni (ehhez nem kötelező az orvosi maszk, lehet sállal vagy kendővel is).

 

+ A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

 

+ A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Ami a szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségeket illeti, azokra a vendéglátó üzletekre vonatkozó, fent említett szabályok irányadóak.  

 

+ 2020. június 1. napjától a  temetést, valamint a  házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.

 

+ Ami még a lagzikat illeti, azok vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtarthatóak, és zenés szolgáltatás is biztosítható rajtuk.

 

+ A rendelet egyébként felhatalmazást ad a polgármestereknek arra is, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatát elősegítsék, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével.

 

Fontos, hogy az enyhítések már Pest megyére is vonatkoznak, amelyen sokáig Budapesthez hasonlóan nem enyhítettek a kijárási korlátozásokon, ám csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, Pestet is a többi megyéhez hasonlóan fogják tekinten. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat egyébként még március 28-án vezette be a kormány az egész ország területére, ezeket először május 4-én enyhítették vidéken.

 

Hosszú út vezetett a Budapestről szóló döntésig

 

Ugyan általában a kormány a szerdai kormányüléseken hozza meg a fontosabb döntéseket, ezúttal szerdán még csak arra kérték a budapesti polgármestereket, küldjék el véleményüket csütörtöki, majd Orbán Viktor szombaton még konzultált kormányon kívüli szakértőkkel az ügyben, miután hangsúlyozta, különösen óvatosan kell eljárni a fővárossal kapcsolatban. Karácsony Gergely főpolgármester egyértelműen a nyitás pártján volt, és bírálta a kormányt, amiért előbb nem bírt dönteni, szerinte vagy „töketlenek” voltak, vagy direkt büntették a fővárost.

 

FRISSÍTÉS (2020.05. 16. 14.31): Karácsony Gergely főpolgármester is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor bejelentésére. Mint írta, örül, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. „De azt kérem, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”  – tette hozzá visszaszúrva a miniszterelnöknek.

 

FOTÓ: Jorge Franganillo​ / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás