+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. május 14. csütörtök, 12:21
Legalábbis akkor, ha minden így folytatódik. Ezentúl a kijárási korlátozások szempontjából Pest megye is vidéknek számít, csak a fővárosban tartják fenn a korlátozásokat. Gulyás Gergely a kormányinfón azt is elmondta az Azonnali kérdésére, hogy mit szól hozzá a kormány, hogy Románia Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét.

Újra kormányinfót tartott a Gulyás Gergely-Szentkirályi Alexandra páros, a a bejelentések után újságírói kérdésekre válaszolt. Ezek közül hármat emelnénk ki, ha valaki a lényegre kíváncsi:

 

+ Gulyás Gergely szerint a veszélyhelyzet azért szükséges, mert többletjogokat ad a kormánynak, például kijárási korlátozást lehetett elrendelni, de nem tudni, meddig van rá szükség.

 

Gulyás arra is utalt, ha a járványhelyzet nem változik, június végén véget érhet a rendkívüli jogrend.


+ Az Azonnali többek közt azt kérdezte, mit a véleménye a kormánynak arról, hogy a román parlament Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét. Gulyás erre annyit mondott, egyetért az RMDSZ-es Kelemen Hunorral, tehát „ha Románia erős állam lenne, büszke lenne az államalkotó nemzetiségekre.”

 

+ Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti a kormány egy egységnek, mert azokhoz áll közelebb a fertőzési arány, mint a budapestihez, tehát mostantól a fővároson kívül mindenhol él a lazítás. Már zárt éttermekbe, cukrásztákba is presszókba is beülhetünk, de bent viseljünk maszkot, ha lehet. A szállodák is fogadhatnak vendégeket, és a boltok is nyitva tarthatnak egész nap.

 

+ Hétfőtől nyitva lesznek a szabadtéri parkok és játszóterek is.

 

+ Budapestről később döntenek, csütörtök délután háromig várja a kormány a kerületi polgármesterek és Karácsony Gergely álláspontját. Eddig inkább azt szűrte le Gulyás Gergely, hogy a többség lazítana.

 

+ Budapesten kívül június 1-től kétszáz főnél kisebb esküvőket is lehet tartani.

 

A kérdésekre adott válaszok:

 

+ Gyermektáborok tarthatók, ha nem ottalvósak, május végén döntenek a többnapos táborokról.

 

+ A kormány nem ért egyet a Kúria ítéletével, ami alapján ki kell fizetni a megítélt kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak, de tiszteletben tartja a döntést.

 

+ Karácsony Gergely Budapest Restart programjáról annyit mondott Gulyás, hogy szerinte csak azért született meg, mert Karácsony nem akar egyértelmű választ adni arra, hogy nyisson-e Budapest most, vagy ne.

 

+ A héten Facebook-kommentek miatt a rendőrség által kihallgatott két állampolgár ügye kapcsán azt mondta a miniszter: „rémhírterjesztés miatt is több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel való fenyegetés miatt pedig jelenleg 27 eljárás folyik. Az egyik, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyben, ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény. Ilyen egy jogállamban előfordul, ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kérése is az, hogy csak a legindokoltabb esetben járjanak el.” 

 

Az Azonnali ezzel kapcsolatban arra lett volna kíváncsi, hogy mennyire arányos a kormány szerint, ha a rendőrség hajnalban vonul ki egy gyanúsított házához egy ilyen enyhe bűncselekmény gyanúja miatt, de erre nem kaptunk választ.

 

+ A kormány arra törekedett, hogy azok is kaphassanak fizetést, akiknek a munkahelye most nem működik, például tanárok, óvónők, viszont pár önkormányzat például idősgondozásba tette át az ilyen munkaerőket.

 

+ Semjén Zsolt javaslatáról a gazdasági övezetekkel kapcsolatban, amely alapján nagy beruházásokat az önkormányzatoktól a megyei közgyűlésekhez lehetne csoportosítani, Gulyás azt mondta: „régi igazságtalanságot orvosolna a törvényjavaslat, ráadásul csak a jövőbeni beruházásokat érintené a változás.

 

A módosítás csak azt teszi lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani.”

 

Az Azonnali azon kérdésekre, hogy nem merültek-e fel alkotmányossági aggályok ezzel kapcsolatban, és konkrétan mely beruházásokról várható, hogy a kormány él a lehetőséggel, és rendelettel átutalja azt a megye hatáskörébe, nem született válasz.

 

+ Gulyás szerint nem igaz, hogy nem kapják meg a védőfelszereléseket a kórházak, minden kórházban legalább tíz napnyi tartaléka van ezekből, és naponta minden kórház bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak.

 

+ Egyelőre marad az ingyenes parkolás országosan.

 

+ Egy nap alatt 15 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

 

+ Valószínűleg június helyett augusztusban avatják fel a Kossuth-téri Trianon-emlékművet.

 

KIEMELT KÉP: Szentkirályi Alexandra / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás