Kormányinfó: június végén véget érhet a rendkívüli jogrend

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.14. 12:21

Legalábbis akkor, ha minden így folytatódik. Ezentúl a kijárási korlátozások szempontjából Pest megye is vidéknek számít, csak a fővárosban tartják fenn a korlátozásokat. Gulyás Gergely a kormányinfón azt is elmondta az Azonnali kérdésére, hogy mit szól hozzá a kormány, hogy Románia Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét.

Kormányinfó: június végén véget érhet a rendkívüli jogrend

Újra kormányinfót tartott a Gulyás Gergely-Szentkirályi Alexandra páros, a a bejelentések után újságírói kérdésekre válaszolt. Ezek közül hármat emelnénk ki, ha valaki a lényegre kíváncsi:

+ Gulyás Gergely szerint a veszélyhelyzet azért szükséges, mert többletjogokat ad a kormánynak, például kijárási korlátozást lehetett elrendelni, de nem tudni, meddig van rá szükség.

Gulyás arra is utalt, ha a járványhelyzet nem változik, június végén véget érhet a rendkívüli jogrend.


+ Az Azonnali többek közt azt kérdezte, mit a véleménye a kormánynak arról, hogy a román parlament Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét. Gulyás erre annyit mondott, egyetért az RMDSZ-es Kelemen Hunorral, tehát „ha Románia erős állam lenne, büszke lenne az államalkotó nemzetiségekre.”

+ Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti a kormány egy egységnek, mert azokhoz áll közelebb a fertőzési arány, mint a budapestihez, tehát mostantól a fővároson kívül mindenhol él a lazítás. Már zárt éttermekbe, cukrásztákba is presszókba is beülhetünk, de bent viseljünk maszkot, ha lehet. A szállodák is fogadhatnak vendégeket, és a boltok is nyitva tarthatnak egész nap.

+ Hétfőtől nyitva lesznek a szabadtéri parkok és játszóterek is.

+ Budapestről később döntenek, csütörtök délután háromig várja a kormány a kerületi polgármesterek és Karácsony Gergely álláspontját. Eddig inkább azt szűrte le Gulyás Gergely, hogy a többség lazítana.

+ Budapesten kívül június 1-től kétszáz főnél kisebb esküvőket is lehet tartani.

A kérdésekre adott válaszok:

+ Gyermektáborok tarthatók, ha nem ottalvósak, május végén döntenek a többnapos táborokról.

+ A kormány nem ért egyet a Kúria ítéletével, ami alapján ki kell fizetni a megítélt kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak, de tiszteletben tartja a döntést.

+ Karácsony Gergely Budapest Restart programjáról annyit mondott Gulyás, hogy szerinte csak azért született meg, mert Karácsony nem akar egyértelmű választ adni arra, hogy nyisson-e Budapest most, vagy ne.

+ A héten Facebook-kommentek miatt a rendőrség által kihallgatott két állampolgár ügye kapcsán azt mondta a miniszter: „rémhírterjesztés miatt is több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel való fenyegetés miatt pedig jelenleg 27 eljárás folyik. Az egyik, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyben, ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény. Ilyen egy jogállamban előfordul, ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kérése is az, hogy csak a legindokoltabb esetben járjanak el.” 

Az Azonnali ezzel kapcsolatban arra lett volna kíváncsi, hogy mennyire arányos a kormány szerint, ha a rendőrség hajnalban vonul ki egy gyanúsított házához egy ilyen enyhe bűncselekmény gyanúja miatt, de erre nem kaptunk választ.

+ A kormány arra törekedett, hogy azok is kaphassanak fizetést, akiknek a munkahelye most nem működik, például tanárok, óvónők, viszont pár önkormányzat például idősgondozásba tette át az ilyen munkaerőket.

+ Semjén Zsolt javaslatáról a gazdasági övezetekkel kapcsolatban, amely alapján nagy beruházásokat az önkormányzatoktól a megyei közgyűlésekhez lehetne csoportosítani, Gulyás azt mondta: „régi igazságtalanságot orvosolna a törvényjavaslat, ráadásul csak a jövőbeni beruházásokat érintené a változás.

A módosítás csak azt teszi lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani.”

Az Azonnali azon kérdésekre, hogy nem merültek-e fel alkotmányossági aggályok ezzel kapcsolatban, és konkrétan mely beruházásokról várható, hogy a kormány él a lehetőséggel, és rendelettel átutalja azt a megye hatáskörébe, nem született válasz.

+ Gulyás szerint nem igaz, hogy nem kapják meg a védőfelszereléseket a kórházak, minden kórházban legalább tíz napnyi tartaléka van ezekből, és naponta minden kórház bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak.

+ Egyelőre marad az ingyenes parkolás országosan.

+ Egy nap alatt 15 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

+ Valószínűleg június helyett augusztusban avatják fel a Kossuth-téri Trianon-emlékművet.

KIEMELT KÉP: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek