+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 12. kedd, 12:16
Ugyan a miniszterelnök szerint legelőször most hétvégén lazíthatának a budapesti korlátozásokon, még kedden délelőtt sem tárgyalnak erről a fővárossal – derült ki a főpolgármesteri hivatal Azonnalinak adott válaszaiból.

„Nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk” – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali azon érdeklődésére, hogy zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a koronavírus miatti korlátozások budapesti enyhítése kapcsán.

 

Az ügy apropója, hogy hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta hétfőn:

 

(...) főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

 

Emellé megosztott egy grafikont is, mely szerint összesen száz haláleset történt a járvány miatt az idősotthonokban, ezekből 74 Budapesten.

 

Erre Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált közösségi oldalán: nagyon reméli, hogy „Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány”. Ugyanis szerinte ezzel Kovács lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról. Karácsony azzal is érvelt, a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, ráadásul több helyen felütötte a járvány a fejét a magyar vidéki idősotthonokban, „sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak. Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat?”

 

A főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali kérdésére elmondta, nem jelezte feléjük a kormány, hogy az idősotthonokbeli halálesetek számának csökentése lenne a budapesti újranyitás feltétele, „erről is a médiából értesültünk”. A kérdésre, hogy ennek a kritériumnak hogyan kívánnak megfelelni, úgy válaszoltak, ismerniük kellene a feltételek részleteit, addig nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni. Végül hogy szerintük mire lenne szükség ahhoz, hogy Budapest újranyisson, azt mondták:

 

„A nyitás elindításának feltétele, hogy ismerjük a pontos adatokat, amelyek a fővárosra vonatkoznak, amelyeket múlt csütörtök óta kér a főpolgármester az illetékes, Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől és a kormányzati operatív törzstől is.”

 

Most akkor mikortól számíthat Budapest nyitásra?

 

Ami a főpolgármestert illeti, ő április 15-én úgy fogalmazott az Azonnalinak adott interjújában: támogatná, hogy kezdjenek el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon. Az esetleges fővárosi – illetve még a szintén az eredeti kijárási korlátozásokkal sújtott Pest megyei – lazítás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten pénteken úgy fogalmazott: „az élet újraindításának következő lépéseire legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor”.

 

Ez tehát a mostani hétvégét jelenthetné, amihez a kormánynak – ha a megszokott menetrend szerint üléseznek – szerdán kellene döntenie. Vagyis emiatt is kérdezte az Azonnali Karácsonyékat arról, zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a budapesti korlátozások enyhítése kapcsán, illetve ha igen, eddig mire jutottak a tárgyalásokon. Ám Karácsonyék szerint „nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk”.

 

Egyébként Karácsony Gergelyt akkor a kormány meghívta ülésére, mikor a szigorítások fenntartásával kapcsolatban kérték ki a véleményét áprilisban, erről akkor úgy számolt be a főpolgármester az Azonnalinak: „azzal a benyomással érkeztem, hogy a kormány már gyakorlatilag eldöntötte, hogy fenntartja a korlátozásokat”. 

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás