Még mindig nincsenek tárgyalások a kormánnyal Budapest újranyitásáról, közölték Karácsonyék

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.12. 12:16

Ugyan a miniszterelnök szerint legelőször most hétvégén lazíthatának a budapesti korlátozásokon, még kedden délelőtt sem tárgyalnak erről a fővárossal – derült ki a főpolgármesteri hivatal Azonnalinak adott válaszaiból.

Még mindig nincsenek tárgyalások a kormánnyal Budapest újranyitásáról, közölték Karácsonyék

„Nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk” – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali azon érdeklődésére, hogy zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a koronavírus miatti korlátozások budapesti enyhítése kapcsán.

Az ügy apropója, hogy hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta hétfőn:

(...) főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

Emellé megosztott egy grafikont is, mely szerint összesen száz haláleset történt a járvány miatt az idősotthonokban, ezekből 74 Budapesten.

Erre Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált közösségi oldalán: nagyon reméli, hogy „Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány”. Ugyanis szerinte ezzel Kovács lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról. Karácsony azzal is érvelt, a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, ráadásul több helyen felütötte a járvány a fejét a magyar vidéki idősotthonokban, „sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak. Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat?”

A főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali kérdésére elmondta, nem jelezte feléjük a kormány, hogy az idősotthonokbeli halálesetek számának csökentése lenne a budapesti újranyitás feltétele, „erről is a médiából értesültünk”. A kérdésre, hogy ennek a kritériumnak hogyan kívánnak megfelelni, úgy válaszoltak, ismerniük kellene a feltételek részleteit, addig nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni. Végül hogy szerintük mire lenne szükség ahhoz, hogy Budapest újranyisson, azt mondták:

„A nyitás elindításának feltétele, hogy ismerjük a pontos adatokat, amelyek a fővárosra vonatkoznak, amelyeket múlt csütörtök óta kér a főpolgármester az illetékes, Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől és a kormányzati operatív törzstől is.”

Most akkor mikortól számíthat Budapest nyitásra?

Ami a főpolgármestert illeti, ő április 15-én úgy fogalmazott az Azonnalinak adott interjújában: támogatná, hogy kezdjenek el azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon. Az esetleges fővárosi – illetve még a szintén az eredeti kijárási korlátozásokkal sújtott Pest megyei – lazítás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten pénteken úgy fogalmazott: „az élet újraindításának következő lépéseire legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor”.

Ez tehát a mostani hétvégét jelenthetné, amihez a kormánynak – ha a megszokott menetrend szerint üléseznek – szerdán kellene döntenie. Vagyis emiatt is kérdezte az Azonnali Karácsonyékat arról, zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a budapesti korlátozások enyhítése kapcsán, illetve ha igen, eddig mire jutottak a tárgyalásokon. Ám Karácsonyék szerint „nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk”.

Egyébként Karácsony Gergelyt akkor a kormány meghívta ülésére, mikor a szigorítások fenntartásával kapcsolatban kérték ki a véleményét áprilisban, erről akkor úgy számolt be a főpolgármester az Azonnalinak: „azzal a benyomással érkeztem, hogy a kormány már gyakorlatilag eldöntötte, hogy fenntartja a korlátozásokat”. 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek