+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. május 13. szerda, 17:30
Bár a jókora adósságot örökölt ellenzéki városvezetés tételesen felsorolta, mik azok a tételek, amik a rendkívüli helyzet miatt kiesnek a költségvetésből, a helyi Fidesz szerint ez csak kisiskolás számolgatás.

A koronavírus tulajdonképpen csak egy a plusz problémák közül, amiket az október óta ellenzéki irányítású Miskolcnak meg kell oldania. A fideszes városvezetés 14,4 milliárd forintos tartozást hagyott maga után, de ezen felül még a többek közt a város tömegközlekedését bonyolító Miskolc Holding Zrt-n keresztül is örököltek egy 9 milliárd forintos hitelt. Ez annak fényében különösen sok pénzt, hogy Miskolc teljes éves költségvetése 40,1 milliárd forint, ebből a működési költségvetési főösszeg 34,1 milliárd.

 

Ez azt jelenti, hogy az éves költségvetés több, mint felét, 58 százalékot teszi ki az az összeg, amivel Miskolc még lóg valakiknek.

 

Az önkormányzat emiatt zárolt kiadásokat, az idei év költségvetésének áttervezése pedig jelenleg is zajlik, mivel a bevételek növelésére nincs lehetőségük.

 

A koronavírus miatt a védekezés költségeihez való hozzájárulás címén további összegeket is elvon a kormány az önkormányzattól, viszont úgy tűnik, Veres Pál polgármester abban sem tud megegyezni az ősszel ellene induló korábbi városi jegyzőként, jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozó Alakszai Zoltánnal, hogy elvett-e a kormány pénzt, vagy nem.

 

MISKOLC POLGÁRMESTERE, VERES PÁL. FOTÓ: RUTTKAY LILI / AZONNALI

 

A miskolci városháza tájékoztatása szerint az amúgy is szorult helyzetben a következő kiesésekkel kell számolni:

 

+ A gépjárműadó elvonása miatt 450 millió forint, az idegenforgalmi adó terén 150 millió, az iparűzési adó terén pedig 2,5 milliárd forint, az ingyenes parkolással 300 millió forint esik ki.

 

+ A turizmus leállása miatt csak a diósgyőri várnál elmaradt bevételek 100 millió forintot, a fürdők jegybevétel-kiesése további 895 millió forintot, míg a Vadasparknál elmaradó bevételek 84 millió forintot tesznek ki az önkormányzat becslése szerint.

 

+ A tömegközlekedési eszközökön 80-90 százalékos a forgalom visszaesése, ez 900 millió forint.

 

+ A kulturális tevékenységet folytató szervezetek saját bevételkiesése 860 millió forintban, a bérleményszolgáltatással kapcsolatos bevételek pedig 400 millió forinttal csökkennek.

 

+ A koronavírus elleni védekezésre 582 millió forintot költenek, ez az összeg nem ugyanaz, mint a hozzájárulás, amit a kormány szed be.

 

Tehát összességében nagyjából 7,2 milliárd forinttal csökkennek a város bevételei, amihez még hozzá kell adni a helyi adóbevételek elvonását.

 

Ebből az önkormányzat eredetileg törvényileg kötelező feladatai közül csak városüzemeltetésre 5,4 milliárd forintot, az egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális intézmények működtetésére (pl. óvodafenntartásra és gyermekétkeztetésre) 7 milliárd 147 millió 858 ezer forintot fordított volna.

 

Ehhez képest mit mond a Fidesz?

 

Alakszai Zoltán kedden közleményben vázolta fel a Fidesz álláspontját: bár az adósság meglétét nem tagadta, szerinte a kormány nem von el Miskolctól pénzt, hiszen „a gépjárműadó összegénél időarányosan magasabb összeget hagy az önkormányzat büdzséjében az állami járulékkönnyítés, amit az önkormányzati szektor vállalatai is igénybe vehetnek, a be nem szedett idegenforgalmi adót az állam megtéríti, és a parkolási díjakat sem viszi el az állam, azok a miskolci lakosoknál maradnak”.

 

Alakszai sajtótájékoztatóján még szurkálódott is:

 

„Az már más dolog, hogy a megszorításpárti baloldal az ilyen lakosságbarát megoldásokat nem szereti.”

 

A politikus szerint ez a lista semmi másról nem szól, „minthogy szorgalmas diák módjára összeszámolják a felhalmozott hiányt”. Azonban szerinte a hiányt mindenki ki tudja számolni, a városvezetésnek ehelyett arról kellene konkrétumokat mondani, hogy a hiányt miből pótolják, az adósságot milyen bevételekkel ellensúlyozzák, mondta Alakszai, hozzátéve, hogy „a semmitmondó mondatokat a nagy erőfeszítésről és a legjobbak reméléséről” nem fogja értékelni a lakosság.

 

ALAKSZAI ZOLTÁN. FOTÓ: ALAKSZAI ZOLTÁN / FACEBOOK

 

Alakszai egy korábbi közleményében arra is kitért , hogy szerinte márpedig volt pénz a város kasszájában az átadáskor, amit a Fidesz kiemelkedő növekedési ütemben adott át, utána pedig kritizálta, hogy a város polgármestere nemcsak a koronavírus ellen való védekezéssel foglalkozik, hanem az érettségi előtt többek közt online matematikaórát is tartott (Veres Pál ugyanis korábban a helyi elitiskola, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója volt).

 

A miskolci Fidesz-frakció vezetőjét megkerestük azzal, meg tudná-e becsülni hasonló részletességgel, mennyi pénze van valójában Miskolcnak, de bár az érdemi válaszig szíves türelmünket kérte, cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

 

Mi lesz?

 

Abban Alakszai biztosan nem lőtt mellé, hogy a városvezetés tényleg főleg annyit tudott ígérni, hogy igyekeznek ebben a helyzetben is, valamint bíznak abban, hogy újabb kormányzati elvonások már nem nehezítik majd a munkát és a miskolci gazdaság veszélyhelyzet utáni újraindítását.

 

Ahogy ebből is látszik, itt sem különösebben jó az együttműködés a kormány és az ellenzék között. Bár Veres Pál még az Azonnalinak adott interjújában is hangoztatta megválasztása előtt, hogy nem kíván résztvenni pártpolitikában, ez nem tűnik kölcsönösnek azt nézve, hogy

 

a költségvetésről folytatott februári egyeztetésre meghívták a Miskolcon ellenzékbe szorult Fidesz-KDNP-t is, ám ők nem mentek el oda.

 

A helyi operatív törzs ülésein viszont már részt vesznek a koronavírus miatti vészhelyzet kihirdetése óta.

 

Egyelőre azt sem látni, hogy milyen hatással lesz a városra Semjén Zsolt héten beadott törvényjavaslata az elfogadása esetén, ami alapján a továbbiakban a megyei önkormányzatokra bízná a kormány azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és megtartó beruházásokat hoznak létre. A miskolci városháza egyelőre csak vizsgálja Semjén törvénytervezetét, hangsúlyozva, hogy ez még csak egy javaslat.

 

KIEMELT KÉP: Rodrigó / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás