Tovább öli egymást városvezetés közben a DK és az általuk is támogatott polgármester Miskolcon

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.23. 08:51

A DK-sokhoz csatlakozása miatt az MSZP-ből is kizárt egykori alpolgármester előterjesztésben kritizálta Veres Pált. Veres válaszában az intelligenciát hiányolta.

Tovább öli egymást városvezetés közben a DK és az általuk is támogatott polgármester Miskolcon

Parádés hangulat várható csütörtökön a miskolci közgyűlésben az alapján az előterjesztés alapján, amit a város egykori alpolgármestere, az MSZP-ből korábban kizárt Mokrai Mihály fogalmazott meg Veres Pál független polgármester felé.

A jelenleg gazdálkodási tanácsnoki pozícióban lévő Mokrai már a kezdésben sem finomkodik, amiben leírja, hogy Veres Pál a Fidesszel való együttműködésre épülő politikája nem volt sikeres meglátása szerint.

„Veres Pál gazdaságpolitikája légvárnak bizonyult. Alaptalan felvetés az, hogy ha nem konfrontálódunk a kormánnyal, annak az lesz a következménye, hogy a kormány támogatni fogja szeretett városunkat, Miskolcot” 

– írta Mokrai, hozzátéve, hogy szerinte Veresnek nem sikerült számottevő forrásokat szerezni, sőt, további pénzeket vont el a kormány a miskolci önkormányzattól, illetve felrótta a polgármesternek, hogy „nem nagyon kíváncsi Miskolc gazdaságának összefüggéseire”, illetve a javaslataira.

Belső harcok a koalíción belül

A 2019-ben az ellenzéki összefogás támogatásával polgármesterré vált Veres eddig mindig tartózkodott a nyílt konfliktusoktól akár a kormánypárt, akár a saját támogatói képviselőivel, de úgy tűnik, Mokrai üzenetét már inkább nem hagyja szó nélkül: az Azonnalinak küldött válaszában leírta, hogy a tanácsnok úr véleményét tudomásul veszi, de „hogy  mi lett volna az eredményesebb gazdaságpolitika, arról viszont Mokrai úr egy szót sem ejtett, pedig tanácsnokként éppen ez lett volna a feladata.”

Veres Pál hozzátette, amúgy sem hiszi, hogy most épp egymással kellene küzdeniük: „A város költségvetését - mint az közismert - a működésképtelenség határára sodorta a járvány és az annak hatására meghozott kormányzati elvonások sora. Miskolc működik, nehezen, de tartja magát a város, igyekszik mindent működtetni, amit és ahogyan csak képes a rendelkezésre álló forrásokból. Az előző városvezetés ideje alatt politikai gyávaságból meg nem lépett strukturális átalakítások hiánya, a megörökölt hatalmas tartozások, a rossz költségvetési körülmények között csak tovább fokozzák a problémákat a közszolgáltatások terén. Ez az igazi többfrontos küzdelem, nem a politika.”

Arra a kérdésre, hogy ez voltaképpen az ellenzéki frakció végét is jelentheti-e, újra odaszúrt kicsit Mokrainak:

„Nézeteltérések eddig is voltak a frakción belül, ami természetes is, hiszen egy heterogén politikai közösségről van szó. Hogy ki, milyen eszközöket hajlandó bevetni személyes és politikai céljai elérése érdekében, az pedig részben vérmérséklet dolga, részben intelligencia kérdése, részben pedig a városhoz való lojalitás ügye.”

Miskolcon nem ez az első eset, hogy tapinthatóvá válik a feszültség a városvezetésben:

nyáron épp amiatt zárta ki többek közt Mokrai Mihályt az MSZP, mert bejelentette, saját frakciót alakít két DK-s politikussal, Borkuti Lászlóval és Hegedűs Andreával,

majd épp ez a három képviselő nem jelent meg június végén a nyolc hónap járvány miatti szünet után megtartott első közgyűlésen, ahol így több fontos rendeletmódosítást sem tudtak megszavazni.

A helyzet odáig fajult, hogy az ellenzéki vezetéshez nem túl partnerien viszonyuló Fidesz-KDNP frakcióban ülőket kérték, szavazzák meg a rendeleteket, de ők sem tették meg ezt a szívességet.

Nagyon úgy tűnik, Veres Pál és Mokrai rossz kapcsolata mögött Veres Pál és a Demokratikus Koalíció rossz kapcsolata is meghúzódik: Veres nem nevezett ki DK-s alpolgármestert, miközben a Miskolcon kis túlzással támogatás nélküli Momentum is adott egyet, és a hírek szerint az sem tett jót a kapcsolatnak, hogy már nagyon korán bejelentette, a DK-s Hegedűs Andrea helyett az MSZP-s Varga Lászlót támogatja az ellenzéki előválasztáson Borsod 2-es körzetében.

Hegedűs mögött hiába állt ott végül a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is, Varga 53,89 százalékkal nyerte a körzetet az MSZP-n kívül a Momentum, az LMP és a Párbeszéd támogatásával.

Az előválasztásnak azért is volt Miskolcon nagy a tétje, mert a körzet a 2018-as eredmények alapján az ellenzéknek kedvez a 2022-es országgyűlési választásokon: akkor a fideszes Hubay György 38,48 százalékot vitt, miközben épp Varga lett második 29,85 százalékkal úgy, hogy a Jobbik jelöltje is behúzott 28 százalékot.

Jó kapcsolat a kormánnyal

Mokrai Mihály kritikája viszont nem biztos, hogy teljesen alaptalan, amikor azt mondja, Veres látványosan szeretne együttműködő lenni a kormánnyal: idén a polgármester már nagy örömét kifejezve jelentette be, hogy az évek óta a város szégyenfoltjának számító egykori Avas Szállót az Orbán Balázs-féle Mathias Corvinus Collegium vásárolja meg és újítja fel, hogy utána általános, valamint középiskolás diákok és egyetemista fiatalok számára nyújtson tehetséggondozási programot.

Emellett Verest annyira nem zavarta a Miskolci Egyetem alapítványi fenntartásba ajándékozása, hogy elfogadta Varga Judit igazságügyi miniszter meghívását a kuratóriumi tagságba,

de azt sem mondhatja el magáról minden ellenzéki polgármester, hogy Szijjártó Péter mellett állhat átadásokon.

Hogy Veresnek ebből a viszonylagos békéből polgármesterként mennyi haszna van, az látszólag valóban kérdéses: a helyi Fidesz ugyanúgy támadja mindenben, mint ahogy általában szokták a nem fideszes polgármestereket.

KIEMELT KÉP: Veres Pál / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek