Hiába romlott a lakosság gazdasági helyzetértékelése, a Fidesz támogatottsága nem ingott meg

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.11. 15:00

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint ennek oka többrétű lehet: például a lakosság nyári járványügyi nyitás felett érzett öröme, vagy a kormány foglalkoztatottság terén elért sikere.

Hiába romlott a lakosság gazdasági helyzetértékelése, a Fidesz támogatottsága nem ingott meg

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában havi elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország financiális, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

Ez alapján kijelenthető:

augusztusra négy hónapos javuló tendencia után romlott a fogyasztók gazdasági helyzetértékelése, a Fidesz népszerűsége még kitartott.

A Fidesz támogatottsága 2021 eleje óta összességében stagnál

Augusztusra a GKI fogyasztói bizalmi index – ami a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – kissé romlott a 2. negyedév végéig tartó négyhónapos javuló tendencia után. A kormánypárt népszerűsége viszont kis mértékben javult, a nyár végére 47 százalékon állt a pártválasztók körében, és a Fidesz egy százalékot növekedni tudott a választókorúak körében is.

2021 eleje óta a Fidesz támogatottsága összességében lényegében stagnált, a fogyasztói bizalmi index ezzel szemben egyértelmű növekedést mutatott.

Ez a tendencia változott meg, és újra elkezdett szétnyílni az olló a két általunk vizsgált mutató között.

A nyitás miatti javuló közhangulat is állhat a háttérben

A lakossági bizalmi index csökkenése általánosságban a jövőre vonatkozó két almutató (gazdaság helyzete, munkanélküliség) romlásával, valamint az inflációs érzékelés és várakozás kiemelkedő értékével függ össze. A fogyasztók negatívabb gazdasági értékelése tehát az infláció és annak a reálbérekre gyakorolt hatásából is következhet.

A járvány miatti korlátozások eredményeképp korábban elhalasztott fogyasztás után az áremelkedést (ami nyáron kicsit enyhült) hajthatja a nyári többlet költekezés. A foglalkoztatottság a június-júliusi időszakban növekedett, de a lakosság munkanélküliségtől való erősödő félelmét magyarázhatja az esetleges újabb lezárások, a nyári szezonális munkák (például a turizmusban, vendéglátásban, kereskedelemben, rendezvényszervezésben) kifutása miatti bizonytalanság.

A Fidesz támogatottsági adataiban bekövetkezett pozitív irányú elmozdulás lehet a járvány harmadik hullámát követő nyitás utáni összességében javuló közhangulat, a korábbi optimistább gazdasági érzékelés, illetve a saját pénzügyi helyzet és a megtakarítási lehetőségek pozitívabb megítélésének eredménye.

A Covid-19 járvány okozta válságban a magyar fogyasztók főként a kormányzat feladatának és felelősségének tekintik a gazdaság helyreállítását, az elért eredmények (például foglalkoztatottság) szintén hatással lehetnek a vezetésbe vetett bizalom mértékére.

Az elmúlt két hónapban tehát megváltozott a második negyedévben fennálló tendencia, ami a válság előtti helyzethez való visszatérést jelenthette volna a vizsgált mutatók esetében.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek