Nyitva a migrációs útvonal Bosznián keresztül, hiába van járvány

Szerző: Techet Péter
2020.05.11. 21:57

A boszniai menekültkérdésben a muzulmán pártok egymást vádolják a helyzet rendezetlensége miatt. Egy biztos: a járvány alatt még inkább nyitottak az útvonalak.

Nyitva a migrációs útvonal Bosznián keresztül, hiába van járvány

A Bosznia-Hervegovinán belüli horvát-bosnyák föderáció egyik északnyugati kantonja, amely Horvátországgal határos, fontos állomása a menekültútvonalnak. Ha valaki Görögországon átjut, annak a balkáni országokon keresztül ide kell megérkeznie, innen indulnak ugyanis tovább – amint arról a szarajevói Oslodobanje napilap helyi tudósítása beszámol – az embercsempészek az EU-ba.

A lap beszámolója szerint a jelenlegi járványhelyzetben megsokszorozódott a menekültek száma: ez több tízezresre is nőhet, ugyanis a rendőrség nem jár el ellenük. Ezt már Fahrudin Radončić bosnyák nagyvállalkozó, a Jobb Jövőért párt elnöke is felpanaszolta: az üzletember-politikus, aki a jelenlegi szarajevói kormányban biztonsági miniszter, azt állította, hogy Šefik Džaferović, a közös állam bosnyák társállamfője akadályozná a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

Miközben Radončić a menekülteket, akiknek nincs legális indokuk az országban tartózkodni, deportálni akarta, a muzulmán-nacionalista SDA párthoz tartozó Džaferović ezt leállította volna. Radončić már áprilisban jelezte: a járvány következtében további menekülthullámmal számol a nyár és ősz folyamán. A muzulmán üzletember-politikus a saját napilapjában, az Avazban felhívta arra is a figyelmet, hogy

főleg azon területeken megoldatlan a menekültek elszállítása, ahol a muzulmán-nacionalista SDA van hatalmon.

Az Oslobodjenje idézett riportja azt állítja: Bosznia-Hercegovinában az embercsempészet lukratív üzletággá vált. A menekültek többsége az északnyugati Una-Sana kantonban várakozik a továbbjutásra. A lap azt írja: a kantont ezért már „migránskantonnak“ nevezik, a rendőrség azonban nem lép fel a helyzettel szemben. A határmenti Bihać városában a közelgő polgármester-választás kapcsán két muzulmán jelölt is egymást vádolja a helyzet rendezetlenségével, azaz a menekültkérdés pártpolitikai üggyé is vált.

Az Oslobodjenje megjegyzi: a legtöbb menekülttábor nem megfelelően védett, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan tudnak onnan útnak indulni. Amint az egyik ott dolgozó emberijogi aktivista a napilapnak mondta: nemrég kapott egy sms-t egy pakisztáni korábbi lakójuktól, hogy megérkezett szerencsésen Olaszországba.

NYITÓKÉP: Szarajevó / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek