+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 21:57
A boszniai menekültkérdésben a muzulmán pártok egymást vádolják a helyzet rendezetlensége miatt. Egy biztos: a járvány alatt még inkább nyitottak az útvonalak.

A Bosznia-Hervegovinán belüli horvát-bosnyák föderáció egyik északnyugati kantonja, amely Horvátországgal határos, fontos állomása a menekültútvonalnak. Ha valaki Görögországon átjut, annak a balkáni országokon keresztül ide kell megérkeznie, innen indulnak ugyanis tovább – amint arról a szarajevói Oslodobanje napilap helyi tudósítása beszámol – az embercsempészek az EU-ba.

 

A lap beszámolója szerint a jelenlegi járványhelyzetben megsokszorozódott a menekültek száma: ez több tízezresre is nőhet, ugyanis a rendőrség nem jár el ellenük. Ezt már Fahrudin Radončić bosnyák nagyvállalkozó, a Jobb Jövőért párt elnöke is felpanaszolta: az üzletember-politikus, aki a jelenlegi szarajevói kormányban biztonsági miniszter, azt állította, hogy Šefik Džaferović, a közös állam bosnyák társállamfője akadályozná a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

 

Miközben Radončić a menekülteket, akiknek nincs legális indokuk az országban tartózkodni, deportálni akarta, a muzulmán-nacionalista SDA párthoz tartozó Džaferović ezt leállította volna. Radončić már áprilisban jelezte: a járvány következtében további menekülthullámmal számol a nyár és ősz folyamán. A muzulmán üzletember-politikus a saját napilapjában, az Avazban felhívta arra is a figyelmet, hogy

 

főleg azon területeken megoldatlan a menekültek elszállítása, ahol a muzulmán-nacionalista SDA van hatalmon.

 

Az Oslobodjenje idézett riportja azt állítja: Bosznia-Hercegovinában az embercsempészet lukratív üzletággá vált. A menekültek többsége az északnyugati Una-Sana kantonban várakozik a továbbjutásra. A lap azt írja: a kantont ezért már „migránskantonnak“ nevezik, a rendőrség azonban nem lép fel a helyzettel szemben. A határmenti Bihać városában a közelgő polgármester-választás kapcsán két muzulmán jelölt is egymást vádolja a helyzet rendezetlenségével, azaz a menekültkérdés pártpolitikai üggyé is vált.

 

Az Oslobodjenje megjegyzi: a legtöbb menekülttábor nem megfelelően védett, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan tudnak onnan útnak indulni. Amint az egyik ott dolgozó emberijogi aktivista a napilapnak mondta: nemrég kapott egy sms-t egy pakisztáni korábbi lakójuktól, hogy megérkezett szerencsésen Olaszországba.

 

NYITÓKÉP: Szarajevó / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás