+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 21:57
A boszniai menekültkérdésben a muzulmán pártok egymást vádolják a helyzet rendezetlensége miatt. Egy biztos: a járvány alatt még inkább nyitottak az útvonalak.

A Bosznia-Hervegovinán belüli horvát-bosnyák föderáció egyik északnyugati kantonja, amely Horvátországgal határos, fontos állomása a menekültútvonalnak. Ha valaki Görögországon átjut, annak a balkáni országokon keresztül ide kell megérkeznie, innen indulnak ugyanis tovább – amint arról a szarajevói Oslodobanje napilap helyi tudósítása beszámol – az embercsempészek az EU-ba.

 

A lap beszámolója szerint a jelenlegi járványhelyzetben megsokszorozódott a menekültek száma: ez több tízezresre is nőhet, ugyanis a rendőrség nem jár el ellenük. Ezt már Fahrudin Radončić bosnyák nagyvállalkozó, a Jobb Jövőért párt elnöke is felpanaszolta: az üzletember-politikus, aki a jelenlegi szarajevói kormányban biztonsági miniszter, azt állította, hogy Šefik Džaferović, a közös állam bosnyák társállamfője akadályozná a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

 

Miközben Radončić a menekülteket, akiknek nincs legális indokuk az országban tartózkodni, deportálni akarta, a muzulmán-nacionalista SDA párthoz tartozó Džaferović ezt leállította volna. Radončić már áprilisban jelezte: a járvány következtében további menekülthullámmal számol a nyár és ősz folyamán. A muzulmán üzletember-politikus a saját napilapjában, az Avazban felhívta arra is a figyelmet, hogy

 

főleg azon területeken megoldatlan a menekültek elszállítása, ahol a muzulmán-nacionalista SDA van hatalmon.

 

Az Oslobodjenje idézett riportja azt állítja: Bosznia-Hercegovinában az embercsempészet lukratív üzletággá vált. A menekültek többsége az északnyugati Una-Sana kantonban várakozik a továbbjutásra. A lap azt írja: a kantont ezért már „migránskantonnak“ nevezik, a rendőrség azonban nem lép fel a helyzettel szemben. A határmenti Bihać városában a közelgő polgármester-választás kapcsán két muzulmán jelölt is egymást vádolja a helyzet rendezetlenségével, azaz a menekültkérdés pártpolitikai üggyé is vált.

 

Az Oslobodjenje megjegyzi: a legtöbb menekülttábor nem megfelelően védett, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan tudnak onnan útnak indulni. Amint az egyik ott dolgozó emberijogi aktivista a napilapnak mondta: nemrég kapott egy sms-t egy pakisztáni korábbi lakójuktól, hogy megérkezett szerencsésen Olaszországba.

 

NYITÓKÉP: Szarajevó / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás