+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. december 4. szerda, 19:06
Abszurdba illő jelenetek játszódtak le november közepén a horvát-bosnyák határon: a horvát rendőrök két nigériai sportolót próbáltak meg kitololncolni Boszniába, mert menekülteknek nézték őket.

November közepén zajlott az isztriai Pulában az egyetemisták nemzetközi sporteseménye. Ezen vett részt Kenneth Eboh Chunedu és Uchenna Abia Alexandro nigériai versenyzők is, összesen öten érkeztek az afrikai országból. A két játékos-egyetemista aztán Zágrábba utazott, hogy onnan – Isztambulon keresztül – hazarepüljenek Nigériába.

 

A horvát fővárosban azonban – amint arról a héten a bosnyák Žurnal először beszámolt

 

civil ruhás horvát rendőrök szedték le őket a villamosról.

 

A nigériaiak a szállodában hagyták az irataikat, ezért nem tudták igazolni magukat, és nem is kaptak arra lehetőséget, hogy elmehessenek az irataikért. Azaz a rendőrök azt gondolták: illegális menekültekről van szó.

 

Egészen éjfélig egy rendőrőrsön tartották fogva a két nigériai sportolót, majd jött egy rendőrautó, bepakolták őket, és a rendőrök közölték velük: most pedig irány Bosznia. A két fiatalember, akinek érvényes repjegye volt vissza Nigériába, értelemszerűen tiltakozott ez ellen, de nem figyeltek rájuk – a rendőrautó Zágrábból valóban megindult velük a bosnyák határra.

 

A két nigériait Velika Kladušába, egy ottani menekülttáborba vitték. Egy ott dolgozó nemzetközi munkatárs azonban hitt a nigériaiknak, és kiderítette: valóban sportolókról van szó. Ezt megerősítette neki a pulai egyetem is.

 

A KÉT, MENEKÜLTNEK NÉZETT NIGÉRIAI EGYETEMISTA. FOTÓ: ŽURNAL.INFO

 

A horvát belügyminisztérium szerint azonban öt versenyző érkezett összesen az országba, de kettő eltűnt, és egy menedékkérelmet nyújtott volna be. A horvát belügy tehát tagadja a nigériaiak történetét, bár arra nem tud magyarázatot adni, hogyan került a két sportoló mégis egy menekülttáborba, amikor aznapra érvényes repülőjegyük volt vissza. A Žurnalnak a két fiatalember interjút adott az „elrablásukról”.

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: a horvát rendőrséggel szemben korábban is megfogalmazódtak vádak, miszerint a menekülttáborokban akár kiskorúakat is kínoznak. A két nigériai esete azonban azért is kirívó, mert eleve nem menekültekről van szó, a horvát rendőrség vélhetően csupán a bőrszínük miatt hurcolta őket menekülttáborba.

 

NYITÓKÉP: Nacional.hr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

400 igen és 248 nem mellett az EP elfogadta a spanyol legfelsőbb bíróság kérését: felfüggesztik Carles Puigdemont és két katalán képviselőtársának a mentelmi jogát.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította
fel az európai országokat.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás