+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Különleges lemezt adott ki Olaszország egyik legismertebb zongoristája és zeneszerzője, Ludovico Einaudi. A tizenkét válogatott, saját szerzésű dalt tartalmazó lemeznek már a címe is beszédes: „12 dal otthonról”.

 

Az alkotó Facebook-oldalán így mesélt a lemez születéséről:

 

„A »12 dal otthonrólt« 2020 március-áprilisa között vettem fel, az olaszországi lezárások csúcsán. Márciusban kezdtem rendszeresen élő koncerteket adni a közösségi médiában. A telefonom bekapcsolása erre a 30-40 percre, hogy kapcsolódjak a világhoz, gyönyörű és meghitt alternatívája volt a tavaszi turnénak, amit el kellett halasztanom.

 

Ez az új lemez az otthoni élő koncerteknek állít emléket, benne vannak az emlékeim erről az időszakról, az emlékek egy furcsa és új légkörről, amit sosem fogunk elfelejteni.”

 

Ehhez méltóan a lemez nem esett át stúdiómunkálatokon sem, a zeneszerző iPhone-ján rögzített művek így valóban a koronavírus alatti karanténkoncertek hangulatát árasztja: a felvételeken hallhatóak a zongora pedálváltásai, és a háttérzaj is beszűrődik néhol.

 

 

Az Einaudi név egyébként ismerősen csenghet az olasz politikatörténetben jártas emberek számára: a második világháborút követően, 1946-ban megalakult Olasz Köztársaság második elnöke a zeneszerző nagyapja, Luigi Einaudi volt 1948 és 1955 között.

 

A fél évvel nagyapja elnöki ciklusa után született Ludovico Einaudi már gyerekkorától zongoraleckéket kapott édesanyjától, később először a tekintélyes, Giuseppe Verdi nevét viselő Milánói Konzervatóriumban, majd az elektronikus zene pionírjaként elhíresült olasz zeneszerző, Luciano Berio kezei között tanult.

 

Ludovico Einaudi zeneszerzői pályafutását klasszikus zenei vonalon kezdte, későbbi műveiben már megtalálhatóak a pop, rock, népi és a világzenei stílus elemei is. Művei hallhatóak több ismert filmalkotásban is, mint az Életrevalók című, francia drámában, a nyolcvanas évek Angliájáról szóló drámasorozatban, az Ez itt Anglia '86-ban, a Clint Eastwood rendezte, az FBI első igazgatója, J. Edgar Hoover életrajzi filmjében, vagy éppen a scifi-világban népszerű Csillagkapu-szériák egyikében, a Csillagkapu Univerzumban is.

 

 

A 12 dal otthonról lemezen – aminek borítóját is Ludovico Einaudi tervezte – hallható több, a zeneszerző szólókarrierjéből ismert mű is, mint a Nuvole Bianche, vagy a Greenpeace 2018-as, klímaváltozás elleni kampányát népszerűsítő Elegy for the Arctic.

 

NYITÓKÉP: Ludovico Einaudi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás