+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Különleges lemezt adott ki Olaszország egyik legismertebb zongoristája és zeneszerzője, Ludovico Einaudi. A tizenkét válogatott, saját szerzésű dalt tartalmazó lemeznek már a címe is beszédes: „12 dal otthonról”.

 

Az alkotó Facebook-oldalán így mesélt a lemez születéséről:

 

„A »12 dal otthonrólt« 2020 március-áprilisa között vettem fel, az olaszországi lezárások csúcsán. Márciusban kezdtem rendszeresen élő koncerteket adni a közösségi médiában. A telefonom bekapcsolása erre a 30-40 percre, hogy kapcsolódjak a világhoz, gyönyörű és meghitt alternatívája volt a tavaszi turnénak, amit el kellett halasztanom.

 

Ez az új lemez az otthoni élő koncerteknek állít emléket, benne vannak az emlékeim erről az időszakról, az emlékek egy furcsa és új légkörről, amit sosem fogunk elfelejteni.”

 

Ehhez méltóan a lemez nem esett át stúdiómunkálatokon sem, a zeneszerző iPhone-ján rögzített művek így valóban a koronavírus alatti karanténkoncertek hangulatát árasztja: a felvételeken hallhatóak a zongora pedálváltásai, és a háttérzaj is beszűrődik néhol.

 

 

Az Einaudi név egyébként ismerősen csenghet az olasz politikatörténetben jártas emberek számára: a második világháborút követően, 1946-ban megalakult Olasz Köztársaság második elnöke a zeneszerző nagyapja, Luigi Einaudi volt 1948 és 1955 között.

 

A fél évvel nagyapja elnöki ciklusa után született Ludovico Einaudi már gyerekkorától zongoraleckéket kapott édesanyjától, később először a tekintélyes, Giuseppe Verdi nevét viselő Milánói Konzervatóriumban, majd az elektronikus zene pionírjaként elhíresült olasz zeneszerző, Luciano Berio kezei között tanult.

 

Ludovico Einaudi zeneszerzői pályafutását klasszikus zenei vonalon kezdte, későbbi műveiben már megtalálhatóak a pop, rock, népi és a világzenei stílus elemei is. Művei hallhatóak több ismert filmalkotásban is, mint az Életrevalók című, francia drámában, a nyolcvanas évek Angliájáról szóló drámasorozatban, az Ez itt Anglia '86-ban, a Clint Eastwood rendezte, az FBI első igazgatója, J. Edgar Hoover életrajzi filmjében, vagy éppen a scifi-világban népszerű Csillagkapu-szériák egyikében, a Csillagkapu Univerzumban is.

 

 

A 12 dal otthonról lemezen – aminek borítóját is Ludovico Einaudi tervezte – hallható több, a zeneszerző szólókarrierjéből ismert mű is, mint a Nuvole Bianche, vagy a Greenpeace 2018-as, klímaváltozás elleni kampányát népszerűsítő Elegy for the Arctic.

 

NYITÓKÉP: Ludovico Einaudi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás