Még a rendőr is elnézést kért, amiért félbe kellett szakítania egy utcai hangversenyt

Szerző: Petróczi Rafael
2020.04.28. 20:48

Az eset Londonban történt, ahol egy komolyzenei kvartett rögtönzött koncertje minden lakót az utcára vonzott.

Még a rendőr is elnézést kért, amiért félbe kellett szakítania egy utcai hangversenyt

A zene sokak számára jelenthet gyógyírt a koronavírus okozta elszigeteltségre. Hogy mennyire, azt már temérdek erkélykoncertről készült felvétel és karanténdal bizonyítja. (Az utóbbiak közül össze is gyűjtöttük a legjobbakat.) Persze az egy dolog, ha az ember az erkélyéről szórakoztatja magát, és ezt a szomszédai az ablakban ülve hallgatják. És megint más, ha egy-egy ilyen rögtönzött karanténkoncert akkora népszerűségre tesz szert, hogy az már hatósági beavatkozást igényeljen. 

Erre láttunk példát szerdán a londoni Alexander Streeten, ahol Nagy Britannia egyik legrégebbi, 1953 óta működő vonós kvartettje, az Allegri Kvartett egyik tagja, Rafael Todes tartott koncertet a házuk udvarában, ahol úgyszint zenész családtagjaival közösen Shostakovich 4. vonósnégyesét adta elő.

A koncert azonban nem mindössze pár percig tarthatott, mivel a kvartettnek akkora sikere volt, hogy szinte minden helyi lakos az utcára tódult: a legtöbben csak a házuk előtt, a kertjeikből figyelték a performanszot, de voltak olyanok is, akik az úttestre is kimentek.  Ez azonban már olyan csődületet eredményezett, amit nem figyelhetett szó nélkül a londoni rendőrség: két járőr véget is vetett a rögtönzött koncertnek. Az más kérdés, hogy az intézkedő rendőrnek sem tetszett, hogy ezt kell tennie, sőt, egyenesen szabadkozni kezdett a zenészeknek: 

„Nézzék, tudom, mit csinálnak, és részemről ez teljesen rendben is van, de hogy ilyen sok ember összegyűljön idekint...

Nem élvezem a munkámnak ezt a részét, de nyilvánvaló, ha ez folytatódik, az emberek csak tovább fognak gyülekezni. Az egész utca nem csinálhatja ezt” 

– mentegetőzött a rendőr, majd hozzátette, hogy amúgy szerinte csodálatos, amit a zenészek tesznek, és neki is tetszik, amit hall. 

AZ ELSŐ VIDEÓN MAGA A KONCERT, A MÁSODIKON A BEAVATKOZÓ RENDŐR BOCSÁNATKÉRÉSE LÁTHATÓ, A HARMADIKON PEDIG A ZENÉSZEKNEK JÁRÓ TAPS HALLHATÓ.

A zenészcsalád – akik amúgy nem először tartottak hasonló karanténperformanszot, akkor is nagy sikert aratva – a szabadkozó rendőr kérésének eleget téve fel is függesztették a koncertet.

NYITÓKÉP: Rafael Todes / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek