+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Igazi karanténbajnok lett egy 22 éves olasz egyetemistából a koronavírus-járvány alatt, fedezte fel a bécsi Kurier napilap. Lorenzo di Berardino ugyanis háromszor is hatósági karanténba került:

 

először a kínai Vuhanban, a koronavírus első dokumentált fertőzési helyén, másodszor Olaszországban, miután hazatért Kínából, és végül ismét Olaszországban, mikor kijárási tilalmat vezettek be az egész országban.

 

Vuhanban az olasz egyetemista egy többhónapos csereprogramban vett részt tavaly augusztus óta, érdekli ugyanis a keleti kultúra, és erre szeretne felfűzni egy diplomatakarriert. Csakhogy a kínai nagyvárost, így annak repülőterét is pont a tervezett elutazása előtt pár nappal, január 23-án zárták le a járvány kitörése miatt. „Vuhant teljesen elszigetelték a külvilágtól, ott volt a hadsereg, lezárták az utcákat. Az emberek nagyon komolyan vették az intézkedéseket, komolyabban, mint Olaszországban, legalábbis az elején” – mesélte. Vuhani tartózkodása alatt, január végén ráadásul többször meg is interjúvolta őt az olasz média az ottani helyzetről, akkor még nem is sejtve, hogy hamarosan ez vár majd rájuk is odahaza.

 

Lorenzo di Berardinot az olasz légierő február elején menekítette haza 54 másik olasz állampolgárrral együtt Vuhanból. Mivel fertőzött területről tért haza, kötelező volt egy Rómához közeli katonai barakkban eltöltenie egy 17 napos karantént. Haza, közép-olaszországi otthonába, Pescarába csak február 20-án mehetett onnan, ugyanazon a napon, amikor az északi, lombardiai Codogno kisvárosából az első helyi koronavírus-fertőzöttet jelentették. Az olasz médiában mindkét eset hír volt.

 

A történet innen ismert: március 10-én a Conte-kormány egész Olaszországra vonatkozó lockdownt és kijárási tilalmat rendelt el, amit aztán keményen be is tartattak a polgármesterek. Di Berardino azóta online folytatja jogi tanulmányait, és ezen lényegében a május elején bevezetett apró lazítások sem változtattak semmit. „Egész egyszerűen meg kell ezt csinálnunk, akár tetszik nekünk, akár nem” – szól rezignált véleménye a világszerte bevezetett szigorú intézkedésekről.

 

FOTÓ: Pietro Luca Cassarino / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás