+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Igazi karanténbajnok lett egy 22 éves olasz egyetemistából a koronavírus-járvány alatt, fedezte fel a bécsi Kurier napilap. Lorenzo di Berardino ugyanis háromszor is hatósági karanténba került:

 

először a kínai Vuhanban, a koronavírus első dokumentált fertőzési helyén, másodszor Olaszországban, miután hazatért Kínából, és végül ismét Olaszországban, mikor kijárási tilalmat vezettek be az egész országban.

 

Vuhanban az olasz egyetemista egy többhónapos csereprogramban vett részt tavaly augusztus óta, érdekli ugyanis a keleti kultúra, és erre szeretne felfűzni egy diplomatakarriert. Csakhogy a kínai nagyvárost, így annak repülőterét is pont a tervezett elutazása előtt pár nappal, január 23-án zárták le a járvány kitörése miatt. „Vuhant teljesen elszigetelték a külvilágtól, ott volt a hadsereg, lezárták az utcákat. Az emberek nagyon komolyan vették az intézkedéseket, komolyabban, mint Olaszországban, legalábbis az elején” – mesélte. Vuhani tartózkodása alatt, január végén ráadásul többször meg is interjúvolta őt az olasz média az ottani helyzetről, akkor még nem is sejtve, hogy hamarosan ez vár majd rájuk is odahaza.

 

Lorenzo di Berardinot az olasz légierő február elején menekítette haza 54 másik olasz állampolgárrral együtt Vuhanból. Mivel fertőzött területről tért haza, kötelező volt egy Rómához közeli katonai barakkban eltöltenie egy 17 napos karantént. Haza, közép-olaszországi otthonába, Pescarába csak február 20-án mehetett onnan, ugyanazon a napon, amikor az északi, lombardiai Codogno kisvárosából az első helyi koronavírus-fertőzöttet jelentették. Az olasz médiában mindkét eset hír volt.

 

A történet innen ismert: március 10-én a Conte-kormány egész Olaszországra vonatkozó lockdownt és kijárási tilalmat rendelt el, amit aztán keményen be is tartattak a polgármesterek. Di Berardino azóta online folytatja jogi tanulmányait, és ezen lényegében a május elején bevezetett apró lazítások sem változtattak semmit. „Egész egyszerűen meg kell ezt csinálnunk, akár tetszik nekünk, akár nem” – szól rezignált véleménye a világszerte bevezetett szigorú intézkedésekről.

 

FOTÓ: Pietro Luca Cassarino / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás