Eddig háromszor került karanténba egy olasz egyetemista a járvány alatt

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.12. 13:23

Az első rögtön Vuhanban érte.

Eddig háromszor került karanténba egy olasz egyetemista a járvány alatt

Igazi karanténbajnok lett egy 22 éves olasz egyetemistából a koronavírus-járvány alatt, fedezte fel a bécsi Kurier napilap. Lorenzo di Berardino ugyanis háromszor is hatósági karanténba került:

először a kínai Vuhanban, a koronavírus első dokumentált fertőzési helyén, másodszor Olaszországban, miután hazatért Kínából, és végül ismét Olaszországban, mikor kijárási tilalmat vezettek be az egész országban.

Vuhanban az olasz egyetemista egy többhónapos csereprogramban vett részt tavaly augusztus óta, érdekli ugyanis a keleti kultúra, és erre szeretne felfűzni egy diplomatakarriert. Csakhogy a kínai nagyvárost, így annak repülőterét is pont a tervezett elutazása előtt pár nappal, január 23-án zárták le a járvány kitörése miatt. „Vuhant teljesen elszigetelték a külvilágtól, ott volt a hadsereg, lezárták az utcákat. Az emberek nagyon komolyan vették az intézkedéseket, komolyabban, mint Olaszországban, legalábbis az elején” – mesélte. Vuhani tartózkodása alatt, január végén ráadásul többször meg is interjúvolta őt az olasz média az ottani helyzetről, akkor még nem is sejtve, hogy hamarosan ez vár majd rájuk is odahaza.

Lorenzo di Berardinot az olasz légierő február elején menekítette haza 54 másik olasz állampolgárrral együtt Vuhanból. Mivel fertőzött területről tért haza, kötelező volt egy Rómához közeli katonai barakkban eltöltenie egy 17 napos karantént. Haza, közép-olaszországi otthonába, Pescarába csak február 20-án mehetett onnan, ugyanazon a napon, amikor az északi, lombardiai Codogno kisvárosából az első helyi koronavírus-fertőzöttet jelentették. Az olasz médiában mindkét eset hír volt.

A történet innen ismert: március 10-én a Conte-kormány egész Olaszországra vonatkozó lockdownt és kijárási tilalmat rendelt el, amit aztán keményen be is tartattak a polgármesterek. Di Berardino azóta online folytatja jogi tanulmányait, és ezen lényegében a május elején bevezetett apró lazítások sem változtattak semmit. „Egész egyszerűen meg kell ezt csinálnunk, akár tetszik nekünk, akár nem” – szól rezignált véleménye a világszerte bevezetett szigorú intézkedésekről.

FOTÓ: Pietro Luca Cassarino / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek