Három nagy európai országban is nagyon visszaesett a koronavírus miatti halálozások száma

2020.05.04. 17:24

Jó ideje nem haltak meg ilyen kevesen a koronavírus következtében Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban, mint vasárnap. Enyhítenek is a kijárási korlátozásokon.

Három nagy európai országban is nagyon visszaesett a koronavírus miatti halálozások száma

Olaszországban két hónapja, Spanyolországban március közepe óta nem estek olyan kevesen áldozatul a járványnak, mint vasárnap. Franciaországban öt hete nem volt ilyen alacsony az áldozatok száma – írja a BBC. 

Franciaországban március 22-e óta nem volt ilyen alacsony (135 fő) az egy nap alatt koronavírus következtében elhunytak száma. A legrosszabb napon, április 5-én ez a szám 883 volt, a 67 milliós országban eddig összesen 24 ezer áldozata volt a vírusnak, jelenleg 131 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A kórházban ápolt fertőzöttek száma két hete minden nap csökken,

a sürgősségi osztályon belül ápoltaké huszonnegyedik napja zsugorodik. A legfertőzöttebb régió ott is a főváros és környéke, vagyis Párizs és Északkelet-Franciaország. Az ország május 11-én tervezi a kijárási korlátozások részleges feloldását, ezt követően az emberek fokozatosan visszatérhetnek az iskolákba és a munkahelyeikre, illetve 100 kilométeres körzetben elhagyhatják a lakóhelyüket anélkül, hogy igazolniuk kéne az utazásuk célját. Ez még itt-ott csúszhat, attól függően, hogyan alakulnak a számok a legfertőzöttebb régiókban.

Azt is bejelentették a franciák az Euractiv tudósítása szerint, hogy az Európai Unióból, illetve a schengeni zónából (például Svájcból, amely utóbbinak része, előbbinek nem), valamint a Nagy-Britanniából érkező külföldieket mégsem fogják karanténba tenni.

Azonban a csökkenés hírénél nagyobbat szólt az, hogy már december végén lett volna koronavírusos beteg Franciaországban, hiszen az eddig ismert verzió szerint január végén jelent volna csak meg a járvány. Yves Cohen, egy Párizs környéki kórház orvosa azonban vasárnap elmondta a BFMTV-nek, hogy december 27-én volt egy újjáélesztési esetük, ahol a betegséget nem tudták akkor pontosan megállapítani, de most már biztos, hogy koronavírusról volt szó. Eszerint

legalább egy hónappal hamarabb jelent meg a járvány Franciaországban, mint azt eddig sejteni lehetett.

Azt, hogy koronavírusos a beteg, december végén nem lehetett még tudni, akkor nem is tesztelték erre (elvégre szó sem volt európai járványról), csak egy második tesztelés után derült ki, hogy már decemberben is fertőzött volt.

A beteg amúgy Cohen doktor elmondása szerint azóta már jól van, kigyógyult a vírusból, bár előtte mindkét gyerekét megfertőzte, de most már nekik sincs semmi bajuk. A beteg nem utazott, nem volt kapcsolatban kínaiakkal, azaz nem lehet tudni, hol kaphatta el a vírust, bár a felesége több kínaival is együtt dolgozott – igaz, a feleség meg nem lett beteg.

Az, hogy ezzel megtalálták volna „a nulladik beteget”, kétséges, mert Cohen szerint más kórházak is most fognak úgymond visszafele tesztelni, azaz

korábbi eseteket elővenni, amelyek között lehetnek még újabb koronavírusosak.

Olaszországban két hónapja nem hunytak el olyan kevesen, 174-en a koronavírusban, mint vasárnap. A 60 milliós országban jelenleg 211 ezer igazolt esetet tartanak nyilván, az elhunytak száma 28 ezer. Az új fertőzöttek száma sem volt ilyen alacsony (1389) március 10-e, az országos karantén bevezetésének napja óta. 

Az olaszok május 4-én lazítanak a korlátozásokon, az emberek meglátogathatják majd a rokonaikat a tartományon belül (a barátaikat szigorúan nem), kimehetnek a parkokba, és júniustól már bárokba és éttermekbe is beülhetnek  – ezek addig csak elvitelre adhatnak ki ételt vagy italt.

Közben Olaszországban a statisztikai hivatal elkezdte szállítani a pontosabb halálozási arányokat: a február 20. és március 31. közötti időszak tekintetében a községek, városok adatainak majdnem 90 százalékát feldolgozták. Eszerint a tavalyi azonos időszakhoz képest jelentősen többen haltak meg idén, a 65 ezres szám idén felment 90 ezer fölé.

A 25 ezres halálozási többlet közel fele a koronavírus számlájára írható.

A halálozások harmadában volt egy másik betegségből kifolyó egyéb halálozási ok is megállapítható. A leginkább sújtott régiók északon voltak, ott a tavalyi halálozási számok ötszöröse is előfordulhatott idén: Bergamóban a tavaly halálozási számok 568 százalékkal nőttek, Cremonában 391 százalékkal, Lodiban 371 százalékkal – ők alkotják a top hármat.

De az összolasz rossz eredményeket tényleg az északi régiók húzzák le, olyannyira, hogy a közép- és délolasz régiók egy részében kifejezetten csökkent a halálozás a tavalyihoz képest:

Rómában idén tíz százalékkal kevesebben haltak meg, mint ugyanezen periódusban tavaly,

de Nápolyban is idén volt alacsonyabb a halálozás (igaz, a délolasz metropoliszban csak alig egyszázalékos a csökkenés).

Spanyolországban másfél hónapos mélypontot ért el a 164 halálos áldozat száma vasárnap, ami több mint százzal kevesebb az ország szombati számainál.

Összesen egyébként eddig 25 ezer áldozata van a vírusnak a 46 milliós országban. Bár pillanatnyilag 71 ezer igazolt fertőzött van, az új esetek száma is az egyik legalacsonyabb volt vasárnap, 1533. Először fordult elő az is, hogy

volt három olyan régió – a Baleári-szigetek, Valencia és Murcia –, ahonnan a hétfői napon egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek.

Egyébként szombaton mehettek ki a lakásaikból először a felnőttek edzés céljából Spanyolországban, hétfőtől pedig kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. A fodrászatok újranyithatnak, de csak előzetes bejelentkezés után fogadhatnak vendéget, hogy elkerüljék a zsúfoltságot.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek