+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 10. vasárnap, 18:55
Alig pár nappal azután, hogy Angela Merkel a tartományi vezetőkkel a korlátozások fokozatos lazításáról döntött. Túlzás lenne azonban második hullámról beszélni.

Szerdán mi is írtunk arról, hogy Angela Merkel német kancellár videokonferencián egyeztetett a 16 német tartomány kormányfőjével, amelyen arra jutottak, hogy a tartományok lényegében szabad kezet kapnak, és maguk dönthetik el, hogy például a fodrászatok, edzőtermek vagy éttermek milyen formában lazíthatnak a meglévő, koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Emellett fokozatosan újranyitnak az egyetemek és az iskolák, valamint a május 16-i hétvégén zárt kapuk mögött a Bundesliga küzdelmei is folytatódnak.

 

Június ötödikéig ezzel együtt a kapcsolati korlátozások részben biztosan megmaradnak, illetve továbbra is kötelező lesz Németország-szerte maszkot viselni a tömegközlekedési járműveken és a boltokban.

 

Az elővigyázatosság pedig úgy tűnik, indokolt. A Robert Koch Intézet szombaton közzétett számításai szerint ugyanis

 

a fertőzés reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést – újra egy fölé, 1,1-re emelkedett.

 

Az egészségügyi szervezet pénteken még 0,83-ra tette ugyanezt a számot. Hozzátették: a becslésükben előfordulhat pontatlanság, de „az emelkedést szoros figyelemmel kell követni a következő napokban”.

 

Hacsak nem történik drámai változás, nem valószínű, hogy Németországban bárki visszavonná a korlátozások feloldását. Már csak azért sem, mert Merkel maga fogalmazott úgy, hogy az ország újraindítása különösen komoly kihívást jelent, de „az alapelv a bizalom”. Emellett egyre többen adnak hangot a szigorú korlátozások miatti elégedetlenségüknek. Szombaton az ország több városában is ezrek tüntettek enyhítéseket követelve.

 

Németországban a május 10-i adatok szerint 171 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak a hatóságok, a járványnak eddig 7549 halálos áldozata van. Az aktív esetek száma április eleje óta szinte folyamatosan csökken. Az egy hónappal ezelőtti 65 ezerhez képest május 9-én 20 ezret tartottak nyilván.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel márciusi videóüzenete / YouTube

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás