Gyorsult a koronavírus terjedése Németországban, de messze a második hullám

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.10. 18:55

Alig pár nappal azután, hogy Angela Merkel a tartományi vezetőkkel a korlátozások fokozatos lazításáról döntött. Túlzás lenne azonban második hullámról beszélni.

Gyorsult a koronavírus terjedése Németországban, de messze a második hullám

Szerdán mi is írtunk arról, hogy Angela Merkel német kancellár videokonferencián egyeztetett a 16 német tartomány kormányfőjével, amelyen arra jutottak, hogy a tartományok lényegében szabad kezet kapnak, és maguk dönthetik el, hogy például a fodrászatok, edzőtermek vagy éttermek milyen formában lazíthatnak a meglévő, koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Emellett fokozatosan újranyitnak az egyetemek és az iskolák, valamint a május 16-i hétvégén zárt kapuk mögött a Bundesliga küzdelmei is folytatódnak.

Június ötödikéig ezzel együtt a kapcsolati korlátozások részben biztosan megmaradnak, illetve továbbra is kötelező lesz Németország-szerte maszkot viselni a tömegközlekedési járműveken és a boltokban.

Az elővigyázatosság pedig úgy tűnik, indokolt. A Robert Koch Intézet szombaton közzétett számításai szerint ugyanis

a fertőzés reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést – újra egy fölé, 1,1-re emelkedett.

Az egészségügyi szervezet pénteken még 0,83-ra tette ugyanezt a számot. Hozzátették: a becslésükben előfordulhat pontatlanság, de „az emelkedést szoros figyelemmel kell követni a következő napokban”.

Hacsak nem történik drámai változás, nem valószínű, hogy Németországban bárki visszavonná a korlátozások feloldását. Már csak azért sem, mert Merkel maga fogalmazott úgy, hogy az ország újraindítása különösen komoly kihívást jelent, de „az alapelv a bizalom”. Emellett egyre többen adnak hangot a szigorú korlátozások miatti elégedetlenségüknek. Szombaton az ország több városában is ezrek tüntettek enyhítéseket követelve.

Németországban a május 10-i adatok szerint 171 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak a hatóságok, a járványnak eddig 7549 halálos áldozata van. Az aktív esetek száma április eleje óta szinte folyamatosan csökken. Az egy hónappal ezelőtti 65 ezerhez képest május 9-én 20 ezret tartottak nyilván.

NYITÓKÉP: Angela Merkel márciusi videóüzenete / YouTube

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek