+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 12. kedd, 15:23
Nem minden a reprodukciós ráta, pláne nem mindegy, hogyan értelmezzük azt.

Ahogy arról mi is írtunk, május 9-én tette közzé számításait a berlini székhelyű, a szövetségi kormányzat által fenntartott Robert Koch Intézet (RKI), amelyek alapján Németországban a korábbi visszaesés után újra gyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az intézet úgy becsülte, a koronavírus reprodukciós rátája újra egy fölé, 1,1-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött egynél némileg több további embert fertőz meg átlagosan.

 

A május kilencedikét megelőző időszakban úgy tűnt, leszállóágban van a járvány terjedése Németországban. Erről árulkodott az is, hogy az RKI május 8-án még 0,83-ra tette a reprodukciós rátát. Ha ez a szám nem éri el az egyet, értelemszerűen folyamatosan kevesebben fertőződnek meg, ha azonban – mint a szombati számok mutatják –megugorja a ráta az egyet, újra gyorsulhat a fertőzés terjedése, ami akár a járvány második hullámához is vezethet.

 

 A reprodukciós ráta politikai szempontból is meghatározó mutató Németországban:

 

korábban Angela Merkel kancellár is ennek egy alatt tartásához kötötte a kijárási korlátozások lazítását.

 

Ez a szám egyelőre nem sokat mond

 

Mivel a hír nagy médiavisszhangot kapott, a Robert Koch Intézet alelnöke, Lars Schaade kedd délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Szombat óta a reprodukciós arány némileg átlépte az egyet. Ez a szám naponta ingadozhat, ezért inkább az összképet kell nézni” – mondta Schaade, utalva ezzel arra, hogy a reprodukciós arány sem tekinthető egyedüli értékmérőnek a járvány kapcsán. Hozzátette: jelenlegi számításaik 1,07-re teszik ezt az arányt, amit az április 28-a és május 5-e közti járványügyi adatok alapján becsültek.

 

Szerinte az utóbbi napokban látott emelkedések egyik oka az lehet, hogy a reprodukciós rátát ismertető anyagaik közzétetelét megelőző három nap adatait nem használják a számításokhoz, mert „ezek a később befutó jelentések miatt erősen ingadoznak”. Azt is hangsúlyozta, hogy

 

„a koronavírusos esetszámok Németországban csökkennek”, éppen ezért a járvány egy-egy kisebb közösségben történő felfutása alaposan befolyásolja a reprodukciós arányt.

 

Bezavarnak a vágóhidak

 

Ilyen kisebb közösséget jelentenek például a vágóhidak: az utóbbi hetekben több német vágóhíd dolgozói fertőzödtek meg nagy számban. Legutóbb május 7-én, az észak-rajna-vesztfáliai Coesfeld vágóhídjának 1200 munkatársából 129-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

 

„Ha az ilyen kitöréseket újra sikerül kordában tartani, a reprodukciós ráta is csökkenni fog”

 

– jelentette ki Schaade. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek továbbra is maradjanak otthon, tartsák egymástól a megfelelő távolságot és a lehető legkevesebbet találkozzanak másokkal.

 

Az alelnök óhaja egyre kevésbé lesz kivitelezhető, hiszen a német tartományok múlt héten Angela Merkellel a korlátozások jelentős enyhítésében egyeztek meg. És valóban kezd újraindulni az élet Németországban, így pedig kétségtelenül megnyílt az esély a fertőzés gyorsabb terjedése előtt. Schaade ezért hangsúlyozta azt is, hogy „józanul kell cselekedni, ha el akarjuk kerülni a járvány második hullámát”. Ehhez segítséget nyújthat, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint

 

a németek hetente 330 ezer tesztet végeznek, amiknek már csak 4,5 százaléka pozitív.

 

„Korábban többet teszteltünk, és a pozitív eredmények aránya is magasabb volt” – tette ehhez hozzá az egészségügyi szakember.

 

Stagnálás, nem emelkedés

 

Ugyanakkor Schaade szerint a reprodukciós ráta a továbbiakban is ingadozni fog: jelenleg úgy látja,

 

a fertőzés terjedése stagnál, és nem gyorsul. Ha azonban hosszabb ideig egy fölött maradna a mutató, az idővel valóban a járvány újbóli felfutásával járna.

 

Németországban a május 11-i adatok alapján az aktív koronavírusos esetek száma valamivel 20 ezer alá esett. Ez a mutató április 19-e óta folyamatosan csökken, miközben az új fertőzöttek száma 1268 és 555 között ingadozott. A napi halálesetek száma május 26-án ugyan 282-re ugrott, de azóta már harmadik napja van száz alatt. A járvány eddig 7661 halálos áldozatot követelt az országban.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás