+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 12. kedd, 15:23
Nem minden a reprodukciós ráta, pláne nem mindegy, hogyan értelmezzük azt.

Ahogy arról mi is írtunk, május 9-én tette közzé számításait a berlini székhelyű, a szövetségi kormányzat által fenntartott Robert Koch Intézet (RKI), amelyek alapján Németországban a korábbi visszaesés után újra gyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az intézet úgy becsülte, a koronavírus reprodukciós rátája újra egy fölé, 1,1-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött egynél némileg több további embert fertőz meg átlagosan.

 

A május kilencedikét megelőző időszakban úgy tűnt, leszállóágban van a járvány terjedése Németországban. Erről árulkodott az is, hogy az RKI május 8-án még 0,83-ra tette a reprodukciós rátát. Ha ez a szám nem éri el az egyet, értelemszerűen folyamatosan kevesebben fertőződnek meg, ha azonban – mint a szombati számok mutatják –megugorja a ráta az egyet, újra gyorsulhat a fertőzés terjedése, ami akár a járvány második hullámához is vezethet.

 

 A reprodukciós ráta politikai szempontból is meghatározó mutató Németországban:

 

korábban Angela Merkel kancellár is ennek egy alatt tartásához kötötte a kijárási korlátozások lazítását.

 

Ez a szám egyelőre nem sokat mond

 

Mivel a hír nagy médiavisszhangot kapott, a Robert Koch Intézet alelnöke, Lars Schaade kedd délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Szombat óta a reprodukciós arány némileg átlépte az egyet. Ez a szám naponta ingadozhat, ezért inkább az összképet kell nézni” – mondta Schaade, utalva ezzel arra, hogy a reprodukciós arány sem tekinthető egyedüli értékmérőnek a járvány kapcsán. Hozzátette: jelenlegi számításaik 1,07-re teszik ezt az arányt, amit az április 28-a és május 5-e közti járványügyi adatok alapján becsültek.

 

Szerinte az utóbbi napokban látott emelkedések egyik oka az lehet, hogy a reprodukciós rátát ismertető anyagaik közzétetelét megelőző három nap adatait nem használják a számításokhoz, mert „ezek a később befutó jelentések miatt erősen ingadoznak”. Azt is hangsúlyozta, hogy

 

„a koronavírusos esetszámok Németországban csökkennek”, éppen ezért a járvány egy-egy kisebb közösségben történő felfutása alaposan befolyásolja a reprodukciós arányt.

 

Bezavarnak a vágóhidak

 

Ilyen kisebb közösséget jelentenek például a vágóhidak: az utóbbi hetekben több német vágóhíd dolgozói fertőzödtek meg nagy számban. Legutóbb május 7-én, az észak-rajna-vesztfáliai Coesfeld vágóhídjának 1200 munkatársából 129-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

 

„Ha az ilyen kitöréseket újra sikerül kordában tartani, a reprodukciós ráta is csökkenni fog”

 

– jelentette ki Schaade. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek továbbra is maradjanak otthon, tartsák egymástól a megfelelő távolságot és a lehető legkevesebbet találkozzanak másokkal.

 

Az alelnök óhaja egyre kevésbé lesz kivitelezhető, hiszen a német tartományok múlt héten Angela Merkellel a korlátozások jelentős enyhítésében egyeztek meg. És valóban kezd újraindulni az élet Németországban, így pedig kétségtelenül megnyílt az esély a fertőzés gyorsabb terjedése előtt. Schaade ezért hangsúlyozta azt is, hogy „józanul kell cselekedni, ha el akarjuk kerülni a járvány második hullámát”. Ehhez segítséget nyújthat, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint

 

a németek hetente 330 ezer tesztet végeznek, amiknek már csak 4,5 százaléka pozitív.

 

„Korábban többet teszteltünk, és a pozitív eredmények aránya is magasabb volt” – tette ehhez hozzá az egészségügyi szakember.

 

Stagnálás, nem emelkedés

 

Ugyanakkor Schaade szerint a reprodukciós ráta a továbbiakban is ingadozni fog: jelenleg úgy látja,

 

a fertőzés terjedése stagnál, és nem gyorsul. Ha azonban hosszabb ideig egy fölött maradna a mutató, az idővel valóban a járvány újbóli felfutásával járna.

 

Németországban a május 11-i adatok alapján az aktív koronavírusos esetek száma valamivel 20 ezer alá esett. Ez a mutató április 19-e óta folyamatosan csökken, miközben az új fertőzöttek száma 1268 és 555 között ingadozott. A napi halálesetek száma május 26-án ugyan 282-re ugrott, de azóta már harmadik napja van száz alatt. A járvány eddig 7661 halálos áldozatot követelt az országban.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás