Nem gyorsul, csak stagnál a járvány terjedése Németországban

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.12. 15:23

Nem minden a reprodukciós ráta, pláne nem mindegy, hogyan értelmezzük azt.

Nem gyorsul, csak stagnál a járvány terjedése Németországban

Ahogy arról mi is írtunk, május 9-én tette közzé számításait a berlini székhelyű, a szövetségi kormányzat által fenntartott Robert Koch Intézet (RKI), amelyek alapján Németországban a korábbi visszaesés után újra gyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az intézet úgy becsülte, a koronavírus reprodukciós rátája újra egy fölé, 1,1-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött egynél némileg több további embert fertőz meg átlagosan.

A május kilencedikét megelőző időszakban úgy tűnt, leszállóágban van a járvány terjedése Németországban. Erről árulkodott az is, hogy az RKI május 8-án még 0,83-ra tette a reprodukciós rátát. Ha ez a szám nem éri el az egyet, értelemszerűen folyamatosan kevesebben fertőződnek meg, ha azonban – mint a szombati számok mutatják –megugorja a ráta az egyet, újra gyorsulhat a fertőzés terjedése, ami akár a járvány második hullámához is vezethet.

 A reprodukciós ráta politikai szempontból is meghatározó mutató Németországban:

korábban Angela Merkel kancellár is ennek egy alatt tartásához kötötte a kijárási korlátozások lazítását.

Ez a szám egyelőre nem sokat mond

Mivel a hír nagy médiavisszhangot kapott, a Robert Koch Intézet alelnöke, Lars Schaade kedd délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Szombat óta a reprodukciós arány némileg átlépte az egyet. Ez a szám naponta ingadozhat, ezért inkább az összképet kell nézni” – mondta Schaade, utalva ezzel arra, hogy a reprodukciós arány sem tekinthető egyedüli értékmérőnek a járvány kapcsán. Hozzátette: jelenlegi számításaik 1,07-re teszik ezt az arányt, amit az április 28-a és május 5-e közti járványügyi adatok alapján becsültek.

Szerinte az utóbbi napokban látott emelkedések egyik oka az lehet, hogy a reprodukciós rátát ismertető anyagaik közzétetelét megelőző három nap adatait nem használják a számításokhoz, mert „ezek a később befutó jelentések miatt erősen ingadoznak”. Azt is hangsúlyozta, hogy

„a koronavírusos esetszámok Németországban csökkennek”, éppen ezért a járvány egy-egy kisebb közösségben történő felfutása alaposan befolyásolja a reprodukciós arányt.

Bezavarnak a vágóhidak

Ilyen kisebb közösséget jelentenek például a vágóhidak: az utóbbi hetekben több német vágóhíd dolgozói fertőzödtek meg nagy számban. Legutóbb május 7-én, az észak-rajna-vesztfáliai Coesfeld vágóhídjának 1200 munkatársából 129-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

„Ha az ilyen kitöréseket újra sikerül kordában tartani, a reprodukciós ráta is csökkenni fog”

– jelentette ki Schaade. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek továbbra is maradjanak otthon, tartsák egymástól a megfelelő távolságot és a lehető legkevesebbet találkozzanak másokkal.

Az alelnök óhaja egyre kevésbé lesz kivitelezhető, hiszen a német tartományok múlt héten Angela Merkellel a korlátozások jelentős enyhítésében egyeztek meg. És valóban kezd újraindulni az élet Németországban, így pedig kétségtelenül megnyílt az esély a fertőzés gyorsabb terjedése előtt. Schaade ezért hangsúlyozta azt is, hogy „józanul kell cselekedni, ha el akarjuk kerülni a járvány második hullámát”. Ehhez segítséget nyújthat, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint

a németek hetente 330 ezer tesztet végeznek, amiknek már csak 4,5 százaléka pozitív.

„Korábban többet teszteltünk, és a pozitív eredmények aránya is magasabb volt” – tette ehhez hozzá az egészségügyi szakember.

Stagnálás, nem emelkedés

Ugyanakkor Schaade szerint a reprodukciós ráta a továbbiakban is ingadozni fog: jelenleg úgy látja,

a fertőzés terjedése stagnál, és nem gyorsul. Ha azonban hosszabb ideig egy fölött maradna a mutató, az idővel valóban a járvány újbóli felfutásával járna.

Németországban a május 11-i adatok alapján az aktív koronavírusos esetek száma valamivel 20 ezer alá esett. Ez a mutató április 19-e óta folyamatosan csökken, miközben az új fertőzöttek száma 1268 és 555 között ingadozott. A napi halálesetek száma május 26-án ugyan 282-re ugrott, de azóta már harmadik napja van száz alatt. A járvány eddig 7661 halálos áldozatot követelt az országban.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek