Németországban május folyamán feloldják a legtöbb korlátozást

Szerző: Techet Péter
2020.05.06. 19:17

Miközben Berlin egységesen június 5-ig kitolta a koronavírus miatti korlátozásokat, a tartományok többsége megelőzte Merkelt, és elkezdett lazításokat bevezetni. Most ezeket részben egységesítették.

Németországban május folyamán feloldják a legtöbb korlátozást

Miután Németországban a mai napig is a járványügy nagyrészt tartományi hatáskör, az országos döntéseknél a berlini kormányzatnak a tizenhat tartomány kormányfőivel kell egyeztetnie.

Szerdán zajlott le egy ilyen videókonferencia, ahol alapvetően országosan két döntés született: egyrészről a kapcsolati korlátozások, amelyek március közepétől élnek, június 5-ig fennmaradnak (bár részben lazulnak, mert eltérő háztartásokban élő rokonok is találkozhatnak egymással), másrészről szintén fennmarad (egyelőre időkorlát nélkül) a szájmaszkviselés kötelezettsége a boltokban vagy a tömegközlekedésben.

Ezen kívül viszont a tartományok gyakorlatilag minden más kérdésben szabad kezet kapnak:

a felsőoktatás, az éttermek, a szállodák, a fodrászatok, a fitneszstudiók – ezek kapcsán mind a tartományok maguk dönthetik el, mikor és hogyan lazítanak a meglévő szabályozásokon.

Április végétől a 800 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, valamint mérettől függetlenül a bicikliboltok és az autószalonok már eleve nyitva lehetnek Németországban – de szájmaszkot kell viselniük az eladóknak és a vásárlóknak.

Erre a kompromisszumra persze azért is volt szükség, mert számos tartomány (mintegy kész tények elé állitva Angela Merkelt a szerdai videókonferencián) már előzetesen bevezetett bizonyos lazításokat. Ezeket most – immáron a a kompromisszum részeként – tovább bővíthetik, azaz Németországban gyakorlatilag tartományonként eltérő helyzetek alakulhatnak ki, bár

alapvetően nagyon azonos ütemben indulnak meg a nyitások:

a legtöbb tartományban jövő héttől alapterülettől függetlenül megnyilhatnak az áruházak; ötven főig lehet vallási szertartásokat – egyes tartományokban: politikai demonstrációkat is – tartani, de például Hessenben száz fő a megengedett felső határ; a legtöbb tartományban gyakorlatilag május közepére a szállodaipar is újraindulhat.

Különbség van mondjuk az idősotthonok kapcsán, egyes tartományok megőrzik a látogatási tilalmat, de például Bajorországban jövő hétfőtől szabad a látogatás.

Az iskolák kapcsán is eltérő szabályok vannak: elsősorban a végzős vagy végzés előtti osztályokat engedik vissza legkésőbb június elejéig a legtöbb tartományban – az oktatásügy azonban (mind az oktatás tartalmára, mind az iskolatípusokra nézve) eleve teljesen eltérő minden tartományban, mert az szigorúan nem szövetségi hatáskör.

Angela Merkel azt is bejelentette:

május második hetében a Bundesliga is újraindulhat,

de szigorú karanténszabályok lesznek a játékosokra érvényesek, a meccsek pedig eleve üres stadionokban zajlanak majd.

Az éttermek kapcsán még sehol nem született teljes lazítás – Bajorország egyedüliként megengedte a sörkertek megnyitását –, erről még május folyamán újra lesz egy videókonferencia, amikor a tartományok lehetőleg egységesen állapodnának meg abban, mikortól lehet (és milyen feltételekkel) az éttermeket látogatni.

A tömegrendezvények augusztus 31-ig tartó tilalma fennmarad,

egyes tartományok azonban ezen is túlnyúltak: ennek keretében mondták le már most a müncheni Oktoberfestet, amely szeptember végén szokott lenni.

A kultúra is felszabadult:

minden tartományban megnyithatnak a múzeumok, operák és színházak

– utóbbiaknak azonban úgy kell az előadásokat szervezniük, hogy a másfél méter távolságot a nézők továbbra is betarthassák, az alól ugyanis legalább június 5-ig nincs engedmény.

Merkel, akit sokan bíráltak a korlátozáspárti politikája miatt, azt mondta a mai videókonferencia után, hogy Németország „megengedhet magának egy kis bátorságot“, éppen ezért most már nem az egységes korlátozásokra koncentrálnának, hanem arra, hogy meglegyenek azok a szükségtervek, amelyek egy-egy régióban, ahol a fertőzések száma növekedésnek indulna, bevezethetőek lehetne.

Merkel elismerte: a mostani nyitások „hatalmas kihívást“ jelentenek, de „az alapelv a bizalom“ – azaz a polgárokban és a tartományokban való bizalom, hogy a helyzetet betartani, kezelni tudják.

FOTÓ: Merkel márciusi tévébeszéde / Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek