+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 6. szerda, 19:17
Miközben Berlin egységesen június 5-ig kitolta a koronavírus miatti korlátozásokat, a tartományok többsége megelőzte Merkelt, és elkezdett lazításokat bevezetni. Most ezeket részben egységesítették.

Miután Németországban a mai napig is a járványügy nagyrészt tartományi hatáskör, az országos döntéseknél a berlini kormányzatnak a tizenhat tartomány kormányfőivel kell egyeztetnie.

 

Szerdán zajlott le egy ilyen videókonferencia, ahol alapvetően országosan két döntés született: egyrészről a kapcsolati korlátozások, amelyek március közepétől élnek, június 5-ig fennmaradnak (bár részben lazulnak, mert eltérő háztartásokban élő rokonok is találkozhatnak egymással), másrészről szintén fennmarad (egyelőre időkorlát nélkül) a szájmaszkviselés kötelezettsége a boltokban vagy a tömegközlekedésben.

 

Ezen kívül viszont a tartományok gyakorlatilag minden más kérdésben szabad kezet kapnak:

 

a felsőoktatás, az éttermek, a szállodák, a fodrászatok, a fitneszstudiók – ezek kapcsán mind a tartományok maguk dönthetik el, mikor és hogyan lazítanak a meglévő szabályozásokon.

 

Április végétől a 800 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, valamint mérettől függetlenül a bicikliboltok és az autószalonok már eleve nyitva lehetnek Németországban – de szájmaszkot kell viselniük az eladóknak és a vásárlóknak.

 

Erre a kompromisszumra persze azért is volt szükség, mert számos tartomány (mintegy kész tények elé állitva Angela Merkelt a szerdai videókonferencián) már előzetesen bevezetett bizonyos lazításokat. Ezeket most – immáron a a kompromisszum részeként – tovább bővíthetik, azaz Németországban gyakorlatilag tartományonként eltérő helyzetek alakulhatnak ki, bár

 

alapvetően nagyon azonos ütemben indulnak meg a nyitások:

 

a legtöbb tartományban jövő héttől alapterülettől függetlenül megnyilhatnak az áruházak; ötven főig lehet vallási szertartásokat – egyes tartományokban: politikai demonstrációkat is – tartani, de például Hessenben száz fő a megengedett felső határ; a legtöbb tartományban gyakorlatilag május közepére a szállodaipar is újraindulhat.

 

Különbség van mondjuk az idősotthonok kapcsán, egyes tartományok megőrzik a látogatási tilalmat, de például Bajorországban jövő hétfőtől szabad a látogatás.

 

Az iskolák kapcsán is eltérő szabályok vannak: elsősorban a végzős vagy végzés előtti osztályokat engedik vissza legkésőbb június elejéig a legtöbb tartományban – az oktatásügy azonban (mind az oktatás tartalmára, mind az iskolatípusokra nézve) eleve teljesen eltérő minden tartományban, mert az szigorúan nem szövetségi hatáskör.

 

Angela Merkel azt is bejelentette:

 

május második hetében a Bundesliga is újraindulhat,

 

de szigorú karanténszabályok lesznek a játékosokra érvényesek, a meccsek pedig eleve üres stadionokban zajlanak majd.

 

Az éttermek kapcsán még sehol nem született teljes lazítás – Bajorország egyedüliként megengedte a sörkertek megnyitását –, erről még május folyamán újra lesz egy videókonferencia, amikor a tartományok lehetőleg egységesen állapodnának meg abban, mikortól lehet (és milyen feltételekkel) az éttermeket látogatni.

 

A tömegrendezvények augusztus 31-ig tartó tilalma fennmarad,

 

egyes tartományok azonban ezen is túlnyúltak: ennek keretében mondták le már most a müncheni Oktoberfestet, amely szeptember végén szokott lenni.

 

A kultúra is felszabadult:

 

minden tartományban megnyithatnak a múzeumok, operák és színházak

 

– utóbbiaknak azonban úgy kell az előadásokat szervezniük, hogy a másfél méter távolságot a nézők továbbra is betarthassák, az alól ugyanis legalább június 5-ig nincs engedmény.

 

Merkel, akit sokan bíráltak a korlátozáspárti politikája miatt, azt mondta a mai videókonferencia után, hogy Németország „megengedhet magának egy kis bátorságot“, éppen ezért most már nem az egységes korlátozásokra koncentrálnának, hanem arra, hogy meglegyenek azok a szükségtervek, amelyek egy-egy régióban, ahol a fertőzések száma növekedésnek indulna, bevezethetőek lehetne.

 

Merkel elismerte: a mostani nyitások „hatalmas kihívást“ jelentenek, de „az alapelv a bizalom“ – azaz a polgárokban és a tartományokban való bizalom, hogy a helyzetet betartani, kezelni tudják.

 

FOTÓ: Merkel márciusi tévébeszéde / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás