A korlátozások és az álhírek ellen is tüntettek Németország városaiban

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.16. 09:13

A lakosság nagyrésze már támogatná a kötelező védőoltást is a felmérések szerint.

A korlátozások és az álhírek ellen is tüntettek Németország városaiban

Országszerte tüntetések voltak Németországban a koronavírus miatt hozott lezárások ellen. Bár az eddigieknél jóval gyengébb tüneteket produkáló omikron variáns épp rekordokat dönt fertőzési statisztikákban arrafelé, többen indokolatlannak tartják a német szigort (családi eseményeken legfeljebb tíz ember vehet részt, az oltatlanuk csak a saját háztartásuk tagjaival találkozhatnak zárt térben és kitiltották őket még a kiskereskedelemből is, tilos a gyülekezés, a klubok nem működhetnek, stb.):

Düsseldorfban nagyjából 7000 ember fejezte ki elégedetlenségét, Freiburgban 6000, Hamburgban pedig nagyjából 3000. A rendőrségi beszámolók szerint a többség nem viselt maszkot.

Nem is Németországról lenne szó, ha nem jöttek volna össze ellentüntetések is: Hamburgben egymástól távolságot tartva 2900, Freiburgben pedig 3000 ember jött össze azért, hogy az összeesküvés-elméletek ellen tüntessenek, amiknek nagyban köszönhető az oltásellenesek álláspontja. Az ellentüntetők jelentős része orvostanhallgató volt.

Balhé végül egyiken sem történt, a béke nem biztos, hogy sokáig fennmarad: egyre valószínűbb, hogy Ausztriához hasonlóan Németország is az általánosan kötelező koronavírus elleni védőoltás útjára lép majd.

Olaf Scholz kancellár és elődje, Angela Merkel is kiállt már az ötlet mellett, de a felmérések szerint a német közvélemény nagyrésze is támogatja.

A német lakosságnak jelenleg nagyjából a 70 százaléka van beoltva covid ellen, a harmadik oltást pedig nagyjából 45 százalék vette fel. A német kormány a 80 százalékos átoltottságot tartja kívánatosnak, ami miatt nemrég azt is bevezették, hogy bárokba is csak az mehet, aki vagy frissen esett át a fertőzésen, vagy igazolni tudja a harmadik oltás beadatását is.

KIEMELT KÉP: Ellentüntetők Hamburgban

FOTÓ: Joschu82 / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek