Akár 20 százalékkal is visszaeshet idén a német gazdaság

Szerző: Galavits Patrik
2020.03.23. 18:09

A munkájukat pedig 1,8 millióan veszíthetik el a koronavírus miatt egy hétfőn publikált tanulmány szerint.

Akár 20 százalékkal is visszaeshet idén a német gazdaság

Százmilliárd eurós nagyságrendű veszteséget szenvedhet el a német gazdaság 2020-ban a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet számításai alapján.

„A koronavírus-járvány miatti költségek valószínűsíthetően nagyobbak lesznek, mint azt az utóbbi évtizedekben Németországot ért gazdasági és természeti csapásoknál tapasztaltuk”

– foglalta össze az intézet igazgatója, Clemens Fuest az eredményeket.

Az Ifo több lehetőséggel is számolt, de úgy látják, a német gazdaságot akkor lehetne a leghatékonyabban megmenteni, ha a termelés visszaállásával együtt továbbra is lesz törekvés a járvány megfékezésére.

„Ha a gazdaság két hónapig részlegesen leáll, az 255 és 495 milliárd eurónyi kieséssel járhat, ez 2020-ban 7,2 és 11,2 százalék közötti gazdasági visszaesést jelent.

Három hónap részleges leállásnál már legalább 354, de akár 729 milliárd eurós költséggel is lehet számolni, ez akár 20 százalékos visszaesést is eredményezhet”

– mondta Fuest. A szakember szerint, ha az optimistább becslésük válik be, úgy a járvány elvonultával két hónapra lenne szüksége Németországnak, hogy újra elérje a teljes termelési potenciálját.

Fuest ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági károk eltörpülhetnek a munkaerőpiac válsága mellett. Jelentésük szerint ugyanis akár 1,8 millió állás is veszélybe kerülhet a járvány miatt – ezek közül 1,4 millió lehet a teljes munkaidős állások száma. Emellett hatmillióra teszik azok számát, akik elhúzódó válság esetén rövidített munkaidőben dolgozhatnak majd.

A német háztartások az Ifo tanulmánya alapján hitelek és mentőcsomagok nélkül akár 200 milliárd eurót is veszíthetnek a koronavírus miatt.

A vasárnap kéthetes önkéntes karanténját megkezdő Angela Merkel kancellár múlt héten a tartományi vezetőkkel történt egyeztetése után azt mondta, korábban nem látott lépések megtételére lesz szüksége az országnak, hogy megfékezze a járványt. Ekkor mutatta be azt az intézkedéscsomagot, amelyben a tartományokkal egyetértésben a létfontosságú üzleteken kívül gyakorlatilag mindent bezárásra ítéltek Németországban. Egyben Merkel vasárnap köszönetet mondott a németeknek, hogy „túlnyomó többségük” fegyelmezetten viseli a jelenlegi helyzetet.

CÍMLAPKÉP: Berlin látképe / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek