+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. március 23. hétfő, 18:09
A munkájukat pedig 1,8 millióan veszíthetik el a koronavírus miatt egy hétfőn publikált tanulmány szerint.

Százmilliárd eurós nagyságrendű veszteséget szenvedhet el a német gazdaság 2020-ban a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet számításai alapján.

 

„A koronavírus-járvány miatti költségek valószínűsíthetően nagyobbak lesznek, mint azt az utóbbi évtizedekben Németországot ért gazdasági és természeti csapásoknál tapasztaltuk”

 

– foglalta össze az intézet igazgatója, Clemens Fuest az eredményeket.

 

Az Ifo több lehetőséggel is számolt, de úgy látják, a német gazdaságot akkor lehetne a leghatékonyabban megmenteni, ha a termelés visszaállásával együtt továbbra is lesz törekvés a járvány megfékezésére.

 

„Ha a gazdaság két hónapig részlegesen leáll, az 255 és 495 milliárd eurónyi kieséssel járhat, ez 2020-ban 7,2 és 11,2 százalék közötti gazdasági visszaesést jelent.

 

Három hónap részleges leállásnál már legalább 354, de akár 729 milliárd eurós költséggel is lehet számolni, ez akár 20 százalékos visszaesést is eredményezhet”

 

– mondta Fuest. A szakember szerint, ha az optimistább becslésük válik be, úgy a járvány elvonultával két hónapra lenne szüksége Németországnak, hogy újra elérje a teljes termelési potenciálját.

 

Fuest ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági károk eltörpülhetnek a munkaerőpiac válsága mellett. Jelentésük szerint ugyanis akár 1,8 millió állás is veszélybe kerülhet a járvány miatt – ezek közül 1,4 millió lehet a teljes munkaidős állások száma. Emellett hatmillióra teszik azok számát, akik elhúzódó válság esetén rövidített munkaidőben dolgozhatnak majd.

 

A német háztartások az Ifo tanulmánya alapján hitelek és mentőcsomagok nélkül akár 200 milliárd eurót is veszíthetnek a koronavírus miatt.

 

A vasárnap kéthetes önkéntes karanténját megkezdő Angela Merkel kancellár múlt héten a tartományi vezetőkkel történt egyeztetése után azt mondta, korábban nem látott lépések megtételére lesz szüksége az országnak, hogy megfékezze a járványt. Ekkor mutatta be azt az intézkedéscsomagot, amelyben a tartományokkal egyetértésben a létfontosságú üzleteken kívül gyakorlatilag mindent bezárásra ítéltek Németországban. Egyben Merkel vasárnap köszönetet mondott a németeknek, hogy „túlnyomó többségük” fegyelmezetten viseli a jelenlegi helyzetet.

 

CÍMLAPKÉP: Berlin látképe / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás