+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 7. csütörtök, 11:11
Senki nem mosolyoghat őszintén, de mindenki megúszta komoly arcvesztés nélkül a hét elején még a szétesés szélére került lengyel kormánykoalícióban: ez történt az éjjel Lengyelországban.

A héten a szétszakadás szélére került a nagyobbik kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) vezetésével a Lengyelországot már öt éve irányító Egyesült Jobboldal parlamenti szövetség. A belső koalíciós ellentétek amiatt alakultak ki, mert a PiS és annak az elnöke, Jarosław Kaczyński május 10-én a világjárvány ellenére megtartotta volna a lengyel elnökválasztás első fordulóját, mégpedig postai szavazással.

 

Miután a kampányait az összes elnökjelölt felfüggesztette a járvány miatt, viszont a zászló leginkább a hivatalban lévő PiS-es elnöknek, Andrzej Dudának állt a közvélemény-kutatások szerint, nem csoda, hogy az ellenzék hevesen tiltakozott a választások járvány idején való megtartása ellen – ők rendkívüli állapot kihirdetését követelték a kormánytól, így pedig alkotmányosan el lehetett volna halasztani a választást.

 

Ám nemcsak az ellenzéki padsorokból, hanem a PiS egyik partnerétől is érkeztek kritikus hangok: a PiS-szel együtt kormányzó neoliberális kispárt, a Porozumienie (Megegyezés) elnöke, Jarosław Gowin szerint sem jó ötlet most májusban elnökválasztást tartani, és mikor Kaczyński tanácsait nem fogadta meg, és folytatta a levélszavazós tervét, Gowin lemondott miniszterelnök-helyettesi és miniszteri tisztségéről is.

 

A helyzet odáig fajult, hogy szerdán úgy tűnt, Gowin és pártjának még hozzá hű képviselői leszavazzák a parlament alsóházában a távszavazás jogi kereteit biztosító törvényt.

 

Ezzel nem elég, hogy az elnökválasztást nem sikerült volna megtartani, de nagy valószínűséggel széthullott volna az országot irányító kormánykoalíció, és a PiS parlamenti többsége is – nem csoda tehát, hogy a héten olyan hangok is voltak, amelyek már szakításról és esetleges előrehozott parlamenti választásokról szóltak.

 

Az utolsó pillanatban jött a megegyezés

 

Szerda éjjel azonban nyilvánvalóvá vált: a PiS székházában történt egésznapos egyezkedés meghozta az eredményét, és Gowin és Kaczyński egyezségre jutottak. A Megegyezés képviselői ennek értelmében megszavazzák a távszavazást lehetővé tevő törvényt, a választást viszont az eredetileg pedzegetett májusi időpontról későbbre halasztanák.

 

Hogy mikorra, azt még nem tudni, de egy biztos: májusban nem lesz választás. Ez kicsit fájhat a PiS-nek, ők ugyanis mindenképpen a májusi választást erőltették – ha nem is az eredetileg tervezett, május 10-i időponton, de 17-én vagy 23-án szerették volna a voksolást megtartani. És persze kicsit fájhat a koalíciós partnerével végül kiegyező Gowinnak is, akinek a mesterterve az volt, hogy az ellenzék és a kormány hozzon össze egy alkotmánymódosítást, melynek értelmében a jelenlegi elnök Andrzej Duda ciklusát 2022-ig, két évvel meghosszabbítanák, addigra pedig már biztos lehet majd a hagyományos módon szavazni, és Duda a meghosszabbított hivatali időért cserébe nem indulhatott volna újra.

 

A PiS és Gowin megállapodásának megfelelően alakult csütörtök délelőtt a parlamenti szavazás is az alsóházban: a Szejm visszautasította az ellenzéki többségű felsőház állásfoglalását – az ugyanis nemet mondott a távszavazás-törvényre –, így csütörtökre sikerült megteremteni a levélszavazás jogi feltételeit Lengyelországban.

 

Az Egyesült Jobboldal is egységes maradt: mind a 235 képviselőjük a távszavazás mellett szavazott

 

– így a korábban elégedetlenkedő Gowin is –, sőt, még az ellenzéki Polgári Platform egyik képviselője is igent nyomott. Nemmel 213-an szavaztak, míg a szélsőjobbos Konföderáció tartózkodott. A távszavazás-törvény elfogadásához 231 igen szavazat kellett.

 

Mi lesz most az elnökválasztással?

 

Jarosław Kaczyński és Jarosław Gowin közös közleményében arról beszélt, hogy a Legfelsőbb Bíróság minden bizonnyal megállapítja majd a választás érvénytelenségét, miután azt az eredeti, május 10-én esedékes dátumon nem is tartották meg. Ezt követően az alsóház elnöke lesz jogosult új választásokat kiírni, „amint az lehetséges” – szól a közlemény.

 

Az viszont továbbra is bizonytalan, hogy pontosan mikor is kerülhetne sor az új választásra.

 

Ugyanakkor hozzáteszik: a járványhelyzet miatt a lengyelek biztonsága érdekében távszavazással tartják meg a későbbi választást is.

 

Szerda éjjel a Szenátus is kiadott egy állásfoglalást – a szűk ellenzéki többséggel működő testület kimondja: a távszavazás-törvénnyel komoly problémák vannak, hiszen ennek értelmében a szavazólapokat sima postai levélként kapnák meg a lengyelek, és semmilyen megerősítést nem követelnének meg arról, hogy a szavazók valóban megkapták-e a céduláikat. Ez a külföldi szavazók és nem a bejegyzett lakhelyükön élők számára megnehezíti a szavazást. A Szenátus szerint további probléma, hogy egyáltalán megtartanak egy választást a járvány idején, hiszen ilyenkor választási kampányt sem lehet tartani.

 

BORÍTÓKÉP: Jarosław Gowin (Facebook) / Jarosław Kaczyński (Adrian Grycuk / Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás