+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 4. hétfő, 16:40
Három óra alatt megvan az eredmény: ha negatív, szabad a mozgás Ausztriában.

Hétfőtől kezdve a bécsi repülőtéren minden Ausztriába érkező utast választás elé állítanak az osztrák hatóságok: amennyiben nincs maximum 4 napos orvosi igazolása arról, hogy nem Covid-19-fertőzött, úgy vagy kötelező jelleggel karanténba kerül 14 napra, vagy egy reptér által nyújtott szolgáltatással élve készíttethet egy helyszíni gyorstesztet 190 euróért (hétfői árfolyamon 67 ezer forintért), aminek

 

ha negatív az eredménye, az illető szabadon mozoghat az országban, kiváltva a karantént.

 

Ez azon üzletembereknek, akiknek a járvány alatt sem marad más választásuk, mint hogy sokat utazzanak, óriási könnyítést jelent.

 

A bécsi reptéri gyorsteszt a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az illető lefoglal előre egy időpontot (ezt értelemszerűen érdemes a járatérkezéshez vagy épp induláshoz igazítani, hiszen az eredményt 4 napig lobogathatja más országban is, ahol a beutazáshoz orvosi igazolás szükséges arról, hogy az illető nem fertőzött), odamegy az 1-es terminállal szemközti tesztállomáshoz, majd ott elvégzik a PCR-tesztet rajta. Az eredmények nagyjából három óra alatt vannak meg. Külön felhívják az utazók figyelmét arra, hogy olyanok, akik magukon koronavírus okozta tüneteket (láz, száraz köhögés) észlelnek, még véletlenül se teszteltessék magukat, inkább hívják fel a háziorvosukat, és maradjanak otthon.

 

A Peter Pilz által kiadott ZackZack bulvárportál mindezt úgy értékeli, hogy gyakorlatilag pénzért ki lehet váltani a karantént: a reptéren alkalmazott 95 százalékos pontosságú gyorsteszteket ugyanis számos kritika éri azért, mert gyakran, akár az esetek 30 százalékában tévesen jeleznek negatív eredményt. Az intézkedést a politika részéről egyedül a neoliberális NEOS bírálja, mégpedig azért, mert ezesetben is a magánszemélyekkel fizettetnek meg valamit, amit az állam is állhatna.

 

FOTÓ: Vienna Airport

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás