Dönteni kell a bécsi reptéren: vagy 14 nap karantén, vagy gyorsteszt 190 euróért

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.04. 16:40

Három óra alatt megvan az eredmény: ha negatív, szabad a mozgás Ausztriában.

Dönteni kell a bécsi reptéren: vagy 14 nap karantén, vagy gyorsteszt 190 euróért

Hétfőtől kezdve a bécsi repülőtéren minden Ausztriába érkező utast választás elé állítanak az osztrák hatóságok: amennyiben nincs maximum 4 napos orvosi igazolása arról, hogy nem Covid-19-fertőzött, úgy vagy kötelező jelleggel karanténba kerül 14 napra, vagy egy reptér által nyújtott szolgáltatással élve készíttethet egy helyszíni gyorstesztet 190 euróért (hétfői árfolyamon 67 ezer forintért), aminek

ha negatív az eredménye, az illető szabadon mozoghat az országban, kiváltva a karantént.

Ez azon üzletembereknek, akiknek a járvány alatt sem marad más választásuk, mint hogy sokat utazzanak, óriási könnyítést jelent.

A bécsi reptéri gyorsteszt a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az illető lefoglal előre egy időpontot (ezt értelemszerűen érdemes a járatérkezéshez vagy épp induláshoz igazítani, hiszen az eredményt 4 napig lobogathatja más országban is, ahol a beutazáshoz orvosi igazolás szükséges arról, hogy az illető nem fertőzött), odamegy az 1-es terminállal szemközti tesztállomáshoz, majd ott elvégzik a PCR-tesztet rajta. Az eredmények nagyjából három óra alatt vannak meg. Külön felhívják az utazók figyelmét arra, hogy olyanok, akik magukon koronavírus okozta tüneteket (láz, száraz köhögés) észlelnek, még véletlenül se teszteltessék magukat, inkább hívják fel a háziorvosukat, és maradjanak otthon.

A Peter Pilz által kiadott ZackZack bulvárportál mindezt úgy értékeli, hogy gyakorlatilag pénzért ki lehet váltani a karantént: a reptéren alkalmazott 95 százalékos pontosságú gyorsteszteket ugyanis számos kritika éri azért, mert gyakran, akár az esetek 30 százalékában tévesen jeleznek negatív eredményt. Az intézkedést a politika részéről egyedül a neoliberális NEOS bírálja, mégpedig azért, mert ezesetben is a magánszemélyekkel fizettetnek meg valamit, amit az állam is állhatna.

FOTÓ: Vienna Airport

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek