+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 21. csütörtök, 15:02
Az osztrák parlament elfogadta, hogy a gyógyszertárakban a polgárok ingyenesen juthatnak koronateszthez, amelynek révén maguk is meggyőződhetnek arról, fertőzöttek-e vagy sem. Emellett az FFP2-szájmaszkokhoz is olcsóbban lehet ezentúl hozzájutni.

Miközben Ausztria a múlt héten az eddig érvényben levő lockdownszabályokat február 8-ig meghosszabbította, Sebastian Kurz kancellár most már úgy véli: nem biztos, hogy február 8. után tényleg jöhet a nyitás. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) orvos végzettségű elnöke szerint a jelenlegi körülmények között eleve „komolytalan“ lenne a lockdown végét megnevezni. Rudolf Anschober, zöld egészségügyi miniszter azt mondta:

 

a február és a március lesznek a legnehezebb hónapok.

 

A járvány elleni hatékonyabb védekezést segítheti azonban, hogy csütörtökön az osztrák parlament – az ellenzéki szociáldemokraták javaslatára – elfogadta, hogy

 

ezentúl ingyenesen lehet a gyógyszertárakban koronateszthez jutni.

 

Az lesz jogosult ilyet kérni – mégpedig bármennyit –, aki E-Carddal rendelkezik nyugati szomszédunknál, azaz az ottani társadalom- és egészségbiztosításban vesz részt. Tehát

 

a nem osztrák állampolgárságú kinti munkavállalók vagy szociális segélyben részesülők is bármely gyógyszertárban kérhetik ezentúl az ingyenes koronatesztet,

 

amit maguknak kell elvégezniük. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki hamarabb felismerje, hogy fertőzött-e – elvégre sokan komolyabb szimptómák nélkül kapják meg a vírust, esetleg még maguk se veszik észre –, ezzel pedig időben karanténba tudnak vonulni, hogy másokat viszont – akik között lehetnek már kor vagy betegség miatt veszélyeztetettek is – ne fertőzzenek meg.

 

Az ingyenességet az ellenzéki SPÖ és a liberális Neos szorgalmazta, a néppárti-zöld kormánnyal közösen tárgyalták le a részleteket. A javaslat ellen csak a szélsőjobboldali, járványtagadó Szabadságpárt (FPÖ) szavazott, szerintük ugyanis az emberek nem tudják magukon rendesen elvégezni a tesztet, a párt úgy véli: azzal, hogy a Kurz-kormány a szociálliberális ellenzékkel közösen mindenki számára lehetővé teszi az öntesztelést, veszélyeztetné az osztrákok egészségét.

 

A bécsi parlament emellett már szerdán határozott arról, hogy

 

az FFP2-szájmaszkok kapcsán eltörlik az áfát.

 

Erre azért volt szükség, mert – hasonlóan Németországhoz – hétfőtől Ausztriában is a nyitva lévő boltokban, a tömeg- és távolsági közlekedésben kötelezővé vált ezen nagyobb védelmet biztosító szájmaszk hordása. Ezt a döntést azonban nem csak az FPÖ, de a liberális Neos is keményen bírálta.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz már FFP2-szájmaszkban / SK, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás