Ausztriában mindenki számára ingyenesen elérhetővé válik a koronateszt

Szerző: Techet Péter
2021.01.21. 15:02

Az osztrák parlament elfogadta, hogy a gyógyszertárakban a polgárok ingyenesen juthatnak koronateszthez, amelynek révén maguk is meggyőződhetnek arról, fertőzöttek-e vagy sem. Emellett az FFP2-szájmaszkokhoz is olcsóbban lehet ezentúl hozzájutni.

Ausztriában mindenki számára ingyenesen elérhetővé válik a koronateszt

Miközben Ausztria a múlt héten az eddig érvényben levő lockdownszabályokat február 8-ig meghosszabbította, Sebastian Kurz kancellár most már úgy véli: nem biztos, hogy február 8. után tényleg jöhet a nyitás. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) orvos végzettségű elnöke szerint a jelenlegi körülmények között eleve „komolytalan“ lenne a lockdown végét megnevezni. Rudolf Anschober, zöld egészségügyi miniszter azt mondta:

a február és a március lesznek a legnehezebb hónapok.

A járvány elleni hatékonyabb védekezést segítheti azonban, hogy csütörtökön az osztrák parlament – az ellenzéki szociáldemokraták javaslatára – elfogadta, hogy

ezentúl ingyenesen lehet a gyógyszertárakban koronateszthez jutni.

Az lesz jogosult ilyet kérni – mégpedig bármennyit –, aki E-Carddal rendelkezik nyugati szomszédunknál, azaz az ottani társadalom- és egészségbiztosításban vesz részt. Tehát

a nem osztrák állampolgárságú kinti munkavállalók vagy szociális segélyben részesülők is bármely gyógyszertárban kérhetik ezentúl az ingyenes koronatesztet,

amit maguknak kell elvégezniük. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki hamarabb felismerje, hogy fertőzött-e – elvégre sokan komolyabb szimptómák nélkül kapják meg a vírust, esetleg még maguk se veszik észre –, ezzel pedig időben karanténba tudnak vonulni, hogy másokat viszont – akik között lehetnek már kor vagy betegség miatt veszélyeztetettek is – ne fertőzzenek meg.

Az ingyenességet az ellenzéki SPÖ és a liberális Neos szorgalmazta, a néppárti-zöld kormánnyal közösen tárgyalták le a részleteket. A javaslat ellen csak a szélsőjobboldali, járványtagadó Szabadságpárt (FPÖ) szavazott, szerintük ugyanis az emberek nem tudják magukon rendesen elvégezni a tesztet, a párt úgy véli: azzal, hogy a Kurz-kormány a szociálliberális ellenzékkel közösen mindenki számára lehetővé teszi az öntesztelést, veszélyeztetné az osztrákok egészségét.

A bécsi parlament emellett már szerdán határozott arról, hogy

az FFP2-szájmaszkok kapcsán eltörlik az áfát.

Erre azért volt szükség, mert – hasonlóan Németországhoz – hétfőtől Ausztriában is a nyitva lévő boltokban, a tömeg- és távolsági közlekedésben kötelezővé vált ezen nagyobb védelmet biztosító szájmaszk hordása. Ezt a döntést azonban nem csak az FPÖ, de a liberális Neos is keményen bírálta.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz már FFP2-szájmaszkban / SK, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek