+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 21. csütörtök, 15:02
Az osztrák parlament elfogadta, hogy a gyógyszertárakban a polgárok ingyenesen juthatnak koronateszthez, amelynek révén maguk is meggyőződhetnek arról, fertőzöttek-e vagy sem. Emellett az FFP2-szájmaszkokhoz is olcsóbban lehet ezentúl hozzájutni.

Miközben Ausztria a múlt héten az eddig érvényben levő lockdownszabályokat február 8-ig meghosszabbította, Sebastian Kurz kancellár most már úgy véli: nem biztos, hogy február 8. után tényleg jöhet a nyitás. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) orvos végzettségű elnöke szerint a jelenlegi körülmények között eleve „komolytalan“ lenne a lockdown végét megnevezni. Rudolf Anschober, zöld egészségügyi miniszter azt mondta:

 

a február és a március lesznek a legnehezebb hónapok.

 

A járvány elleni hatékonyabb védekezést segítheti azonban, hogy csütörtökön az osztrák parlament – az ellenzéki szociáldemokraták javaslatára – elfogadta, hogy

 

ezentúl ingyenesen lehet a gyógyszertárakban koronateszthez jutni.

 

Az lesz jogosult ilyet kérni – mégpedig bármennyit –, aki E-Carddal rendelkezik nyugati szomszédunknál, azaz az ottani társadalom- és egészségbiztosításban vesz részt. Tehát

 

a nem osztrák állampolgárságú kinti munkavállalók vagy szociális segélyben részesülők is bármely gyógyszertárban kérhetik ezentúl az ingyenes koronatesztet,

 

amit maguknak kell elvégezniük. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki hamarabb felismerje, hogy fertőzött-e – elvégre sokan komolyabb szimptómák nélkül kapják meg a vírust, esetleg még maguk se veszik észre –, ezzel pedig időben karanténba tudnak vonulni, hogy másokat viszont – akik között lehetnek már kor vagy betegség miatt veszélyeztetettek is – ne fertőzzenek meg.

 

Az ingyenességet az ellenzéki SPÖ és a liberális Neos szorgalmazta, a néppárti-zöld kormánnyal közösen tárgyalták le a részleteket. A javaslat ellen csak a szélsőjobboldali, járványtagadó Szabadságpárt (FPÖ) szavazott, szerintük ugyanis az emberek nem tudják magukon rendesen elvégezni a tesztet, a párt úgy véli: azzal, hogy a Kurz-kormány a szociálliberális ellenzékkel közösen mindenki számára lehetővé teszi az öntesztelést, veszélyeztetné az osztrákok egészségét.

 

A bécsi parlament emellett már szerdán határozott arról, hogy

 

az FFP2-szájmaszkok kapcsán eltörlik az áfát.

 

Erre azért volt szükség, mert – hasonlóan Németországhoz – hétfőtől Ausztriában is a nyitva lévő boltokban, a tömeg- és távolsági közlekedésben kötelezővé vált ezen nagyobb védelmet biztosító szájmaszk hordása. Ezt a döntést azonban nem csak az FPÖ, de a liberális Neos is keményen bírálta.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz már FFP2-szájmaszkban / SK, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás